Pandèmia mundial

L'executiu francès es planteja prohibir el turisme

El ministre de l’Interior demanarà dimecres al Consell de Defensa gal que es decretin noves mesures de restricció als desplaçaments a l’estranger

L'executiu francès es planteja prohibir el turismeARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

França, concretament el Consell de Defensa gal, podria decretar dimecres vinent noves mesures de restricció als desplaçaments a l’estranger del seus ciutadans i segons informaven ahir mitjans de comunicació del veí del nord ho faria per evitar els viatges turístics a països com Andorra i Espanya. Ho va insinuar ahir el ministre de l’Interior francès, Gérald Darmanin, qui a la localitat de Fresnes-lès-Montauban, a la regió del Pas de Calais, va denunciar una “bretxa” entre les normes francesa i espanyola que beneficia notablement els francesos que viatgen a Espanya.

El ministre va indicar que exposarà aquesta situació als membres del Consell de la Defensa. Segons els mateixos mitjans de comunicació, Darmanin podria demanar una intensificació dels controls a les estacions i aeroports i podria exigir noves restriccions als viatges a l’estranger, com les aplicades al territori nacional francès.

I és que el fet que una part dels francesos pugui viatjar lliurament i l’altra estigui confinada està creant força malestar a bona part de la població del veí del nord que ja parla obertament de “privilegis”. En el cas del Principat es denuncia que amb l’excusa d’anar “a respirar” a Andorra s’obvia que hi ha oberts bars i restaurants, un fet prohibit a França.

Cal recordar que França permet els viatges a l’estranger si al tornar al país es presenta una prova PCR o TMA negativa feta 48 hores abans d’entrar en territori gal. Una mesura que en el cas d’Andorra es va flexibilitzar el passat 1 de març quan França va deixar de sol·licitar una prova serològica per accedir al seu territori als residents a les regions de l’Arieja i els Pirineus Orientals sempre que la visita que es realitzi sigui inferior a 24 hores.

L’exempció d’una prova virològica va ser una de les peticions que el cap de Govern, Xavier Espot, va fer al primer ministre francès, Jean Castex, durant la reunió telemàtica que van mantenir a mitjans de febrer. Espot va manifestar al govern francès la voluntat d’assimilar el Principat amb l’Arieja i els Pirineus Orientals per tal que els visitants en ambdós territoris quedessin lliures d’aquesta restricció i s’afavorís així l’entrada de turistes.

MACRON ADVERTEIX SOBRE UN TERCER CONFINAMENT TOTAL

El president de França, Emmanuel Macron, va advertir ahir de la possibilitat d’aplicar noves restriccions per frentar la pandèmia si l’actual estratègia de confinaments regionals no funciona, davant la progressiva degradació dels hospitals que denuncien els responsables mèdics. En una entrevista publicada a Le Journal Du Dimanche, Macron va precisar que encara “no hi ha res decidit” ja que prefereix veure si les restriccions posades en marxa en els últims deu dies són suficients per frenar l’expansió del coronavirus abans d’aprovar un tercer confinament total. “En els propers dies veurem l’eficàcia de les mesures i si cal prendrem les que facin falta”, va afirmar. Algunes filtracions a la premsa apunten al fet que el govern podria aprovar un confinament total durant la setmana que ve, però el president i Copríncep francès va eludir donar pistes en aquesta direcció. Macron va recalcar que el tancament de les escoles, que s’ha evitat fins ara com un últim recurs per les seves fortes conseqüències socials i econòmiques, “no ha de ser un tabú”. A més, va defensar la seva decisió de no aprovar un confinament total al gener, igual que van fer altres països europeus a l’hivern, ja que allí tampoc han impedit una remuntada de la pandèmia en les últimes setmanes. “Mirin Alemanya o Itàlia com estan avui”. La pandèmia s’ha agreujat en les últimes setmanes a França, que porta diverses jornades per sobre dels 40.000 contagis diaris. Sobretot, la situació hospitalària és especialment greu en diverses regions, amb les xifres de malalts en cures intensives a un nivell similar al de la segona onada de novembre a la de París i a el de la primera onada a la de Gran Nord. Un grup de 41 especialistes en urgències de la regió de París va advertir, en una columna publicada al mateix diari, que en els pròxims dies hauran de classificar els malalts greus en funció de les seves expectatives de supervivència.

tracking