Els ERTO salven el 90% dels llocs de treball al comerç

Yebra destaca que les gestions amb França han fet augmentar l’arribada de compradors gals

Els ERTO salven el 90% dels llocs de treball al comerçFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector del comerç ha pogut mantenir, fins a la data, el 90% dels llocs de treball. Així ho va explicar la presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Eix Central, Sònia Yebra, ahir, en el seu pas pel plató del programa Parlem-ne de Diari TV. “Hem pogut mantenir el 90% de les plantilles del sector, tot i que sí que és cert que s’ha perdut algun lloc de treball”, va explicar Yebra. No obstant això, va recordar que els que popularment es coneixen com a ERTO acaben el mes de juny, i va dir que “no sabem què passarà, però entenem que les ajudes tenen un límit. Al final nosaltres el que volem és poder treballar i generar amb els nostres negocis”.

La presidenta dels comerciants també va fer una valoració de les ajudes que s’han proporcionat per part de Govern durant la pandèmia, i les va diferenciar en dos grans blocs. En el primer, que fa referència al primer confinament, les va qualificar com a “satisfactòries”, ja que segons va dir “van ajudar a cobrir les necessitats bàsiques com el lloguer, els subministraments i les despeses de personal”. Per contra, les mesures que l’executiu va aprovar un cop passats els mesos d’estiu, en què l’arribada de turistes va permetre certa normalitat, no van ser les que el sector hauria volgut. Concretament, Yebra va criticar “els topalls” que es van posar pel que fa a les ajudes i que en molts casos en van dificultar l’accés.

Amb relació a la gestió internacional, la presidenta dels comerciants de l’Eix Central va dir que “a tots ens hauria agradat que el canvi de criteri s’hagués produït abans, al novembre”, però ràpidament va afegir que “ara som on som i el que hem de fer és mirar endavant. Ens consta que s’ha treballat i que hi ha hagut contactes constants”. Per contra, Yebra va destacar que “hem notat que hi ha hagut un augment de compradors francesos, també a l’Eix Central, quan habitualment no són els clients que predominen. I això pensem que és fruit de les relacions diplomàtiques que s’han mantingut amb França”. Malgrat que el comprador gal anés més enllà del Pas de la Casa, aquest fet no va poder mitigar la pèrdua del visitant espanyol, i segons va explicar, des que va començar la pandèmia el 95% dels comerços han registrat davallades de la facturació d’entre el 50% i el 70%.

Canvis al sector

El comerç tal com es coneix avui en dia canviarà, segons va explicar la representant del sector, que va indicar que “tendim al fet que la balança entre les compres online i offline es vagi equilibrant”. No obstant això, va afegir que “hem de pensar que la part que la gent surti a comprar, pugui tocar els articles... aquest punt de les sensacions estic convençuda que no es perdrà”. Tot i això, va indicar que “hem de continuar treballant per tal de diversificar-nos i poder fidelitzar el client de proximitat, que també té gran poder adquisitiu”. Davant d’aquests canvis, Yebra va indicar que “cal tenir en compte que tenim un hàndicap burocràtic”, tot i que segons ella “des del Govern i de la Cambra de Comerç ja s’està treballant per tal de poder-ho resoldre”. Pel que fa a la temporada d’estiu, va admetre que el fet que no hi hagi el Cirque du Soleil és negatiu, però va afegir que “crec que val més ser prudent i no anunciar grans espectacles que després no es podran fer i apostar pel petit format o per actuacions musicals”.

EL CAP DE SETMANA HI VA HAVER MENYS VENDES QUE EN L'OBERTURA DE LA MOBILITAT

El cap de setmana passat, en què ja s’havia ratificat la mobilitat internacional, es van registrar uns nivells de vendes inferiors als que hi havia quan les restriccions eren més importants. “Hem de pensar que com que no se n’ha fet gaire difusió, la gent de fora no ha vingut perquè no sabia si podia arribar al país, mentre que els andor­rans han marxat a fora. I hem tingut nivells de venda molt baixos”, va explicar la presidenta dels comerciants de l’Eix Central, Sònia Yebra. En aquest sentit, va parlar de la necessitat de fer saber “de manera indirecta” que la mobilitat entre Espanya i Andorra està oberta. Pel que fa a les dades d’entrada i sortida de vehicles, el director de Mobilitat, Jaume Bonell, va afirmar que “el cap de setmana ha estat molt fluix pel que fa a mobilitat. El temps no ha acompanyat i la comunicació es va fer molt a darrera hora”. Sobre el volum, va indicar que dissabte havien entrat 4.200 vehicles, que gran part eren residents que tornaven, mentre que diumenge, d’entrada i sortida, només havien estat uns 2.000. Per la seva part, el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, va afirmar que el cap de setmana va ser “dolentíssim” i que entre tots els establiments “no hem arribat a fer un 8% d’ocupació”.

tracking