El brot de l'hospital augmenta a quatre positius

El centre ha hagut de tancar dues plantes i ha prohibit temporalment les visites

L'hospital tanca dues plantes per un nou brotFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Noves afectacions a l’hospital. Ahir es van detectar tres nous casos positius de Covid a l’hospital de Meritxell: dos a la segona planta, de medicina interna, i un a la tercera planta, de cirurgia. A més, amb les proves realitzades ahir a la tercera planta, es va detectar un quart cas a l'hospital. Tots els contagiats van ser traslladats a la planta Covid habilitada al centre, mentre que la resta de pacients de les dues plantes afectades, uns 24, van donar negatiu a la prova, igual que tots els professionals sanitaris que hi treballen

Degut a aquest brot, l’hospital va decidir ahir a la tarda tancar i aïllar les dues ales de les dues plantes per fer el seguiment dels pacients, així com prohibir temporalment les visites exteriors a tot l’hospital.

L’evidència en aigües residuals

Per altra banda, durant la compareixença de l’actualització sanitària realitzada ahir al matí, la secretària d’Estat Helena Mas va comunicar que ja hi ha un 67% de la variant britànica a les mostres que s’han dut a terme aquests dies a través de les aigües residuals. “És una variant que es forma molt ràpidament i considerem que és molt agressiva. Un exemple és la proporció que tenim de pacients ingressats a planta i de pacients que tenim a l’UCI”, va destacar. En aquest sentit, de les 25 de les persones que es troben hospitalitzades al Nostra Senyora de Meritxell n’hi ha nou que es troben a la unitat de cures intensives i que necessiten ventilació mecànica.

Amb relació al tema dels treballs d’anàlisi de les aigües residuals, Mas va voler destacar que es tracta d’una tècnica molt efectiva. Cal recordar que dijous passat el titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, atribuïa el repunt de casos a l’increment de la variant britànica, que ja tenia llavors una presència del 60% sobre les noves infeccions. “Amb les variants de Wuhan no s’infectava tota la família i amb la britànica, sí. Té un comportament més agressiu”, va exposar el ministre.

Per altra banda, el Govern va informar ahir que s’havien notificat 45 casos nous respecte a dimecres, un increment que eleva ja a 11.732 la xifra total de casos actius de Covid-19, mentre que els malalts actius pugen lleugerament de 462 a 469. La secretària d’Estat de Salut va exposar que les xifres es mantenen “estables”, amb un interval que va dels 45 als 50 casos cada dia, un fet que fa que la taxa de reproducció del virus (rho) es mantingui estable també, aproximadament prop de l’1. Ahir, concretament, la xifra era d’1,18.

Posteriorment i davant les preguntes realitzades per la premsa, Mas va comunicar amb relació al nombre de casos que “no és una situació dramàtica, però sí que ens preocupa, ja que tampoc és una situació de tranquil·litat”. En aquest sentit, va voler fer una crida als ciutadans perquè segueixin mantenint totes les mesures de protecció necessàries relatives a la distància de seguretat i la desinfecció personal. “Estem en un moment molt delicat. Apel·lem a la responsabilitat que els ciutadans i les ciutadanes han seguit aquest últim any”, va afegir.

Finalment, també es va fer incís als brots d’Arinsal (71) i Grandvalira (53). En aquest sentit, la secretària d’Estat de Salut considera que la situació dels brots es manté estable. Va reconèixer, en aquest sentit, que hi havia hagut un increment discret de casos, però, tot i això, des del ministeri es considera que els brots es troben sota control. Pel que fa a Arinsal, es tracta d’un brot que es va detectar a principi de mes amb 17 positius i que en poc temps va derivar en una seixantena de casos. L’origen del brot, encara desconegut, es remunta a diverses relacions socials que s’haurien dut a terme sense mesures de protecció.

41 POSITIUS AL BROT DE L'ESCOLA ANDORRANA

Pel que fa a la pressió del sistema escolar, hi ha actualment un total de 26 aules en vigilància activa, nou estan aïllades totalment i 17 de manera parcial. En aquest sentit, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va explicar que el brot a l’escola andorrana d’Andor­ra la Vella acumula 41 positius. El brot es va detectar dilluns i a partir d’aquí el ministeri va decidir organitzar un cribratge generalitzat a tot el centre educatiu per als alumnes de maternal, primera ensenyança, els professionals docents i el personal auxiliar. Amb referència a aquest fet, Helena Mas va comentar ahir que aquest cribratge pot afavorir la contenció ara que venen vacances de Setmana Santa. Els cribratges, que es fan amb el permís dels pares, es duen a terme per evitar més confinaments.

tracking