La pols del Sàhara no va provocar un augment d'infeccions respiratòries

En tractar-se d'un fenomen d'origen natural no existeix cap mesura que es pugui aplicar sobre la font de la contaminació per aturar-la

La pols del Sàhara tenyeix les pistes de marró

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Andorra es va veure afectada per un episodi de contaminació temporal de l'aire durant els dies 2, 3, 4 i 5 de març de 2021,a causa d'una intrusió de massa d'aire africana,fenomenque es coneix com a calima o calitja, segons especifica el ministeri de Medi Ambient. Aquesta es caracteritza per la presència de partícules de pols i sorra en suspensió provinents del Sàhara, ja que el vent eleva les partícules de pols i sorra del desert i les transporta. Es tracta d'unfenomennatural bastant recurrent, tot i que habitualment no acostumen a durar tants dies. Aquest episodi va afectar la qualitat de l'aire del Principat, i va suposar uns índexs de deficients a dolentsperl'increment de les concentracions de partícules PM10 en l'ambient.

Davant d'aquesta situació. Carles Sánchez Rodríguez i RogerPadrenyCarmona, consellers generals del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, van tramitar per escrit les seves demandes relatives als índexs de qualitat de l'aire, i publicades en el Butlletí del Consell General número 23/2021, del 10 de març. Pel que fa a la pregunta concreta, sobre quines són les afectacions a la salutpúblicad'aquest episodi de contaminació, d'origen natural, la bibliografia indica que valors elevats de PM10 a l'aire ambient, poden provocar efectes negatius sobre la salut de les persones relacionats amb els sistemes respiratori i cardiovascular. El grau d'afectació, varia segons l'estat de salut i l'edat de les persones.

Tot i això, en la seva resposta la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, SílviaCalvó, ha indicat en el mateix butlletí, que per poder saber quins efectes concrets ha tingut aquest episodi de contaminació d'origen natural en la població andorrana, es va demanar informació alSAAS, a través del Ministeri de Salut, per detectar si durant l'episodi de calima d'aquells dies hi va haver un augment significatiu de les visites a urgències relacionades amb problemes respiratoris. En aquest sentit, es va fer una revisió dels pacients que van acudir a Urgències durant aquells dies amb quadres d'infecció respiratòria, com a possible relació amb una deficiència de la qualitat de l'aire, però no es va trobar cap canvi o augment respecte de la incidència normal observada en dies anteriors o posteriors. Per la qual cosa es pot afirmar que aquest episodi no va provocar un augment d'infeccions respiratòries.

Per altra banda, Govern indica que com que es tracta d'un fenomen d'origen natural i que no està associat a un episodi de contaminació antropogènica, no existeix cap mesura que es pugui aplicar sobre la font de la contaminació per aturar-la.Tot i això,Calvóafirma que es van prendre mesures per evitar que activitats antròpiques poguessin afegir més partícules a l'ambient i es van anul·lar totes les enceses de foc que estaven programades per aquelles dates, un total de 21. A més d'avisar i fer un seguit de recomanacions a la població després d'haver patit una situació similar al mes de febrer.

tracking