relacions exteriors

Ubach recorda que Guaidó és “un membre de l'oposició veneçolana”

El representant de Veneçuela a la Cimera Iberoamericana serà el president Maduro

Ubach recorda que Guaidó és “un membre de l'oposició veneçolana”ANA/M. P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“El senyor Juan Guaidó és un membre de l'oposició veneçolana”. La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, va voler deixar clar ahir que Andorra només reconeix els governs “legalment establerts i definits per les Nacions Unides”, que en el cas de la República Bolivariana de Veneçuela és el que encapçala el president Nicolás Maduro. Ubach va confirmar d'aquesta manera que Andorra no convidarà Guaidó a la Cimera Iberoamericana, que Andorra acollirà el 21 d'abril vinent. Ubach va fer aquestes declaracions en la roda de premsa posterior a la compareixença davant la comissió legislativa de Política Exterior del Consell General per explicar l'agenda del ministeri durant el primer trimestre del 2021.

La ministra d'Afers Exteriors va remarcar que Andorra, per tant, només convidarà Maduro a la trobada de Caps d’Estat i de Govern de la regió iberoamericana. Ubach va fer aquestes declaracions un dia després que el líder del Partit Popular, Pablo Casado, demanés al president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, que convidés Guaidó a la cimera que organitza Andorra. Cal recordar que, com a país amfitrió, correspon al Principat de convidar o retirar les invitacions als caps d'Estat i presidents dels Governs dels diferents països iberoamericans.

En la seva intervenció en la comissió, Ubach va repassar les reunions prèvies a la trobada de caps d’Estat i de Govern, la majoria de les quals seran en format telemàtic. La ministra d’Afers Exteriors va afirmar que el contacte amb els països de la regió és “estret i permanent”.

D’altra banda, Ubach va recordar que, fins ara, les delegacions que ha confirmat que participaran en la cimera de manera presencial són Espanya, Portugal, la República Dominicana, que ostentarà la seu de la Cimera Iberoamericana del 2022, i Guatemala, que va ser l’amfitrió de la trobada anterior.

Doble imposició

Un altre dels punts que Ubach va tractar en la seva intervenció en la comissió va ser les negociacions bilaterals de convenis de doble imposició. En aquest sentit, Ubach va explicar que el cap de Govern, Xavier Espot, viatjarà aquest mes a San Marino per signar un acord per evitar la doble imposició entre els dos països. A més, va revelar que el ministeri d’Afers Exteriors manté converses amb els seus homòlegs Països Baixos i Bèlgica amb l’objectiu d’arribar a un consens sobre aquesta qüestió.

tracking