Cauen els contagis entre sanitaris i padrins

Benazet ho atribueix a les vacunes i anuncia la represa dilluns de les injeccions d’AstraZeneca

Cauen els contagis entre sanitaris i padrinsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va decidir ahir reprendre, a partir de dilluns, la vacunació amb AstraZeneca després que tant l’OMS com l’Agència Europea del Medicament hagin conclòs que “no hi ha motius” per deixar de vaccinar amb el fàrmac. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va assenyalar que és una vacuna segura i efectiva i que no s’ha trobat una relació directa amb els casos de trombosi detectats entre persones que havien rebut la injecció. De fet, va tirar de xifres per deixar clar l’impacte de la vacunació davant el virus. “De cada 100 persones amb Covid una té seqüeles greus, de cada 150 o 200 una perd la vida” i, en canvi, de cada milió de vacunats s’ha donat un cas de trombosi sense que s’hagi conclòs que hi ha relació. El ministre va insistir que és l’única eina per acabar amb la pandèmia i va argumentar que a Andorra ja s’estan deixant notar els efectes. “Entre els majors de 74 anys hi ha un aplanament de la incidència, no hi ha pràcticament casos en aquesta edat”, mentre que entre els professionals sanitaris “no hi ha cap positivitat des de final de gener”. “Les vacunes funcionen molt bé”, va etzibar.

El titular de Salut va actualitzar les dades de vacunació: se n’han posat 9.288 i 8.018 persones han rebut una primera dosi. A partir de dilluns s’han d’administrar les 160 que queden d’AstraZeneca i encara s’han de posar també primeres dosis de Pfizer, que rebran usuaris de l’escola de Meritxell, mentre que les segones dosis es començaran a administrar entre final d’aquest mes i principi d’abril. A partir d’aquí caldrà esperar l’arribada de noves dosis els propers dies. El ministre es va mostrar convençut que l’abril i el maig seran períodes d’una alta incidència de vacunació perquè, va detallar, han d’arribar 9.500 vacunes d’AstraZeneca de les 26.400 adquirides en el marc del projecte patrocinat per l’OMS, del vaccí d’Oxford també n’han d’arribar 3.000 dosis via França a partir de l’abril i en les mateixes dates Espanya farà arribar una nova remesa de 5.800 dosis de Pfizer. El ministre va recordar que l’acord amb França també comprèn l’enviament de fàrmacs de Moderna però que això depèn del laboratori, que ha tingut algunes dificultats amb la producció.

Sobre la possibilitat que tot l’afer d’AstraZeneca impliqui una desafecció amb les vacunes i més quan les d’Oxford són les dosis majoritàries, el ministre va indicar que les xifres de la plataforma en què els ciutadans s’han d’inscriure per rebre-la han anat sumant noves adhesions i que ara estan prop de les 31.300. “Jo crec que no hi ha hagut impacte”, va apuntar, i va assenyalar que entén que els més joves encara no s’hagin apuntant perquè encara no els toca. Va afegir, però, el convenciment que el procés de vaccinació s’accelerarà i que amb les dosis que arribin durant el mes d’abril pugui cobrir-se ja la població a partir de 55 o 60 anys.

Tot plegat, però, arriba en un moment de repunt de contagis. Una situació que s’atribueix als brots d’Arinsal i el Tarter i també “a la cua de les vacances de Carnaval”. Per això, va demanar no abaixar la guàrdia. “Demano molta cura, molta precaució, és un moment delicat, ens estem vacunant però també cal precaució”. El ministre també va fer una nova crida per usar els tests d’antígens perquè suposen una “capa més de seguretat”.

PREPARACIÓ 'RIGOROSA' AMB LA FITXA TÈCNICA

El ministre de Salut va contestar a la pregunta formulada per la consellera del PS Susanna Vela sobre les set dosis que surten de cada flascó de la vacuna Pfizer i “la validesa científica i tècnica” del procediment. En la resposta per escrit publicada al butlletí del Consell, Joan Martínez Benazet assenyala que “la preparació de les dosis individuals a partir del vial multidosi es fa seguint, de manera rigorosa, les instruccions per a la manipulació descrites a la fitxa tècnica de la vacuna”. El procés es fa al servei de farmàcia del SAAS i les dosis que es poden obtenir de cada vial són set “en el millor escenari”, perquè depèn de l’expertesa del professional, de la precisió en la manipulació i del material emprat.

tracking