x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

El passaport Covid no permetrà viatjar sense limitacions per la UE

Andorra negocia amb la Comissió Europea l'elaboració del document perquè no es limiti la mobilitat dels residents al país
El passaport Covid no permetrà viatjar sense limitacions per la UE

El passaport Covid no permetrà viatjar sense limitacions per la UE

El passaport Covid no permetrà viatjar sense limitacions per la UE

Actualitzada 14/04/2021 a les 19:15
La Unió Europea ha acordat avui que el passaport Covid que tindran les persones vacunades no permetrà viatjar sense cap limitació pels estats membres, com s'havia previst inicialment. Els 27 països han decidit que cadascú podrà imposar restriccions i quarantenes als viatgers en funció de la situació epidemiològica en cada estat tot i que els visitants disposin del certificat de vacunació. L'acord arriba per deixar clar que el passaport que acredita que s'està immunitzat contra el virus no permet traspassar sense límits les fronteres i que cada país determinarà la validesa que li atorga al document segons la situació sanitària provocada per la pandèmia. 

D'altra banda, el Govern d'Andorra ha informat que s'està treballant en l'homologació a nivell internacional del certificat verd Covid amb el qual està treballant a nivell transversal a tot l'Executiu. Així, els ministeris de Turisme i Afers Exteriors han establert contactes amb el Govern francès i espanyol per sol·licitar que es pugui articular una col·laboració que permeti que, mentre el certificat emès per Andorra no obtingui un reconeixement internacional per part d'Europa, Espanya o Françá puguin emetre certificats per compte d'Andorra, i així la mobilitat dels nacionals andorrans no es vegi perjudicada. Paral·lelament, els representants del Govern han mantingut trobades amb interlocutors de la UE per notificar la situació particular del Principat es reculli en el text que aprovi el parlament europeu. 

Andorra no el demanarà
Andorra està negociant amb la Comissió Europea la green card, popularment coneguda com a passaport sanitari o Covid. “Nosaltres no demanarem el passaport Covid”, va afirmar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet durant la compareixença que va tenir ahir, al Consell General, responent la consellera Carine Montaner, tot argumentant que era incongruent si la vacunació no era obligatòria, però sí que va afegir que “la nostra obligació és estar alerta per si s’exigeix i poder-lo lliurar als nostres ciutadans”.


Andorra ja té clar el format que serà necessari perquè el document sigui homologable en l’àmbit internacional. En aquest sentit, el titular de Salut va exposar que es tractaria d’un document en paper i que la lectura de la informació es faria mitjançant un codi QR. A partir d’aquí, el que serà imprescindible que contingui són les dades relatives a la persona, el dia en què es va vacunar, així com la tipologia del vaccí i el lot de la partida. El ministre va indicar que també s’havien posat sobre la taula altres variants, com que hi figurin les PCR o les TMA, tot i que no estava decidit si la data de la prova hauria de ser de 72 o 48 hores abans del viatge.


Segons Martínez Benazet, “per nosaltres no serà complicat recopilar aquesta informació perquè comptem ja amb ella mitjançant l’aplicació de la història clínica compartida”. Una altra de les variants amb què s’està treballant, sempre de manera complementària a la carta verda física, és la d’una aplicació.


El titular de Salut va admetre, però, que si bé és cert que la informació que ha de contenir sí que és clara, no ho és tant la seva utilització. “Veurem finalment quina és la utilització que se’n decideix fer, però la nostra obligació és fer un document homologat per tal que els nostres ciutadans no vegin la seva mobilitat reduïda per això”, va dir, davant la possibilitat que alguns països l’estableixin com a requisit d’entrada als seus territoris. Precisament, pel que fa a l’homologació el ministre va recordar la importància d’adquirir únicament vaccins que hagin passat els filtres de la comunitat internacional tals com de l’OMS o de l’Agència Europea del Medicament, ja que, segons va explicar, “ara haver rebut la vacuna Sputnik no serviria per al passaport”.


Sobre la veracitat de la informació presentada, el ministre va comentar que “algun país de l’entorn serà el que verificarà els resultats que hi figurin”. Així doncs, va destacar que pel cas andorrà aquesta funció podria recaure indistintament a Espanya, França o Portugal.
  • #21 BRILLANT
    (09/07/21 08:25)

    la comunitat europea no serveix per res.
    sempre em de fer el que diuen.
    i que fan ells? de que serveix la comunitat europea ? algu mo pot explicar ? ara en temps de pandemia , que a la mateixa comunitat europea no tenien una sola fabrica per fer morrions o mascaretes que tothom trucave a les portes de XINA. ES VERGONYOS

    Respondre
  • #20 Regaloman
    (14/04/21 20:44)

    Quin interés, això és Europa, lo millor es no serne mai membre . Vacunat o no estas perjudicat.

    Respondre
  • #19 Seb
    (14/04/21 18:57)

    O sigui, que si no estic vacunat no puc sortir del País, i si ho estic... potser que tampoc!? Qui comprarà mai un bitllet d'avió, o reservarà un hotel o apartament, amb aquesta perspectiva?

    Respondre
  • #18 Ja sabem durada anticossos sars-cov-2?
    (14/04/21 16:02)

    A vere, que ens estaran vacunan cada any o quan de temps dura la inmunitat de la vacuna?
    Paisos amb molta població no podran vacunar a tothom cada any, que pasa amb els que no son vacunats? No podran anar tampoc a la feina ni podran sortir de casa sense el pasaport?

    Respondre
  • #17 femina
    (14/04/21 15:48)

    No entenc res fa uns dies volia anar a França i obligatòriament necessitava un PCR que em costava 103 Euros
    ara que estic vacunada (Be d'aqui 3 setmanes tindre els anticossos)
    No em servirà el certificat de vaccí? Haure de fer una PCR estant vaccinada?

    Respondre
  • #16 Clar
    (14/04/21 14:15)

    Pues si els altres el demanen es te que demanar.
    I fer lo per la gent que s ha vacunat.
    Que no tinguem problemes quan passem fronteres.

    Respondre
  • #15 Correcte
    (14/04/21 13:25)

    Una cosa correcta!!! Espero que sigui realitat, i deixeu ja de tanta paparrutxada.

    Respondre
  • #14 Viable
    (14/04/21 13:17)

    No té sentit va dir..
    Si que es viable, a partir de moment o tenim una part de solució a un problème, perquè la gent que l'apliquen tenen de pagar pels que no volen vacunar-se. Si tinc un accident de cotxe no estaria d'acors per pagar-me el cotxe nou!

    Respondre
  • #13 J. F
    (14/04/21 12:40)

    Tinc un hotel, m'estic plantejant quan reobri, publicitar-me com a Hotel amb tot el personal vacunat i pot ser i tot exigit a tots els clients que ho estiguin per atreure clientela, fidelitzar-la i que es trobin segurs al meu establiment, he de fer la consulta al servei jurídic a veure si és de llei.

    Respondre
  • #12 No té sentit
    (14/04/21 12:27)

Veure’n més
21
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts