x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
seguretat social

La CASS urgeix a abordar canvis a les pensions per fer-les sostenibles

Cinca presenta els números de la caixa de la jubilació, que ha tancat l’exercici amb 1.462 milions, 71 més que el 2019
La seu de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social.

La CASS urgeix a abordar canvis a les pensions

La seu de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social.

Fernando Galindo
Actualitzada 09/04/2021 a les 11:13
El fons de reserva de la jubilació, la caixa de les pensions, ha tancat un exercici molt complicat amb uns resultats que satisfan els seus responsables. Malgrat els efectes de la crisi sanitària, la guardiola ha sumat 71 milions més fins a fer pujar les reserves als 1.462. No obstant, sobre el sistema plana des de fa anys la necessitat d’abordar reformes per garantir les pensions futures. I el president del fons de reserva, Jordi Cinca, s’hi va tornar a referir ahir, en la presentació dels resultats de la caixa, deixant clara la necessitat d’abordar un debat de molt “impacte” i que no passa únicament per una sola mesura. Sí que “segurament” per apujar cotitzacions o elevar l’edat de jubilació però va insistir que “no hi ha una sola mesura miracle” per assolir l’horitzó que és garantir el manteniment del sistema.

I precisament també ahir els grups de la majoria entraven a la sindicatura la proposta d’acord per assolir el pacte d’Estat que hauria de garantir el consens en aquesta reforma. En el text, Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos recorden que malgrat que la caixa superi els 1.400 milions “aquestes reserves són completament insuficients per respondre a les obligacions que estan contretes”. Així, recorden que el darrer estudi actuarial (és del 2019) fixa que el 2024 ja serà necessari usar els diners de la caixa per sufragar les pensions perquè les cotitzacions dels afiliats ja seran insuficients. “De mitjana, una persona recupera durant la jubilació aproximadament 2,5 vegades l’import cotitzat, i això fa que la concepció actual sigui completament insostenible”, van afegir.

Així que la proposta de la majoria passa per un procés en dos fases. La primera, que hauria d’estar enllestida a mitjan de juliol, seria la creació d’una comissió d’estudi del Consell General que tindrà com a missió apuntar les mesures que han de garantir la sostenibilitat del model. El dictamen d’aquesta comissió d’estudi (amb participació de consellers, ministres, responsables de la CASS i els especialistes o tècnics que es considerin) serà debatut després al Consell General amb la voluntat de concretar el contingut o el calendari d’implantació i aprovar-lo. A partir d’aquí del dictamen aprovat pel Consell s’ha de traduir en un pla d’actuacions “que reculli el màxim possible d’adhesió dels agents econòmics i socials del Principat”. El full de ruta “haurà d’estar conclòs no més tard de l’octubre del 2021”.

Jordi Cinca va apuntar que el consell d’administració del fons de reserva ha acordat tornar a demanar un estudi actuarial, com es fa de manera periòdica, però que “no ens hem de quedar tant amb l’any en si com amb la tendència inequívoca que hi haurà un increment de pensionistes tan important que el que es recaptarà no sera suficient per fer front a les pensions”. Per tant, que urgeix debatre ja la reforma per tal de mantenir el model.
 
UNA CAIGUDA DE MÉS DE 9 MILIONS EN COTITZACIONS
La caixa de les pensions ha aconseguit salvar clarament els mobles en un any molt complicat per la pandèmia i tancar-lo amb una rendibilitat del 2,76%, superior a la inflació i per, tant, assolint “el primer objectiu”. No obstant, la crisi sanitària ha provocat una caiguda notable de les aportacions de la branca de jubilació per cotitzacions. Si el 2019 van ser 41,05 milions, l’any passat van ser 32,34 (i se’n havien pressupostat 38,4). Quant al resultat fruit de la gestió dels diferents actius, va ascendir a 38,74 milions lluny del resultat notable de l’any anterior (108,50 milions). Amb tot, Cinca va destacar que és “una quantitat molt significativa” en un any que inicialment apuntava pitjor i marcat per les incerteses i l’enorme volatilitat. “Entre el moment pitjor de cada actiu i el millor hi ha hagut una forquilla molt àmplia”, va exposar. Els primers tres mesos d’aquest 2021 la rendibilitat també ha superat el 2% però el president del fons va advertir que és d’hora per extreure conclusions. “Són només tres mesos d’un total de dotze i pot canviar moltíssim”, va apuntar.
Etiquetes
  • #38 Shti53
    (11/04/21 17:44)

    6- Penso sincerament qu'una bona gestio dels fons de vellesa es essencial i que una personna qui ha treballat entre 42 i 45 anys en Andorra hauria de rebre una pensio que le permeti pagar un lloguer d'un pis digne que no superi 33% de la seva pensió. Si aixo no es possible, es normal que la gent marxi d'Andorra i siguin mes a mes privats de la revisions de sous. Lamento com tothom que le covid vingui perturbar a curt, mig i potser llarg termini tot aquest equilibri.

