política

El PS denuncia que el Govern vol fer “negoci” amb el dret a l'habitatge

Demanen la creació d’un registre de contractes de lloguer per elaborar un índex de preus

El PS denuncia que el Govern vol fer “política” amb el dret a l'habitatgeFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari Socialdemòcrata denuncia que el Govern pretén fer “negoci” amb el dret a l’habitatge. Ho van afirmar ahir en roda de premsa els consellers generals, Roger Padreny, i Carles Sánchez, els quals van indicar que han presentat un total de 29 esmenes, una de les quals a la totalitat i la resta parcials, al projecte de llei de creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge. Així doncs, els representants del grup parlamentari van considerar que l’executiu ha d’actuar en aquesta matèria de forma directa a través del ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, sense intermediaris.

En aquest sentit, Padreny va assenyalar que la voluntat dels socialdemòcrates és que l’Institut de l’Habitatge esdevingui un observatori, és a dir, “un òrgan tècnic que assessori el Govern en tot el relatiu a aquesta matèria”. D’aquesta manera, va indicar que des del PS aposten per la creació d’un registre de contractes d’arrendament interoperable entre totes les administracions del país per poder elaborar un índex de preus de referència sobre cada tipus d’habitatge per zona o per característiques determinades. A més, també sol·liciten concebre una borsa d’habitatge “fidedigna a la realitat del país per establir una política d’habitatge efectiva”.

Per la seva banda, el conseller Sánchez va apuntar que amb les esmenes els socialdemòcrates volen modificar el caràcter del fons i que tan sols esdevingui d’inversió pública, ja que “no compartim la creació d’un fons publicoprivat”. “Una llei d’aquestes característiques no ha de fer que s’obri un negoci per l’habitatge social, sinó que a través d’aquest es garanteixi de forma ferma el dret bàsic a aquest”, va dir. I va afegir que la llei que pretén aprovar el Govern permetria fer concessions d’explotacions a parcs d’habitatges socials i “ no l’entenem com un producte, per això no ha de tenir una explotació més enllà del benefici que n’obtinguin els ciutadans amb l’ús”.

Per cloure, Padreny va incidir que la voluntat és treballar per un habitatge d’ús social, digne i a un preu assequible. “No podem permetre concebre l’habitatge com un producte on no s’estableixin uns criteris que l’assegurin a tothom; es tracta d’un dret bàsic”, va refermar. El conseller va recordar que el PS ha ofert diverses ocasions “totes les eines possibles per iniciar treballs i resoldre la problemàtica”.

tracking