La mobilitat per Catalunya torna a estar restringida

L’executiu espanyol dona la raó a la Generalitat, que aplicarà demà el confinament comarcal i permetrà només l’assimilació d’Andorra amb l’Alt Urgell

La mobilitat per Catalunya torna a estar restringidaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Andorra tornarà a estar assimilada amb l’Alt Urgell a partir de demà. I res més. Així ho van confirmar ahir al vespre al Diari el Ministeri d’Afers Exteriors espanyol després del desgavell comunicatiu que es va viure unes hores abans amb declaracions contradictòries entre el ministre portaveu, Eric Jover, i el conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Sàmper, relatives a la interpretació de la mobilitat entre ambdós territoris. D’aquesta manera, el confinament comarcal que entrarà en vigor aquesta mitjanit a Catalunya permetrà únicament el desplaçament de vehicles andorrans més enllà de l’Alt Urgell sota causa justificada. I viceversa. Per tant, es torna a l’escenari previ de Setmana Santa i desapareix el miratge dels viatges per oci.

La cronologia dels fets

El primer actor en comparèixer en aquest vodevil, sabent ja de les intencions que havien trascendit de la Generalitat d’aplicar un confinament comarcal, va ser el ministre Jover, que va refermar-se en el posicionament expressat per ell mateix fa una setmana quan va comunicar a la ciutadania “el canvi d’interpretació” de les autoritats espanyoles. “Els canvis de mobilitat que es puguin efectuar a Catalunya no haurien d’afectar la capacitat per visitar Andorra o Catalunya. Un cop s’arribi al lloc de destinació s’han de respectar les normes sanitàries vigents en aquest territori”, va expressar, tot sigui dit, amb la boca petita. I davant dels possibles controls que puguin efectuar els mossos d’esquadra durant el trànsit per territori català, Jover va esgrimir que era suficient amb “portar identificada la destinació” per acreditar la motivació del desplaçament.

Al cap d’una hora, roda de premsa del Procicat contradient el Govern d’Andorra, el qual va declinar fer cap tipus de reacció en ser preguntat per aquest mitjà. Així doncs, Samper va manifestar en roda de premsa que Catalunya tornarà “a un confinament comarcal”, quelcom que implicarà “un escenari d’equiparació entre l’Alt Urgell i Andorra a efectes de mobilitat”. Sàmper va precisar, però, que es pot travessar Catalunya per desplaçar-se d’Andorra a un altre territori o, a l’inrevés, per viatjar d’una altra regió al Principat. Amb tot, el conseller d’Interior va apuntar que, per exemple, un resident al Vallès Occidental no podria anar a Andorra a partir de demà, ja que estaria contradient el confinament comarcal. “Per arribar a Andorra abans hauria de passar pel Bages, el Berguedà i l’Alt Urgell, cosa que ara no està permesa”, va reiterar Sàmper.

Conscient que les noves restriccions de mobilitat decretades per la Generalitat entraven en contradicció amb el “canvi d'interpretació” de les autoritats espanyoles de la setmana passada, Sàmper va admetre que el xoc entre normatives podia generar “dubtes” a la ciutadania i va remarcar que es reuniria “el més aviat possible” amb els governs d’Andorra i d¡Espanya per mirar “d'esclarir els dubtes interpretatius jurídics”.

Amb relació al “canvi d’interpretació” que va facultar la circulació entre Andorra i Espanya sense haver de justificar el motiu del desplaçament, Sàmper va explicar que el Govern andorrà li va assegurar que “no havia fet res” per propiciar aquest nou paradigma de mobilitat. “I jo als meus homònims d'Andorra me’ls crec”, va afegir el conseller d’Interior català, despenjant així les medalles que les autoritats del Principat s’havien atribuït pels seus contactes internacionals. De fet, Samper va anar més enllà i va mostrar-se “convençut” que la consellera de Salut, Alba Vergés, que també va comparèixer en la roda de premsa, “pensa com un servidor” respecte que la norma de mobilitat “que va posar en vigor l’Estat espanyol va ser motu propio, sense la intervenció del Govern d’Andorra”.

La versió del Govern espanyol

Finalment, el Ministeri d’Afers Exteriors van confirmar a aquest mitjà que la interpretació vàlida és la realitzada per la Generalitat de Catalunya atès que “és l’autoritat delegada” per dirimir les restriccions sanitàries que hagi dictaminat en termes de mobilitat. “Quan s’entra a Espanya un s’ha de sotmetre a les restriccions que imposa la comunitat autònoma a la qual s’arribi”, van sentenciar sense marge al dubte. D’aquesta manera, van deixar clar que els andorrans “i qualsevol estranger que creui la frontera per Catalunya” només podran circular entre comarques a partir de demà si acrediten una causa justificada.

tracking