Cinema iberoamericana

Espot espera aclarir amb Sánchez la realitat del sistema fiscal

El cap de Govern ho vol abordar amb el president espanyol pel “debat tècnic i polític” que té el veí del sud sobre aquesta matèria

Espot espera aclarir amb Sánchez la realitat del sistema fiscalSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra abordarà amb Espanya la situació dels paradisos fiscals, ateses les darreres situacions que havien tornat a posar el Principat al punt de mira de determinades formacions polítiques. Així ho va explicar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, en la roda de premsa de presentació de la 27a Cimera Iberoamericana, que se celebrarà la setmana vinent. Els contactes entre Espot i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es faran en les bilaterals que hi haurà entre Andorra, Espanya i Portugal, principalment.

El cap de Govern va dir que “vull agrair a Portugal que hagi tret Andorra de la seva llista de països poc cooperants en matèria fiscal”, i va afegir que “aquesta situació la tractarem amb Espanya, que té una sèrie de discussions tècniques i polítiques al respecte”. Espot també va explicar que en aquestes bilaterals es pretén parlar de les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea i que, sobretot amb el primer ministre lusità, António Costa, s’abordarà la qüestió del passaport Covid, atenent que actualment Portugal ostenta la presidència de torn de la Unió Europea, a banda que és un dels més ferms defensors d’aquesta mesura per tal de tornar a permetre la mobilitat.

Macron, telemàticament

Un altre dels punts que va confirmar Espot, en la compareixença de presentació que també va comptar amb la presència del president de la CEA, Gerard Cadena, encarregat de la 13a Trobada empresarial iberoamericana, va ser la presència del Copríncep francès i president de la República, Emmanuel Macron. Concretament, el dirigent francès prendrà part en una de les trobades paral·leles, que se celebrarà dimarts a la tarda, amb la presència física de Pedro Sánchez, António Costa, i de manera telemàtica a banda de Macron hi haurà el president de Xile, Sebastián Piñera, i el de Costa Rica, Carlos Alvarado, mentre que la moderació serà a càrrec de la secretària general de la Cimera, Rebeca Grynspan. L’objectiu d’aquest acte, tal com va dir Espot, és concret, com ara “treballar un tractat en l’àmbit internacional per enfortir la capacitat de resposta davant de futures pandèmies”.

Cal destacar que fruit dels treballs preparatoris, la secretària va fer públic ahir un informe sobre l’aposta dels diferents països participants en la Cimera per tal d’enfortir els sistemes de Salut i caminar cap a la seva universalització.

Per la seva part, Cadena va destacar que la Trobada empresarial “serà un acte molt potent i ja podem dir que trencarà esquemes” per la seva casuística semipresencial i per la celeritat amb què s’ha dut a terme l’organització. El president de la CEA va exposar que tota la trobada es podrà seguir via streaming i que estarà disponible tant en espa­nyol com en portuguès, així com per a persones amb discapacitats visuals o auditives després d’un acord amb l’ONCE. Espot va afegir que “estem davant de l’esdeveniment de més envergadura internacional que hi ha hagut mai a Andorra”.

Cal recordar que presencialment hi haurà el president de la República Dominicana, Luis Abinader, i el de Guatemala, Alejandro Giammeti, i els caps d’Estat i de Govern d’Espanya i Portugal.

La 'hackató' parla de la desigualtat

La hackató universitària organitzada per la Fundació Cimera Iberoamericana i la Universitat d’Andorra (UdA) va implicar estudiants de diferents països d’ar­reu de la regió iberoamericana per trobar solucions a una problemàtica ben actual i global: els desequilibris de gènere en l’àmbit universitari. Durant 24 hores van treballar de manera conjunta per tal de trobar fórmules per incentivar la presència de dones en les carreres STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), i que hi hagi més homes cursant estudis relacionats amb les humanitats. El país que més participants hi va aportar va ser Nicaragua, a través de la Universitat Autònoma de Managua, i ho van qualificar “d’experiència enriquidora”.

Els actes

-La inauguració de la 13a Trobada empresarial iberoamericana serà dilluns a les quatre de la tarda i hi haurà el cap de Govern i el president de la CEA.

-El diàleg sobre l’agenda mediambiental de cara al futur serà el mateix dilluns a dos quarts de sis.

-El debat sobre turisme obrirà els actes de dimarts, encara dins la Trobada empresarial.

-La recepció dels caps d’Estat i de Govern d’Espanya, Portugal, Guatemala i la República Dominicana serà dimarts, a dos quarts de tres de la tarda.

-L’acte en què participarà el Copríncep Macron serà dimarts a partir de les cinc de la tarda, en una conferència amb altres mandataris per tal de fer un pacte internacional per afrontar futures pandèmies.

-La cerimònia d’inici de la 27a Cimera Iberoamericana serà dimarts a les vuit de la tarda a l’Hotel Sport Village de Soldeu.

-Dimecres al migdia el cap de Govern oferirà un dinar per als caps d’Estat i de Govern que s’han desplaçat presencialment a la Cimera.

-La reunió plenària de la 27a Cimera Iberoamericana tindrà lloc a les quatre de la tarda de dimecres, amb caràcter semipresencial.

tracking