La Generalitat veta de forma expressa viatjar a Catalunya

La frontera està oberta però les competències de mobilitat les té la Generalitat, que ha vetat el pas lliure entre territoris amb l’excepció de l’Alt Urgell

La Generalitat veta de forma expressa viatjar a CatalunyaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ni els catalans poden viatjar a Andorra a fer turisme ni els andorrans o residents al Principat poden creuar més enllà de la comarca de l’Alt Urgell per a visites de lleure. Dijous la delegació del govern central a Catalunya a través del servei de premsa va assegurar que la frontera estava oberta i que els andorrans o residents podien viatjar lliurement per Catalunya amb les mateixes condicions que els catalans, és a dir, amb la seva bombolla de convivència. Ahir va rectificar la versió, argumentant que la frontera sí que està oberta però que les competències de mobilitat les té la comunitat autònoma. I Catalu­nya ha prohibit explícitament el pas lliure dels ciutadans entre territoris.

Ho va aclarir ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet: “Les fronteres són competència del govern central i no estan tancades, l’Estat no limita la circulació a les seves fronteres per si s’ha de circular a un destí que no estigui prohibit. Però si ens movem per una comunitat autònoma, ens haurem d’adaptar a la normativa d’aquella autonomia.” I fins que no hi hagi una assimilació total, els viatges d’andorrans i residents al territori veí del sud s’han de circumscriure als motius justificats existents des de l’inici de les restriccions, motivacions de feina, sanitàries o haver d’ocupar-se de familiars en situació de dependència, per exemple. De la mateixa manera que Catalunya prohibeix explícitament que els seus ciutadans es desplacin fins al Principat.

Això serà així almenys fins després de Setmana Santa. Les delegacions de totes dues administracions que estan tractant aquesta qüestió i que es va reunir dijous s’han emplaçat a una nova reunió el 6 d’abril (dimarts després del dilluns de Pasqua, que dona per acabades les festes) que podria aixecar les restriccions, però sempre depenent de quina sigui la situació epidemiològica. Si les dades sanitàries són bones aquesta assimilació plena es donaria el 9 d’abril.

El titular de Salut va manifestar que des d’Andorra s’havia insistit a assolir aquesta assimilació ja, però que la motivació dels veïns per denegar-ho són sanitàries.

“Estan tenint un repunt de casos, les UCI estan per sobre del 40% d’ocupació i els preocupa molt la mobilitat”, va apuntar el ministre sobre els motius esgrimits per la Generalitat per denegar la petició. De fet, el ministre va indicar que atesa aquesta preocupació se’ls va demanar per què s’havia permès l’aixecament del confinament comarcal. La resposta va ser que s’ha fet amb condicions molt restrictives, amb viatges que només es poden fer amb la bombolla familiar. “Els preocupa moltíssim el moviment de persones per Setmana Santa, hi ha un risc important de rebrot”, va assenyalar el ministre, que va afegir que el Principat tampoc no n’està exempt. Per això va fer una crida a la prudència i a relaxar-se “el mínim possible”.

tracking