Catalunya tanca la porta, definitivament, a l'arribada de turistes per Setmana Santa

Els dos governs s'han emplaçat al 6 d'abril per abordar l'assimilació per la mobilitat, si la situació epidemiològica ho permet

La consellera de Salut catalana, Alba Vergés

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Catalunya ha tancat, definitivament, la porta a l'arribada de turistes per aquesta Setmana Santa. Després d'una reunió mantinguda entre el Govern i la Generalitat, s'ha acordat que, un cop passada la festivitat, s'abordi l'assimilació total pel que fa a la mobilitat entre els dos territoris. No obstant això, en el comunicat emès per l'executiu, es manté la salvetat de "sempre depenent de la situació epidemiològica". La comitiva andorrana ha estat encapçalada pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i els secretaris d'estat Landry Riba, Helena Mas, Joan León, César Marquina i Èric Bartolomé, mentre que per la part catalana hi han pres part la consellera de Salut, Alba Vergés, i els secretaris Marc Ramentol, Elisabet Abad i Elisabet Nebreda.

En la trobada, també s'ha acordat que la propera setmana hi hagi una nova reunió entre els responsables de salut d'ambdues administracions per tal de compartir els processos de cribratge.

Reunió del Procicat

La consellera de Sanitat, Alba Vergés, ha manifestat avui que la Generalitat manté la prohibició de sortir del territori català per fer turisme a Andorra fins al 9 d'abril pel tancament perimetral vigent a tota Espanya fins aquella data que impedeix també entrar a les comunitats, segons ha explicat aquest migdia després de la reunió del Procicat. Vergés ha assegurat que "picabaralles no hem viscut amb el govern espanyol" per la mobilitat de Catalunya i que el que hi ha és "un diàleg intens" amb l'executiu andorrà. La consellera ha afirmat que ella mateixa manté converses amb el ministre de Salut i a més hi ha taules de treball "per les relacions familiars i íntimes" que hi ha entre els dos territoris.

Alba Vergés ha assenyalat que no hi ha cap canvi en les restriccions actuals anunciades quan es va aixecar el confinament comarcal per als desplaçaments en bombolla i ha reiterat que les mesures són de perímetre territorial tancat amb Andorra fins al 9 d'abril "i s'explicaran els avenços convenientment" si n'hi ha.

Estancament en la millora

Les autoritats sanitàries catalanes han fet avui una crida a la precaució dels ciutadans perquè continuïn respectant les restriccions per la pandèmia remarcant que en els últims dies els indicadors epidemiològis "s'estanquen i en alguns casos augmenten lleugerament". Vergés ha destacat que hi ha 423 persones amb Covid ingressades a l'UCI i que seria un risc important que hi hagués un repunt de contagis i el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha afirmat que els descens de les infeccions era del 20% fa quatre setmanes i aquesta la baixada és del 2% i que l'evolució que es viu "segueix el mateix patró del pas a la tercera onada". I ha incidit que no es pot avançar encara si arriba una quarta onada com anuncien alguns països europeus o si Catalunya es mantindrà en una fase d'estancament dels positius per coronavirus.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha insistit que s'està detectant que la població catalana "té la percepció errònia que no hi ha confinament i hi és. Només amb l'excepcionalitat de poder canviar de comarca en desplaçaments de la mateixa bombolla i no hi hauria d'haver interacció amb altres bombolles. És traslladar-se de lloc i res més". Sàmper ha recalcat que s'està veient un increment molt elevat en les descàrregues de certificats d'autoresponsabilitat per fer desplaçaments que evidencia l'augment de mobilitat "que s'hauria de corregir".

Cap a casa i amb multa

Sàmper ha emfatitzat que s'incrementaran els controls dinàmics dels mossos d'esquadra per vigilar els desplaçaments i que tots els ciutadans que circulin pel territori català han de portar el certificat d'autoresponsabilitat i si no està justificat el viatge i no es pot acreditar que els ocupants del vehicle formen part de la mateixa bombolla hauran de tornar cap a casa i fer front a una sanció administrativa.

tracking