El límit de contaminació de l'aire s'ha superat 12 cops el 2021

El límit de contaminació de l'aire s'ha superat 12 cops el 2021Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’aire del Principat ha superat el límit diari per a la protecció de la salut humana fins a dotze vegades aquest any. Així es desprèn de la resposta de la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, a la pregunta efectuada pels consellers socialdemòcrates Carles Sànchez i Roger Padreny. En concret, es detalla que segons el Reglament de control de la contaminació atmosfèrica del 25 de febrer del 2009, el valor límit diari per a la protecció de la salut humana per a les partícules PM10 és de 50 µg/m3. El mateix reglament fixa que el valor límit diari per a la protecció de la salut humana no es pot superar més de 35 vegades per any civil. Segons les dades, durant aquest any 2021 s’han registrat un total de 12 superacions, totes relacionades amb episodis de calima, una contaminació temporal de l’aire degut a una intrusió de massa d’aire

africana. Els passats tres anys també hi va haver afectació per calima però amb menor freqüència, cosa que indica que “està sent un any excepcional en comparació amb els últims anys”.

De fet, les preguntes dels consellers del PS venien motivades per la mala qualitat de l’aire que es va registrar al Principat els dies 2, 3, 4 i 5 de març. L’executiu afirma que les dades es deuen a un episodi de calima que va afectar el país durant aquells dies. Amb tot i per tenir una visió més global de la qualitat de l’aire a Andorra, la ministra dona dades anuals dels darrers dos anys. Segons indica, durant el 2019, la qualitat de l’aire va ser excel·lent o bona el 79% dels dies, regular el 10% dels dies i només el 2% dels dies va ser deficient o dolenta. Així mateix, el 2020 la qualitat de l’aire va ser excel·lent o bona el 96% dels dies, regular el 3 % dels dies i només l’1% dels dies va ser deficient o dolenta. “Per tant, i de manera global, la qualitat de l’aire a Andorra és molt satisfactòria, i en els darrers dos anys només se sobrepassen els nivells fixats pel reglament esmentat entre un 2 i 1 per cent del temps.

tracking