Europa llança el passaport sanitari per recuperar el turisme aquest estiu

Brussel·les sosté que no és una eina “discriminatòria” que vagi contra la lliure circulació

Europa llança el passaport sanitari per recuperar el turisme aquest estiuFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Comissió Europea va mostrar ahir la seva proposta de passaport sanitari per recuperar el sector turístic, molt tocat per la pandèmia, aquest estiu. La proposta és que el certificat per facilitar els viatges de lleure beneficiï tant les persones que ja hagin rebut la vacuna com les que tinguin anticossos perquè han passat la malaltia o un test negatiu recent. A més, va reclamar que no ha de ser entès com un passaport que garanteixi la lliure circulació de les persones, sinó que ha de permetre a qui posseeixi aquest certificat quedar exempt d’algunes mesures de prevenció, com ara una possible quarantena o una PCR negativa recent.

La idea que proposen des de Brussel·les és que el certificat sigui expedit de manera gratuïta, compti amb un codi QR amb informació mèdica bàsica del pacient amb relació al coronavirus i que pugui ser presentat a les autoritats en format físic o digital.

Des de Brussel·les van remarcar que no ha de ser vist com un títol que obri automàticament les fronteres al seu titular, perquè suposaria una discriminació per als europeus que no han pogut o no volen vacunar-se, però sí confia que permeti des d’aquest mateix estiu reactivar el turisme sense augmentar el risc de propagació del virus.

“El certificat verd digital no serà una condició prèvia per a la lliure circulació i en cap cas serà discriminatori”, va afirmar el comissari de Justícia de la CE, Didier Reynders, per recalcar que l’executiu comunitari ha escoltat les opinions de països com França i Bèlgica, que van avisar que no acceptaran un “passaport Covid”, i centra la seva proposta en un document amb informació mèdica útil.

Si fructifica la proposta del certificat, que encara ha de ser negociada amb el Consell i l’Eurocambra, la Comissió també demana que sigui una mesura “temporal” que sigui suspesa en el moment en què l’Organització Mundial de la Salut declari el final de l’emergència sanitària internacional provocada pel coronavirus.

A Andorra, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va assegurar dimarts que els equips tècnics del Govern estan treballant en el desenvolupament d’una aplicació mòbil que permetrà a Andorra homologar-se en l’àmbit europeu i disposar d’un passaport de vacunació per poder viatjar a l’estiu arreu del món. L’objectiu és que sigui una realitat a maig i Benazet va comentar que hi havia contactes amb Brus­sel·les perquè l’aplicació andor­rana s’homologui amb el certificat que està treballant Europa. El ministre va augurar que no ha d’haver-hi cap complicació per assolir aquesta equiparació.

tracking