Espanya no s'oposa al turisme català per Pasqua

El govern central considera que Catalunya podia haver tingut en compte Andorra en el confinament perimetral igual que havia fet amb el comarcal

Frontera duana del riu RunerDda

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La decisió del govern català d’impedir l’entrada de turistes del sud a Andorra segueix cuejant. Encara que des de la Generalitat es continua culpant Madrid del confinament perimetral que ha deixat Andorra assimilada a l’Alt Urgell però sense mobilitat amb altres comarques, fonts del PSC consultades per aquest rotatiu van explicar ahir que s’han adreçat a les dues administracions per demanar explicacions i que les versions continuen sent contradictòries.

Segons aquestes fonts, des del govern de coalició que presideix Pedro Sánchez se’ls ha indicat que no veuen cap problema perquè Andorra hagués estat inclosa en aquest perímetre de comunitat i, d’aquesta manera, rebre turistes de Catalunya i que els andorrans poguessin gaudir de la Setmana Santa en municipis de la comunitat veïna. Diputats al parlament de Catalunya van demanar explicacions al conseller d’Interior en funcions, Miquel Samper, i també a la Moncloa, per intentar aclarir el tracte que ha rebut Andorra, un cop dur per a uns dies que podien suposar una petita injecció econòmica gràcies al turisme.

Segons aquestes fonts del socialisme català, des del govern central es va assegurar que de la mateixa manera que es va fer amb el confinament comarcal, es podia fer ara amb el confinament autonòmic i per tant no haver aïllat Andorra, tot i que la frontera continua oberta.

SENSIBILITAT

La mateixa gestió es va fer amb el govern autonòmic i Samper va respondre que era “culpa del govern central perquè s’havia acordat fer un confinament autonòmic”. El PSC va defensar davant de Samper que “varen decidir obrir la mobilitat entre Andorra i l’Alt Urgell i ara podien fer el mateix amb la resta de Catalunya. També li vam comentar que des de Madrid no es posava cap problema per obrir Andorra per a tot Catalunya”.

Segons les fonts, van tenir la sensació que el govern català “no s’atreveix a obrir més pel que pugui passar, a més del poc coneixement i sensibilitat cap a la realitat d’Andorra i el Pirineu”. Des d’Andorra, fonts de la coalició parlamentària van retreure a Catalu­nya no haver estat més generosa i van aclarir que és responsabilitat catalana fer complir el que la mateixa Generalitat ha decidit.

La decisió de Catalunya va caure com una galleda d’aigua freda entre el sector turístic, que no hi confiava gaire després de l’estocada per les festes nadalenques. Per Nadal, les discrepàncies entre els socis del govern català van evitar un acord de consens sobre Andorra i es va optar per prohibir els desplaçaments tot i que abans el compromís era permetre l’estada a Andorra si es tenia una reserva en un hotel. En una roda de premsa Andorra es va assabentar del canvi de criteri.

REUNIÓ DEL GRUP DE TREBALL DESPRÉS DE L'ACORD CATALÀ

El grup de treball entre Catalunya i Andorra es reuneix avui per primer cop des que Catalunya va optar per deixar Andorra fora del perímetre per on és possible la mobilitat. Òbviament, la delegació andorrana insistirà en la necessitat d’un gest per part de Catalunya que permeti treballar el sector turístic per Pasqua, i posarà sobre la taula la situació de la pandèmia que és millor que la que té actualment Catalunya. Encara que és difícil, no és impossible que el govern provisional revisi les actuals restriccions i permeti que els catalans viatgin al Principat i a la inversa, encara que els negociadors andorrans no ho tindran fàcil. Fonts del sector turístic veuen en la decisió catalana un desig proteccionista per aconseguir que els seus ciutadans facin despesa a Catalunya. En unes declaracions a Barcelona, el cap de Govern, Xavier Espot, va assegurar que la situació sanitària de Catalunya i el Principat justifica que es permeti la mobilitat entre els dos territoris.

tracking