Benazet adverteix que no es pot triar la marca de la vacuna

Benazet insisteix que el fàrmac “és segur” i recalca que no hi ha “fonaments científics” que justifiquin les 124 cites que ahir es van anul·lar

Benazet adverteix que no es pot triar la marca de la vacunaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Hi ha moltes notícies sobre Astrazeneca però hem de saber que és una vacuna segura que ens protegeix. I com estem en una pandèmia no podem triar quina vacuna ens posarem”, va sentenciar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en referència a la “no justificada” por generada sobre els possibles efectes adversos del fàrmac anglosuec. “No hi ha fonaments científics per no voler vacunar-nos amb AstraZeneca”, va sostenir el ministre, que va assegurar que la letalitat s’hauria incrementat en 20.000 persones si no s’haguessin vacunat 20 milions de persones a tot el món amb aquest vaccí.

Tot i que el responsable de l’estratègia de vacunes de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), Marco Cavaleri, va admetre ahir que hi ha un vincle “clar” entre la vacuna d’AstraZeneca i els casos de trombes, Benazet va assenyalar ahir que tan sols s’ha constatat “una relació directa en un cas de cada milió de persones vacunades”. “En canvi, la relació directa entre no vacunar-se, caure malalt i tenir una conseqüència greu és enormement més elevada”, va subratllar el ministre, que va afirmar que la incidència reportada amb Pfizer “és la mateixa” malgrat que no tingui la fama del fàrmac anglosuec. “Hem de calibrar els problemes que pugui donar la vacuna davant el risc d’emmalaltir i acabar tenint seqüeles greus o perdent la vida”, va declarar. Sense escatimar esforços per transmetre un missatge pedagògic, Benazet va posar com a exemple que l’Ibuprofè “pot donar hemorràgies digestives i produir trastorns també de la coagulació i en canvi ens ho prenem amb una alegria increïble quan tenim mal de cap”. “Hem de saber ponderar quin és el pes de la pandèmia”, va exclamar.

124 cancel·lacions de cites

Coincidint amb la primera jornada de vacunació de la remesa d’AstraZeneca provinent del projecte Covax, un total de 124 persones que estaven convocades ahir al recinte de l’antiga plaça de braus van anul·lar la seva cita programada a darrera hora. “Crec que és un error les persones que han cancel·lat la cita perquè són persones que s’estan posant en risc. Els animo que recapacitin i tornin a demanar una cita”, va manifestar. Amb relació a l’estratègia de vacunació, el titular de Salut va indicar que per “un criteri de prudència” reservaran la meitat dels 30.000 fàrmacs d'AstraZeneca que Andorra va rebre dijous passat per a segones dosis, ja que va reconèixer “no tenir la seguretat” que les noves remes provinents del projecte Covax sigui d’Astrazeneca. Precisament, Benazet va apuntar que l’executiu ha sol·licitat vacunes de Novavax i Jannssen a través d’aquest programa. Amb les 15.000 primeres dosis que s’administran, Benazet va confiar a poder guanyar “la cursa” al virus al reduir l’edat de vacunació fins als 54 anys.

tracking