salut

Insten a signar el conveni que prohibeix la clonació humana

El Comitè de Bioètica insta el Govern i el Consell General a signar l’acord que protegeix la dignitat i els
drets de l’ésser humà en la biomedicina

Insten a signar el conveni que prohibeix la clonació humanaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Comitè Nacional de Bioètica d’Andorra (CNBA) tornarà a comunicar enguany al Govern i al Consell General “la necessitat urgent” de la signatura del Conveni per a la protecció dels drets humans i la dignitat de l’ésser humà respecte a les aplicacions de la biologia i la medicina: Conveni Europeu sobre drets humans i biomedicina, conegut com el Conveni d’Oviedo. Així s’indica en la memòria de l’organisme corresponent al 2020 a la qual ha tingut accés el Diari, on també s’urgeix l’executiu a signar el Protocol addicional al Conveni d’Oviedo relatiu a la prohibició de la clonació dels éssers humans i el Protocol addicional relatiu a la investigació en éssers humans, aprovats a París el 1998 i Estrasburg el 2005, respectivament. A la memòria, el Comitè de Bioètica recorda que aquesta petició es va fer per primer cop el 2014.

Futur marc normatiu

L’ens insisteix any rere any que la signatura del Conveni d’Oviedo i dels dos protocols sigui una realitat al més aviat possible. En anteriors memòries, l’ens ja argumentava que el Conveni, aprovat el 1997 pel Consell d’Europa, organisme del qual Andorra forma part, és una marc adient per a qualsevol desplegament normatiu en l’àmbit de la bioètica que es pugui desenvolupar a Andorra i és coherent amb el ja desplegat.

Cal recordar que l’any 2014 el Consell Assessor de la Salut i Benestar va fer una proposta d’actuació urgent per demanar la signatura d’aquest conveni. I que el desembre del 2014 el president del comitè es va reunir amb el ministeri i li va comunicar la recomanació de l’ens de fer l’adhesió al Conveni i els dos Protocols.

Més enllà de la necessitat urgent de signar el conveni i els seus protocols, el Comitè Nacional de Bioètica torna a insistir a la memòria del 2020 en la necessitat que té d’un pressupost adient per a dur a terme la seva missió. “Aquest pressupost hauria de permetre la participació d’algun conferenciant extern anualment, l’assistència a congressos per part d’algun membre del Comitè de Bioètica i la publicitat d’algun dels documents emesos. Així mateix cal pressupost per poder fer reunions telemàtiques a través d’una plataforma informàtica”, indiquen.

A la memòria, l’ens també assenyala que entre les tasques que vol fer enguany hi ha la de promoure la transformació del Comitè d’Ètica de la Investigació del SAAS a un Comitè d’Ètica de la Investigació Nacional. Recorden que s’està treballant en aquesta línia des del 2015.

Altres tasques que vol fer el comitè enguany són realitzar el document sobre el tractament de la gent gran a la pandèmia de la Covid-19 i donar resposta a la petició de la Fundació Privada Tutelar del 29 d’octubre passat pel que fa a les condicions que ha de tenir una persona discapacitada per poder fer un document de voluntats anticipades.

L’ens també assistirà i participarà activament a les reunions del Comitè d’Experts Covid-19, la CNHCC i el DH-BIO i seguirà estudiant i duent a terme una implicació del Comitè de Bioètica en el debat públic a Andorra.

tracking