Via lliure a la mobilitat entre Espanya i Andorra

Els ciutadans andorrans podran desplaçar-se pel territori espanyol i viceversa, sense justificar la raó del viatge respectant les normes sanitàries del lloc de destí

Via lliure a la mobilitat entre Espanya i AndorraFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

154 dies després que Catalunya es tanqués perimetralment –des del 29 d’octubre del 2020–, “un canvi d’interpretació” de les autoritats espanyoles respecte a la mobilitat internacional, segons va definir dimecres el ministre portaveu, Eric Jover, en roda de premsa, permetrà als ciutadans andorrans desplaçar-se per arreu del territori espanyol sense haver de justificar el motiu del seu desplaçament sota la condició de respectar les restriccions sanitàries del lloc de destí, quelcom que el Diari ja va avançar en l’edició del 19 de març passat. Però no només això, sinó que la lliure circulació serà recíproca. És a dir, que qualsevol ciutadà de l’Estat espanyol podrà viatjar fins al Principat per fer turisme –o pel motiu que sigui– sense cap mena d’impediment més enllà de complir les restriccions establertes pel ministeri de Salut.

Aquest sobtat gir de guió, que va causar confusió durant les hores posteriors a l’anunci, també compta amb la confirmació de la Generalitat de Catalunya, que a través de l’àrea de comunicació del departament d’Interior va poder confirmar a aquest mitjà que es donarà a conèixer als mossos d’esquadra aquesta directriu per evitar conflictes d’interpretacions a la xarxa viària. La decisió, per tant, arriba just el dia abans de Dijous Sant i es mantindrà vigent fins no se sap quan. “La interpretació de la norma és vàlida a dia d’avui i haurem d’estar amatents a possibles canvis”, va declarar Jover, que va deslligar la vigència de la decisió de la situació epidemiològica del Principat. “Per a nosaltres evidentment és una garantia tenir els deures fets, però la interpretació es desenvolupa sobre la base de com el govern espanyol vol gestionar la crisi sanitària”, va pronunciar.

L'explicació del Govern

Tot i que el gros de les negociacions que ha conduït el Govern per trobar escletxes en termes de mobilitat han estat amb la Generalitat, l’obertura de l’aixeta per circular lliurement pel país del sud finalment ha vingut pels contactes realitzats amb l’executiu espanyol, certament també influït a flexibilitzar les mesures arran de les reivindicacions de la Confederació Espanyola d’Agències de Viatges (CEAV).

“Un ciutadà espanyol pot travessar l’Estat espanyol independentment del lloc on es troba fins arribar a Andorra”, va precisar el ministre. Així doncs, a tall d’exemple, i per contradictori que sembli, el marc legal actual permetrà a un ciutadà de Barcelona venir a fer turisme al Principat però no podrà sortir de Catalunya si vol viatjar per oci a qualsevol altra comunitat autònoma espa­nyola, atès que la Generalitat té decretat un confinament perimetral sobre el seu territori. De la mateixa manera, Jover va exposar que “un ciutadà andorrà pot anar a qualsevol localitat i transitar pel territori espanyol sense més dificultats”.

Un greuge comparatiu del qual, aparentment, els residents i els sectors turístics del Principat en sortirien beneficiats després de rebre carbasses pel Nadal. Preguntat per aquesta qüestió, Jover va assegurar que “la situació de restricció de mobilitat interna que decideixi cada comunitat autònoma no afecta la mobilitat internacional”.

Conscient, però, de l’enrenou que pot desencadenar aquesta situació, Jover va fer una crida a la “prudència”. “No podem anar circulant de manera inconnexa pel territori espanyol. Les restriccions de mobilitat continuen sent relativament àmplies”, va asse­nyalar. Així mateix, el ministre portaveu va indicar que “per respecte a la cooperació que tenim” amb la comissió de treball conjunta amb la Generalitat, se’ls va notificar “immediatament” d’aquests “canvis de criteri”. Amb tot, Jover va recalcar que les fronteres “sempre han estat un element competencial de l’Estat espa­nyol” i va afegir que des del Govern “tenim clar que la correcta interpretació de la norma en aquestes condicions de mobilitat recau en les autoritats espa­nyoles”.

tracking