jubilació

La majoria planteja incloure per llei un topall per a les pensions més altes

DA, L’A i CC volen assolir un pacte amb totes les forces per canviar l’actual sistema

La majoria planteja incloure per llei un topall per a les pensions més altesLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Endarrerir l’edat de jubilació, que actualment és de 65 anys, augmentar el preu del punt de la CASS, posar un topall per a les pensions més elevades o augmentar les cotitzacions són algunes de les mesures que estan sobre la taula dels grups de la majoria per tal d’abordar la reforma del sistema de pensions. Així ho va exposar ahir el president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, en una roda de premsa conjunta amb els altres líders polítics que donen suport al Govern, el liberal Ferran Costa i el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi. “Una possibilitat és posar un topall a les pensions més altes. O també augmentar l’edat de jubilació, però no afectant els que estan a punt de jubilar-se”, va dir Enseñat, que va afegir que altres mesures aplicables eren “l’augment del preu del punt o la limitació a l’hora de recuperar-lo”.

“Hem d’evitar arribar al 2038 i que el sistema entri en col·lapse, i també al 2024, que és quan hi haurà més despeses que ingressos”, va manifestar el líder de DA, que va recordar que els càlculs econòmics del sistema de pensions es van fer en un altre context. “Quan es va pensar el sistema de la CASS el que pagaves en 40 anys es retornava en 7, però amb el canvi d’esperança de vida ara es retornen amb 14 o més i fa el sistema insostenible”, va dir.

Els grups de la majoria tenen la voluntat que la modificació de la Llei de la CASS s’aprovi per consens de totes les forces polítiques que integren el Consell General i, en aquest sentit, Costa va indicar que “cal que es facin les esmenes que facin falta a l’acord. Volem que tots els actors estiguin aplegats sobre la taula per reformular aquest sistema de pensions”. El president del grup liberal va afegir que “ara és el moment que tots demostrem veritable sentit d’Estat”. En aquest mateix punt, Enseñat va redundar que “deixem la porta oberta a modificar qualsevol punt amb els partits de l’oposició”. Sobre si havien tingut contactes amb el Partit Socialdemòcrata o amb terceravia, va dir que “és molt aviat encara”.

Amb relació als terminis, Naudi va indicar que “ara es crea una comissió especial” que comptarà amb la presència dels diferents experts que proposin els grups parlamentaris i que haurà d’elaborar un primer informe abans del 15 de juny. A partir d’aquí, s’elaboraran les comissions de treball que han de permetre, abans del 15 d’octubre, presentar les modificacions legislatives per obrir el debat en seu parlamentària, i tenir la proposta elaborada abans de final d’any, per tal de poder sotmetre-la a la consideració de la cambra i aprovar-la el primer semestre del 2022.

tracking