Habitatge

Els propietaris avaluen portar la congelació dels lloguers a la justícia

L’APBI afirma que el control de preus dels pisos arrendats és una “expropiació de rendes”

Els propietaris avaluen portar la congelació dels lloguers a la justícia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) encarregarà un estudi jurídic per avaluar si la nova pròrroga de la congelació del lloguer dels pisos per al 2022, que el Govern va anunciar dilluns i que justifica per la crisi econòmica derivada de la pandèmia, s’ajusta a dret.

El president de l’associació, Artur Homs, va explicar ahir al Diari que, si l’informe conclou que el Govern vulnera drets fonamentals amb aquesta decisió, APBI animarà la seixantena de propietaris que en són socis a emprendre les accions legals que considerin necessàries.

Homs està convençut que la justícia donarà la raó als socis de l'APBI, ja que sosté que la congelació dels lloguers és una “expropiació de rendes”, per la qual el Govern “no ens ha compensat”. Concretament, el president de l’Associació de propietaris apunta que la Constitució protegeix el dret a la propietat privada i estableix que la privació d’aquests béns ha de ser compensada amb una indemnització justa. Homs, a més, recorda que aquesta setmana el Tribunal Constitucional d’Alemanya ha anul·lat la llei de control del preu del lloguer de Berlín, la qual cosa els ha animat a explorar la via legal per aturar la congelació dels arrendaments.

D'altra banda, el president de l'APBI alerta que les mesures “intervencionistes” del Govern tenen un efecte negatiu en el mercat de lloguer perquè, quan els preus es congelen, molts propietaris prefereixen posar a la venda els seus immobles que no pas llogar-los, la qual cosa agreuja encara més l’escassetat de pisos per arrendar.

Per contribuir a resoldre el problema de l’accés a l’habitatge, Homs afirma que el Govern hauria d’apostar per influir en el mercat mitjançant incentius, en comptes de fer-ho amb mesures intervencionistes. En concret, el president de l’APBI demana a l’executiu que elimini les cessions obligatòries, aprovi exempcions fiscals i vetlli per la seguretat jurídica dels propietaris. A part de tot això, Homs reclama al Govern que, si vol garantir l’accés a l’habitatge, que construeixi habitatge social.

tracking