Salut reprèn dilluns la vacunació amb AstraZeneca

El ministre de Salut insisteix que el vaccí "és segur i salva vides"

Joan Martínez Benazet durant la compareixença d'aquesta tardaSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat que el Goven ha decidit després de la reunió del comitè tècnic de la Covid prosseguir amb la vacunació d'AstraZeneca dilluns amb "les 160 dosis que queden pendents d'administrar" i ha insistit que el vaccí "és segur i eficient i salva vides". El ministre ha remarcat que l'OMS i l'Agència Europea del Medicament (EMA) conclouen que les vacunes són segures i aconsellen continuar amb l'administració del vaccí perquè no hi ha evidències que hagin provocat els problemes de trombosi en persones vacunades.

Martínez Benazet ha precisat que "és possible que passi que hi hagi alguna sospita d'altra vacuna" que pugui provocar efectes adversos però que les conseqüències de no immunitzar-se són molt més greus. El ministre ha detallat que una de cada 100 persones pateix seqüeles greus per la Covid, una de cada entre 150 i 200 que s'infecta amb el virus perd la vida i una de cada milió de vacunats ha patit una trombosi sense que s'hagi pogut demostrar que estigui vinculat a la inoculació i ha reivindicat que "és l'única eina que tenim contra la pandèmia i hem de seguir vacunant".

El ministre ha assenyalat que la vacunació no està aturada i que dilluns es posaran dosis de Pfizer a la Fundació Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell i a persones que per algun problema no l'havien pogut rebre fins ara i a més s'administraran les 160 guardades d'AstraZeneca. Martínez Benazet ha explicat que del projecte Covax arribaran a l'abril 9.600 unitats d'AstraZeneca com a primer enviament de les 26.400 reservades per Andorra. Del mateix fàrmac hi haurà una nova entrega des de França amb 3.000 dosis a principis d'abril i també fàrmacs de Moderna "en funció de la capacitat de producció dels laboratoris". I per a la mateixa data està previst el subministrament de 5.800 dosis més des d'Espanya de la fòrmula de Pfizer. I fins que arribin aquests fàrmacs a finals de març o principis d'abril es començarà a punxar la segona dosi de Pfizer a les persones que ja n'han rebut una amb les 2.900 unitats reservades de la segona remesa entregada per Espanya.

Salut ha administrat 9.288 vacunes de les quals 8.018 corresponen a la primera dosi que el ministre ha insistit que passades tres setmanes de la injecció "hi ha un grau de protecció altíssim" i que durant aquest període s'han d'extremar les precaucions per no contagiar-se i limitar les relacions socials. Joan Martínez Benazet s'ha mostrat "satisfet" del ritme de vacunació que porta Andorra que ha xifrat en un 10% de la població que inclou les persones més vulnerables. I ha subratllat l'eficàcia de les vacunes "perquè entre majors de 74 anys hi ha un aplanament total de la incidència i no detectem casos" ni tampoc hi ha hagut positius entre professionals dels sanitaris ni sociosanitaris des de finals de gener pel que ha incidit que "les vacunes funcionen molt bé i protegeixen".

El titular de Salut ha indicat que els problemes sorgits al voltant de les vacunes no han alentit les inscripcions a la plataforma que supera ja les 31.300 persones inscrites i ha comentat que hi ha ciutadans que encara no s'hi han apuntat perquè són joves i encara no els hi toca. Martínez Benazet ha demanat que es faci la inscripció per planificar el procés de vacunació i ha indicat que preveu que amb les dosis que arribin a l'abril es completi la tercera fase i tots els ciutadans a partir de 55 o 60 anys quedin immunitzats "o fins i tot més avall".

tracking