x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Seguretat

La botiga de tabac era una tapadora regentada per un avi de 84 anys

L’home era el prestanoms del seu fill i un soci, ambdós a la presó per fer contraban per un valor d’un milió d’euros
El tabac comissat per la policia dins del camió.

La botiga de tabac era una tapadora a nom d'un padrí de 84 anys

El tabac comissat per la policia dins del camió.

POLICIA D'ANDORRA
Actualitzada 16/04/2021 a les 11:02
La policia investigava des del mes de març la botiga de tabac situada a Príncep Benlloch, ara precintada. Era el centre neuràlgic on s’acumulava la compra de tabac de forma legal a altres establiments dels sector per fer contraban a gran escala, tant que els investigadors calculen que han travessat la frontera amb Espanya sovint amb mercaderia valorada en un milió d’euros. Es tracta de l’operació Ruta, una de les més importants en els darrers temps, quan l’atenció estava centrada en les xarxes organitzades que operen al Pas de la Casa.

Tot i que les sospites van començar el mes de març, hi ha detalls que han sorprès els investigadors. Un d’ells és que la llicència per obrir el comerç –el tabac és considerat mercaderia sensible– se li va donar a un padrí de 84 anys, sense recursos econòmics i que percep una ajuda social de l’executiu de 100 euros mensuals en forma de prestació. En realitat es tracta del pare d’un dels membres de la xarxa, un taxista de 53 anys que no és la primera vegada que té problemes amb la justícia.

L’establiment va obrir el mes de novembre de l’any passat i el pare actuava com a prestanoms per deixar al marge el taxista i el seu soci, un treballador de 33 anys d’una companyia de transport que feia servir el camió –sense coneixement de l’empresa– per travessar la duana amb el tabac amagat en un doble fons. I la veritat és que l’amagatall va funcionar, perquè l’establiment va ser inaugurat al novembre i al desembre ja van començar a fer els primers viatges amb tabac destinat al mercat negre.

SUBMINISTRAMENT
Per poder treballar a gran escala es feien compres a altres botigues de la competència sense sobrepassar el límit marcat per llei, que és de 10 cartrons de tabac, de manera que no es deixava rastre ni se’ls exigia el nom o una identificació. Quan la mercaderia era suficient es carregava el camió per travessar la frontera i el negoci, delictiu, era molt rendible en aquests temps de dificultats. Segons fonts properes al cas, el benefici és important tenint en compte el diferencial de preus.


Els dos homes van ingressar a la presó dimecres a les 23 hores, després de declarar a la Batllia. Les proves són molt evidents. La matinada de diumenge passat, pels volts de les 00.30 hores, efectius del grup d’antifrau del cos de policia van procedir a la detenció del dos homes residents als voltants del punt fronterer del riu Runer.


Es van poder intervenir 72.000 euros amb 20.710 paquets de tabac. També es van comissar quatre vehicles –entre els quals el taxi– i 60.000 euros en efectiu. És la punta de l’iceberg. La policia i el Ministeri Fiscal hi anaven darrere perquè un milió d’euros representa molt tabac passat de forma il·legal.

 
A LA FRONTERA ES VA INSPECCIONAR EL CAMIÓ AMB UNA GRAN QUANTITAT DE CAIXES
Al punt fronterer es va inspeccionar el camió, en el qual es va descobrir tabac a l’interior dividit en una gran quantitat de caixes, amagat mitjançant una pantalla que dissimulava la seva presència. Les persones implicades s’encar­regaven de la compra del tabac, la preparació de la càrrega al camió i del posterior transport.

En el marc de l’operatiu es van efectuar diversos registres en diferents domicilis particulars i en una botiga de tabac situada al carrer Príncep Benlloch, que segons fonts properes al cas era la que feia les compres de forma legal a altres botigues del sector per després destinar el tabac al contraban, que en aquest cas es feia pel pas fronterer del riu Runer. L’escorcoll al comerç es va fer conjuntament amb efectius de la duana andorrana. La investigació també se centra en el paper d’un dels detinguts, apoderat de la societat propietària de l’establiment principal, que era qui el gestionava directament des de la seva obertura el mes de novembre del 2020. Aprofitava la seva tasca com a xofer del camió per fer de contrabandista sense el coneixement de l’empresa propietària del vehicle. Per això li era més fàcil no aixecar les sospites dels controls fronterers, ja que transportava la mercaderia il·legal.
Etiquetes
  • #20 Ricard
    (16/04/21 17:38)

    Jubilats titulars d'empreses tecnològiques en xalets, jubilats amb esportius al seu nom, Jubilats amb 8 o mes movils i línies telefòniques i acollits al regim de menos de 40.000 euros pel igi. Normal.

    Respondre
  • #19 Més clar aigua
    (16/04/21 16:28)

    Claro, claro...
    "No feia aixecar les sospites de ningú", i ningú sabia que havia tramitat una llicència de tabac, en una botiga que segurament no hi entraria la gent que justifiqués la gran quantitat de tabac comprat i venut.
    Qui va tramitar l'obertura del comerç?
    Qui feia el control dels llibres de registre?
    Qui explotava el negoci?.

    Respondre
  • #18 jo
    (16/04/21 14:28)

    Stopfakes va dir..
    aaah claro, disculpe mafioso professional de ciudad HAHAHAHAHAHAHA qtdpc

    Respondre
  • #17 Jpb
    (16/04/21 14:23)

    Llengües mortas va dir..
    Tu si que ets un mort, i mol probablement també un mort de gana,

    Respondre
  • #16 Llengües mortas
    (16/04/21 13:52)

    Jordi va dir..
    Aprèn tu l'Espanyol, el parlen 600 milions de persones ....

    Respondre
  • #15 Jordi
    (16/04/21 13:39)

    Stopfakes, abans de dir res, comença a parlar Català, que es la llengua del pais

    Respondre
  • #14 Stopfakes
    (16/04/21 13:11)

    jo va dir..
    A los provincianos como tú seguro que no.

    Respondre
  • #13 Stopfakes
    (16/04/21 12:55)

    Tener una fiscalidad tan baja promueve este tipo de delitos. Ya lo sabemos todos. Nuestro modelo económico se basa en ser desleales con los países vecinos y, eso sí, aprovecharnos luego de sus recursos.

    Respondre
  • #12 Los rubios y los morenos
    (16/04/21 12:30)

    Pel 8 i el 9.
    Més que al "chivato", al corrupte, no?.
    O això és el vedat dels Tamarros i del tio Pablo?

    Respondre
  • #11 Digem tontu
    (16/04/21 12:11)

    Que no pasi mes aquest contrabandu coi. Els que fumem 100 cigarrets diaris ens fot pq pujen el preu per evita aixo

    Respondre
Veure’n més
20
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts