reportatge

Nova vida als 48 anys

La computadora IBM System 3 va ser de la CASS i després de l’escola d’informàtica. Ara la màquina serà peça de museu a Majadas de Tiétar (Cáceres).

Nova vida als 48 anys

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La màquina, datada el 1973, era originàriament propietat de la CASS però quan va quedar obsoleta se la va cedir a l’escola d’informàtica. Els estudiants tenien l’oportunitat d’observar el funcionament de la computació més primigènia però aquesta funció també va acabar per perdre sentit i ara la màquina ocupava un espai de la quarta planta de l’edifici de la Universitat d’Andorra, sense més utilitat que la de curiositat històrica. Va ser cercant un futur a l’enorme computadora (pesa uns 400 quilos) que responsables de la Universitat van trobar el Museu de la Història de la Computació de Càceres, que va obrir l’any 2017 i que des de fa uns mesos s’ha traslladat a la localitat de Majadas de Tiétar (a la mateixa província extremenya) cercant un espai més gran per acollir la col·lecció. L’IBM System ja fa part d’aquesta col·lecció després que el promotor i responsable del museu, Carlos Izquierdo, es mostrés molt interessat en fer-se’n càrrec.

A mitjan de març Izquierdo es va desplaçar al Principat per recollir una donació que ha relatat al mitjà RegionDigital.com. Es tracta d’un ordinador amb un “elevadíssim valor històric” ja que, va indicar Izquierdo, n’hi havia molt poques unitats. Una màquina amb unes característiques de velocitat, memòria RAM o emmagatzematge que “avui en dia són ridícules, però que en aquella època van permetre emmagatzemar i gestionar la Seguretat Social de tota la població del Principat d’Andorra”, va afegir. No ha estat la màquina de computació més gran de la qual s’ha fet càrrec (mesura 1,74 de llarg, 0,61 d’ample i 1,52 d’alt) però ha hagut de superar esculls extra com ara el pas per la duana, una gestió que va comptar amb l’ajuda de l’UdA. O d’altre de més mundà com baixar l’artefacte des d’una quarta planta fins a peu de carrer per carregar-lo al vehicle que l’havia de transportar més de 800 quilòmetres.

Izquierdo agraeix la col·laboració de la Universitat en un post a la pàgina de Facebook del museu, que il·lustra amb un vídeo de la computadora i el seu trasllat.

Ara l’objectiu és restaurar-la per a posar-la en exposició i que els visitants la puguin gaudir. El museu està ara mateix en fase de trasllat a la nova ubicació, una nau que acollirà mig miler de computadores, entre les quals les primeres d’Apple. L’equipament rep donacions de hardware, software i documentació que s’exposaran en el nou emplaçament. L’ordinador de la CASS farà part d’aquest particular recorregut per la història de la tecnologia.

tracking