x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Successos

Denúncia col·lectiva per una estafa piramidal amb residents afectats

Almenys dues persones del país s’haurien vist perjudicades pel curs de ‘trading’ d’IM Academy que reclutava joves a través d’Instagram
L'acadèmia oferia cursos d'operativa borsària.

Denúncia col·lectiva per una estafa piramidal amb afectats al país

L'acadèmia oferia cursos d'operativa borsària.

Actualitzada 22/03/2021 a les 20:43
Actualment no és estrany trobar ofertes de cursos online, i més quan la crisi sanitària actual ens priva de poder celebrar molts actes presencialment. El que sí que és estrany, però, és que una acadèmia deixi el temari principal en un segon terme per intentar coaccionar els alumnes perquè, a base de falses expectatives, contribueixin a captar més gent per a la seva escola. Això és el que els hauria passat a dues persones que resideixen a Andorra que, juntament amb altres estudiants del curs de trading online d’IM Academy, del dia a la nit, es van veure involucrats en una presumpta estafa piramidal que han denunciat a la policia espanyola.

“Em van obrir per Instagram per reclutar-me. Em van proposar fer una reunió sobre criptomonedes i inversions. Llavors, jo vaig buscar informació i ja vaig veure que era una estafa”, explicava al Diari, un noi de 25 anys de Barcelona. Per sort, ell se’n va adonar a temps, però molts dels seus companys no van tenir la mateixa sort. “Han estafat molts amics meus, i alguns ho han perdut tot. Estem parlant d’entre 500 a 5.000 euros. I és que, depenent de la capacitat econòmica que veien que tenies, et proposaven invertir més o menys.”

Reclutament a través de xarxes
De fet, el curs, suposadament se centrava en el trading, una pràctica de compravenda de productes i accions financeres. Concretament, formacions d’operativa borsària. En aquest sentit, els presumptes responsables del frau, persones que s’autoanomenaven formadors borsaris, tot i no disposar de la titulació EFPA -una formació indispensable per poder impartir classes d’assessoria o planificació financera-, es posaven en contacte amb les possibles víctimes a través de xarxes socials, principalment, Instagram. Algunes d’aleatòries i, d’altres, joves que ja sabien que tenien necessitats econòmiques. A partir d’aquí, els asseguraven que a través d’aquestes formacions podrien aconseguir èxit i diners d’una manera fàcil i ràpida. “Ens deien que funcionava, que podíem aconseguir fer-nos rics i jubilar els nostres pares”, comentava Chema, un dels estudiants involucrats en l’estafa durant una entrevista en una cadena de televisió espanyola.


En aquest sentit, el presumpte frau piramidal començava quan coaccionaven els alumnes a pagar diners amb excuses vàries. “Paga ara, que començaràs a guanyar diners. Porta gent”, explicava el testimoni anònim en nom dels seus amics. “T’obliguen a fer certes trucades al dia per reclutar més gent. Les classes consisteixen en això: un 15 % de formació i un 85% enfocat a com atraure més gent”. Els denunciants apunten que s’obligava els estudiants a captar nous alumnes que a la vegada havien de fer el mateix perquè els primers se n’acabessin beneficiant. Un fet que no acabava passant mai, ja que tots els alumnes s’endeutaven.


De fet, les víctimes coincideixen que moltes vegades els captadors apel·laven al sentimentalisme per reclutar-los. En aquest sentit, una experta especialitzada en sectes, Laura Medina, detallava en relació amb el cas que la pandèmia ho ha posat molt fàcil als estafadors, ja que s’han aprofitat de moments de debilitat i de temps de crisi personal per oferir solucions màgiques.


Reunions en plena pandèmia

Prop de 500 afectats han decidit mobilitzar-se per presentar una demanda col·lectiva al grup de delictes financers de la Policia Judicial de Madrid contra l’acadèmia. Carlos Bordavío, l’advocat de l’Associació Redune, que porta el cas i que ha explicat que almenys dues persones residents a Andorra s’han vist molt perjudicades per l’estafa, n’explicava la relació amb Andorra. “Els cursos s’impartien online però ocasionalment s’organitzaven trobades o estades en hotels o xalets com a ganxo per motivar els joves”, indicava Bordavío. En aquest sentit, el testimoni anònim donava fe que amics seus s’havien desplaçat fins al Principat en plena pandèmia per assistir a aquestes classes a pisos particulars. “La idea d’impulsar aquesta demanda és visibilitzar-ho perquè s’hi sumin altres possibles víctimes d’arreu”, assenyalava. La denúncia apunta presumptes delictes d’estafa continuada, coaccions psicològiques, amenaces, publicitat enganyosa i organització criminal.

El procediment
Els cursos se centraven en el trading, una pràctica de compravenda de productes i accions financeres. Concretament, formacions d’operativa borsària.


Els presumptes estafadors contactaven amb les víctimes de manera aleatòria a través de xarxes socials, sobretot Instagram.

Els formadors, que, segons els afectats, no disposaven de la titulació necessària per impartir els cursos, els coaccionaven per pagar i invertir grans quantitats de diners.

Les classes, que es complementaven amb trobades en xalets i hotels, també al país, consistien en un 15% de formació i un 85% de tècniques de captació a tercers.

Atreure noves persones s’acabava convertint en l’objectiu principal del curs i els estudiants s’acabaven endeutant.
  • #1 Serge
    (22/03/21 14:09)

    Hola Mireia,que es piramidal?

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts