Sistema de Pensions

La majoria vol presentar a final d'any la reforma de les pensions

Mesures com l’augment de les cotitzacions o un topall a les pensions màximes són algunes de les propostes que estaran sobre la taula

La majoria vol presentar a final d'any la reforma de les pensionsConsell General

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reforma del sistema de pensions és quelcom que caldrà afrontar aquest mateix any, tal com ha explicat el president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, en roda de premsa aquest matí. "Hem d’evitar a arribar al 2038 que el sistema entra en col·lapse, i també al 2024 que és quan hi hauran més despeses que ingressos"ha dit Enseñat. Acompanyat dels presidents dels grups de la majoria, el liberal Ferran Costa i el de CC Carles Naudi, ha exposat el calendari del pacte d'estat que es basa en una comissió especial al Consell General, que integrarà tots els grups polítics i els ministres de Finances i Afers Socials, així com també la presència de diferents experts que podrà demanar qualsevol grup polític, que tindrà l'encomana d’elaborarun informe i presentar-lo ala cambra legislativa abans del 15 de juliol. A partir d'aquí, es farà el treball parlamentari en les diferents comissions de treball que han de presentar les conclusions abans del 15 d'abril. Enseñat ha afegit també que "ens comprometem a presentar les modificacions legislatives que facin falta abans que acabi l’any". Entre les accions que estaran sobre la taula hi ha canvis en l'edat de jubilació, el topall a les pensions màximes, un augment de les cotitzacions o l'augment del preu del punt. El president del grup de DA ha indicat que "es podria aprovar definitivament durant el primer i el segon trimestre del 2022, en forma de modificació de la llei de la CASS".

Pel que fa als grups de la minoria, Enseñat ha indicat que la proposta d'acord que es va presentar dijous passat "està oberta a rebre qualsevol modificació perquè segur que ens hi trobarem tots". Costa ha afegit que "cal que es facin les esmenes que facin falta, per què ara sí que és moment de que tots tinguem sentit d’estat. Volem que tots els actors estiguin aplegats sobre la taula per reformular aquest sistema de pensions". Sobre els càlculs econòmics del sistema de pensions, Enseñat ha dit que "quan es va pensar el sistema de la CASS, el que pagaves en 40 anys, es retornava en 7, però ara amb el canvi d'esperança de vida, ara es retornen amb 14 o més i fa el sistema insostenible"i ha afegit que "una possibilitat és posar un topall a les pensions més altes. O també augmentar l'edat de jubilació però no afectant als que estan a punt de jubilar-se". Altes mesures aplicables segons el líder demòcrata serien l'augment del preu del punt o la limitació en el retorn d'aquest.

tracking