política

Els grups de la majoria demanen consens per garantir les pensions

Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos entren a tràmit el pacte d’Estat per la sostenibilitat de la branca de jubilació

La majoria entra una proposició de llei per modernitzar la gestió de les fundacions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups de la majoria,Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos, han entrat avui a Sindicatura laproposta d’acord per al foment d’un pacte d’Estat per la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS (PESP). Les tres forces parlamentàries han demanat als grups de l'oposició que hi hagi unitat per assolir "sense més dilació" un consens per poder "revertir la problemàtica" i garantir la viabilitat de les pensions de la CASS.

En aquest sentit, la coalició considera "indispensable" el pacte d'Estat, basant-se en l'estudi actuarial de la CASS, quedictamina que el 2024 el pagament de les pensions superaran els ingressos per les cotitzacions i que el 2038 s’esgotaran completament les reserves existents. A més, ha remarcat que les reformes aplicades fins ara, amb un increment de les cotitzaciós que ha passat del 8% el 1968 al 12% el 2014, no ha assolit l'objectiu de la sostenibilitat del sistema.

El pacte d'Estatplanteja la creació d’una comissió d’estudi del Consell General amb l'objectiu de desenvolupar les mesures per redreçar la problemàtica. Aquesta estarà integrada pels membres de la Comissió de Finances i Pressupost, els ministres competents en matèria de Treball, Afers Socials i Finances, i representants de la CASS. Així mateix, la comissió també comptarà amb la implicació dels sectors econòmics i socials més afectats per la sostenibilitat de les pensions.La comissió d’estudi elaborarà un dictamen on quedaran definits els factors que afecten la sostenibilitat del sistema de pensions i identificarà les actuacions, entre les quals s’inclouran les principals reformes a dur a terme, així com el calendari d’implantació.

Un cop definit aquest dictamen, serà debatut al ple del Consell General. A partir d’aquí, el pacte d’Estat estableix la creació de grups de treball per concretar el pla d’actuacions concretes d’ordre normatiu i administratiu. Un pla d’actuacions que haurà d’estar conclòs abans de finals d’aquest any.

tracking