Dos joves moren per inhalació de gasos en una borda a Montaup

La noia i el noi haurien perdut la vida en inhalar un gas tòxic d’un generador situat en una caseta al costat d’una cabana on estaven de festa

La borda on es va fer la festa la nit de dissabte a diumenge en la qual van perdre la vida els dos joves.Imatge cedida per RTVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Diumenge tràgic al coll d’Ordino. Una noia escaldenca de 18 anys d’edat i un noi canillenc de 22 van morir ahir després d’inhalar el monòxid de carboni que desprenia un generador situat en una caseta que hi havia al costat d’una borda on havien estat de festa durant la nit. La celebració va tenir lloc a Montaup, on s’haurien aplegat uns quants joves i els dos difunts. En un moment de la nit, s’haurien dirigit a la borda que hi havia a prop de la zona principal de la festa sense que cap dels seus amics veiessin on havien anat.

A quarts de nou del matí, el pare de la jove va alertar la policia que no podia localitzar la seva filla, a qui havia vist per última vegada a les onze de la nit de dissabte. Va ser aleshores quan la policia va activar un dispositiu de recerca amb l’ajuda dels bombers i que es va fer tant per aire, amb un helicòpter, com per terra, amb el grup caní i de muntanya. A més, hi van ajudar agents de circulació del comú de Canillo. Durant l’enquesta que es va realitzar per descobrir per quina zona podrien localitzar la noia, es va detectar que el noi que l’acompanyava tampoc havia tornat a casa.

La recerca es va complicar més del compte per les indicacions sovint contradictòries dels joves que van formar part de la festa. Els gossos van portar a un rastre a prop del roc del Quer, el qual van tancar al públic durant unes hores per facilitar la recerca. Amb tot, el cotxe del finat continuava a la borda i això va portar a reforçar la recerca a la zona de la cabana.

Vàries hores de recerca

Després d’unes hores de recerca sense èxit, cap a la 13.30, una patrulla de la policia va trobar els cossos sense vida dels dos joves a la borda petita que hi havia a prop de la festa i on hi havia el generador sense cap tipus de ventilació. No hi havia signes de violència, per la qual cosa la principal hipòtesi és que haurien inhalat el monòxid de carboni que desprenia l’aparell que funcionava amb combustible, un gas altament tòxic i inodor que en un primer moment els hauria adormit i posteriorment hauria acabat amb la seva vida. Les hipòtesis també apunten que quan van ser trobats, ja feia unes hores que eren morts. Això, però, s’haurà de confirmar amb l’autòpsia, que determinarà si finalment va ser una intoxicació la que va provocar la mort dels dos joves.

Una vegada es va conèixer la defunció dels dos joves i les seves identitats, les mostres de condol no es van fer esperar. La jove era estudiant de medicina i la seva família és molt coneguda a Escaldes-Engordany. El jove, fill d’un polític canillenc, també era molt conegut entre el jovent de la parròquia i havia cursat un grau d’ADE a l’IQS.

LA POLICIA VA IDENTIFICAR UNA DOTZENA DE PARTICIPANTS EN LA FESTA

La festa a la borda canillenca va comptar, almenys, amb una dotzena de joves. Aquesta és la quantitat de persones que va poder arribar a controlar la policia quan va arribar al lloc on es va centralitzar el dispositiu de cerca i on va tenir lloc la celebració durant la nit de dissabte a diumenge. La quantitat de joves que van prendre part de la festa, però, podria ser més elevada ja que durant la nit haurien pogut marxar més persones que hi van participar i no van arribar a ser controlades. Pel que fa a la dotzena de persones que sí que van ser identificades pel cos d’ordre, es valorarà posteriorment si s’imposa algun tipus de sanció per no haver seguit les mesures de prevenció dictades pel ministeri de Salut en motiu de la pandèmia. En aquest sentit, cal recordar que les actuals directrius marcades pel Govern indiquen que les reunions d’amics o familiars poden ser de com a molt quatre persones, i en cas de superar-ho es poden aplicar les multes que recull la Llei de Sanitat.

Dos joves moren per inhalació de gasos en una borda a Montaup

Dos joves moren per inhalació de tòxics en una borda a Montaup

Dos joves moren per inhalació de tòxics en una borda a Montaup

tracking