    Respondre
  • #37 Shti53
    (11/04/21 17:31)

    Vec que han desaparegut els punts 1 a 6
    fare un resum
    1 - Persones que cobren i que no han cotitzat mai. Personnes amb terrenys edificis de lloguer...
    2 - Diners que han desapargeut (em sembla uns 8000 millinos de pessetes - eran molts diners abans del 2000)
    Pretenen que d'altres inversions han permes recuperar gran part d'aquests diners amb d'altres inversions, no crec que inversions en empreses en Espanya y que han quiebrat s'hagi recuperat.
    3 - Sous pagats en efectius i no declarats a la cass ( amb o sense conexiemnet del'interessat i de les conseüencies a llarg plaç)
    4 - Relacionat amb aixo els punts adquirits no son realment adquirits, perque les dedueixen al moment de la liquidació.
    5 - al contrari del punt 3 , hi han empresespubliques i privades que han cotitzat classe C i han cobrat al empleat classe A ( ha desaparegut aquest sistema). El empleat ha sortit 2 vegades beneficiaries. La cass NO.

    Respondre
  • #36 Shti53
    (11/04/21 16:07)

    Seguiment de la contesta AL TAMARRO a qui agraeixo i felicito que alguna vegades hi han coses que es millor de no saber.
    9 - Quant una empresa on has treballat no ha cotitzat(encara que tu hagis tingut la retenció el teu full de salari) al moment de calcular el retiro et retiren els punts que tu tenies els teus extractes de punts adquirits.

    M'estimo parar aqui per que em toca vistat del metge i de la enfermera i em poso masa nervios.

    Merces per ñas vostres aportatcions.
    Espero la publicació per veure si no s'han saltat o ha sigut eliminat algun article. Salut a tothom i al TAMARRO en particular par haber llegit el meu escrit. Estic fet un libre on hi ha una bina part sobre aquest tema, no se si ho podre acabar.

    Respondre
  • #35 Shti53
    (11/04/21 15:55)

    8-Trobo totalment anormal que per raons de realació pension, cost de vida,cost de lloguers o pitjor per malaltia, una persona que s'ha tingut de marxa a prop o pitjor en un centre medical mo tingui dret als minims ni aquest any al augment de pension. una vegada mes si tornem a fer la divisio de la pensio pels punts generats veiem que la diferencia pot ser molt signficativa. S'ha de saber qu'aquests centres no coberts o coberts en part obliguen la persona a prendre la residencia en aquest pqais pper passar mes de 180 dies per any.

    Respondre
  • #34 Shti53
    (11/04/21 15:48)

    7- Si cobres mes de 2000 euros de retiro, no tens dret al menys desde els 5 darrers anys no tens dret a la revsio anyal del IPC o el % que decreta el govern o la CASS
    Resulta aixi que el que cobra 1800 li revaloritzen de certa fotma , ja que poc a poc podra cobrar un dia lo mateix que un que ha cotitzat per una pensio de 2000 es a dir que tenia uns 20% mes de punt. opino que , com a minim haurian de fer un escalonat.

    Respondre
  • #33 Shti53
    (11/04/21 15:42)

    6 - Que si per desgracies d'un accident o d'una malaltia greu has de para de treballar la teva pensio cobraras 2,425 el sou minim encar que hagis cotitzat han anys 3 o anys el sou minim. si cotititzaba al voltant de 2 vegades el sou minim no t'affecta. Si has cotitzat mes de 2 vegades el sou minim t'aconsello de cotitzar a un seguro privat

    Respondre
  • #32 Shti53
    (11/04/21 15:35)

    5 - Que moltes empreses fins a fa poc (encara queda alguna, per que cada vegada es mes dificil) que pagaban el sou merescut pero declaraba el minim o una mica mes a la cass. He sigut company de feina durant un any amb l'autor del estudi (JC) en una d'elles

    Respondre
  • #31 FRANCIS THIERS
    (11/04/21 15:32)

    2- Que hi ha gent del public y algins del privat que han cotitazat en classe a y que l'emprea o el govern han cotitzat en classe C (quean existia)
    3- Que fins fa poc, i encara queda algunes empreses, que paguen primes en efectiu fent-li veure al empleat que es adventatge i no ñes han explicaven que perdian punt per mes tard. Andorra hiaria poguta adotar el sistema dels 25 millors any o darrers anys pel calcul.

    Respondre
  • #30 shti53
    (11/04/21 15:27)

    El Tamarro va dir..
    Gracies per contestar, estic content que estiguis convençut que el sistema de pensions es just. No mes et donare alguns esemples:
    1 - Hi ha ha gent que no han cotitazat mai a la cass y cobren un minim (conce al menys 2 caos de persones super adinerades que no mes tenen terrenys on planten tabac y uns cuants pisos que lloguen que han cobrat potser amb el benficici del tabac)
    Enviare el meu missatge en varies parts per que nos es talli.

    Respondre
  • #29 El Tamarro
    (10/04/21 16:47)

Veure’n més
38
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts