x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Crèdit extraordinari de 25,5 milions d'euros al SAAS per fer front a la Covid

L’hospital va destinar els diners a despeses de personal i material i a cobrir la falta d’ingressos
Una infermera realitzant una prova serològica a un ciutadà.

Crèdit extraordinari al SAAS de 25,5 milions d'euros.

Una infermera realitzant una prova serològica a un ciutadà.

Fernando Galindo
Actualitzada 30/03/2021 a les 09:04
El pressupost del SAAS de l’any passat es va incrementar en 25,5 milions a través d’un crèdit extraordinari per fer front a les despeses generades per la Covid-19. En concret, el crèdit extraordinari es va repartir en 9,8 milions per a despeses i 15,7 milions per fer front a la reducció d’ingressos provocada pel tancament de fronteres així com per una reducció de l’activitat habitual de l’hospital. En més detall, més de 970.000 euros es van destinar a despesa de personal, més de 6,9 milions per a equips de protecció de personal (EPI), compres de TMA i altres despeses de medicació, i 1,9 milions per a noves inversions com per exemple l’adequació i equips per a l’UCI. També es van veure incrementades les transferències corrents en 7,9 milions, les transferències corrents per reducció d’ingressos en 5,9 milions i les transferències de capital en 1,9 milions més.

Tal com s’especifica en la liquidació pressupostària del SAAS a 31 de desembre de l’any passat, la Covid-19 ha suposat “un increment sobrevingut i molt important de la despesa prevista”, a més “d’una davallada molt significativa dels ingressos al reduir-se dràsticament l’activitat rutinària que venia fent la institució, tant per la CASS com per les asseguradores privades”. Tot plegat, “s’ha cobert amb crèdits extraordinaris que el Govern ha anat dotant i que han permès finalment tancar l’exercici amb equilibri pressupostari”.

La pandèmia va obligar l’hospital a adaptar vàries plantes per a l’atenció de malalts Covid, ampliar llits, reconvenir El Cedre i fer una provisió massiva de materials i recursos tècnics específics contra la malaltia, a més de reubicar metges de diferents especialitats. A més, es van elaborar prop de 30 nous protocols i de 70 recomanacions o normatives específiques relacionades amb la Covid.

En la memòria s’explica que “tota aquesta tasca ingent ha repercutit en els plans” previstos per al 2020. En concret, s’indica que s’ha pogut mantenir la creació d’un nou servei assistencial anomenat “envelliment i salut, que té com a objectiu una atenció més propera i personalitzada al segment de població de més de 65 anys amb comorbiditats i que obeeix a aspectes de fragilitat, convalescència i hospitalització de subaguts”. També es va completar la “potenciació del servei de traumatologia i ortopèdia” i es va posar en marxa el “projecte de potenciació i ampliació de les capacitats del servei d’anatomia patològica. Es van completar les obres del bloc quirúrgic i es van començar les de l’àrea de cirurgia major ambulatòria i les d’una primera fase de remodelació d’urgències. Pel que fa a les accions relacionades amb la pandèmia, es van contractar més facultatius i es van potenciar les activitats de teleconsulta i la creació d’un centre intermedi de cures per atendre malalts amb sospita de Covid, així com la incorporació de metges i infermers cubans durant els primers quatre mesos de la pandèmia.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts