El Consell prorroga dos mesos la facultat del Govern per aplicar restriccions

Pintat reitera que la declaració de l’estat d’alarma i d’emergència “és un requisit” per limitar drets

El Consell prorroga dos mesos la facultat del Govern per aplicar restriccionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell General va aprovar ahir a la tarda, amb els vots favorables dels grups que donen suport a la majoria i el PS, una nova pròrroga de dos mesos per facultar al Govern la capacitat d’establir restriccions en el marc de la pandèmia.

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va reivindicar la necessitat de “continuar amb els instruments legals” per evitar un descontrol del virus. Entre aquestes mesures que vencien el 14 d’abril i que presumiblement es perpetuaran fins al 14 de juny, el president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, va destacar l’obligatorietat de l’ús de la mascareta, l’ús del gel hidroalcohòlic a l’entrada dels establiments, el respecte de la distància social en espais interiors i exteriors, la limitació d'aforament en espais públics i privats i tota una sèrie de normes de caràcter tècnic, com és el cas de la prohibició de fumar mentre es camina pel carrer.

La consellera general del PS, Susanna Vela, va mostrar-se partidària que el Govern pugui establir restriccions en matèria sanitària “sempre que sigui de forma estrictament proporcionada”. La parlamentària de L’A, Eva López, va justificar la pròrroga atès que “l’OMS no ha decretat encara la fi de la pandèmia” i va anteposar “el dret col·lectiu de tots els ciutadans” a les “petites limitacions als drets dels individus”. Al seu torn, el president del grup parlamentari de CC, Carles Naudi, va assenyalar que “són mesures que s’han demostrat vàlides per evitar més contagis, més defuncions i que el teixit socioeconòmic estigui en una pitjor situació”, raó per la qual va indicar que la situació epidemiològica d’Andorra “és molt envejable en comparació amb els països de l’entorn”.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de terceravia, Josep Pintat, va expressar el seu rebuig a la pròrroga tenint en compte que està en curs un recurs d’inconstitucionalitat respecte a la modificació de la Llei general de sanitat i la Llei de seguretat pública, que compta amb la cessió de dos consellers del PS.

“El nostre vot serà desfavorable mentre no es publiqui la sentència”, va dir Pintat, que va deixar entreveure que el contingut d’aquesta es donarà a conèixer en els propers dies. Així mateix, va reiterar que la declaració de l’estat d’alarma i d’emergència “és un requisit previ” per facultar l’aplicació d’aquestes restriccions. Finalment, la consellera general no adscrita, Carine Montaner, també va votar-hi en contra al considerar que existeix “una vulneració dels drets constitucionals”.

tracking