Pròrroga en la rebaixa al lloguer dels negocis

El Govern amplia el termini per demanar la reducció de l’arrendament dels locals comercials fins al 30 d’abril

Pròrroga en la rebaixa al lloguer dels negocisFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern va anunciar ahir noves modificacions en la darrera Llei òmnibus de mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2. En concret, els canvis afecten les reduccions de renda dels lloguers de locals comercials. Es tracta d’una modificació que permetrà que la rebaixa dels lloguers dels negocis es pugui allargar fins al mes vinent.

Després d’haver dut a terme reunions amb els sectors implicats, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va comunicar ahir durant una roda de premsa que s’ampliarà fins al 30 d’abril la durada de la mesura que en principi havia de vèncer el 31 de març. La principal raó per dur a terme aquesta ampliació temporal ha estat el fet que durant el mes d’abril encara continuaran les restriccions en la mobilitat que afectaran especialment els sectors que depenen més directament del turisme. Tenint en compte això, l’executiu ha decidit incloure-hi els habitatges d’ús turístic perquè puguin sol·licitar l’ajuda.

“Aquesta modificació és el resultat de les diverses reunions que durant el mes de febrer i març els ministres hem dut a terme amb els diferents col·lectius per fer una valoració sobre la campanya d’hivern i sobre com afrontar la recta final d’aquests sis primers mesos de vigència de la llei que va entrar en vigor el gener passat”, va precisar Gallardo. En aquest sentit, el ministre va explicar que en les diferents trobades s’havia posat sobre la taula el neguit i la preocupació d’aquests sectors, molt condicionats a les restriccions de mobilitat que el país estava experimentant a causa de les restriccions decretades per les autoritats dels territoris veïns. Amb relació a aquesta preocupació, el Govern va decidir ampliar els terminis de les ajudes. “Les darreres setmanes hem pogut comprovar com s’han anat fent algunes propostes per decret que han anat donant resposta progressiva i sempre d’acord amb la situació sanitària”, va comentar el ministre.

El dirigent també va explicar que la mesura s’amplia, de moment, un mes, ja que la situació està estretament lligada a les restriccions de mobilitat. Tot i això, Gallardo es va mostrar optimista de cara al maig, ja que espera poder recuperar la mobilitat entre el Principat i Catalunya i que, a l’estiu, la situació sigui “similar a la de la temporada passada”, que va recordar que va ser positiva per al sector turístic.

La llei va entrar en vigor el mes de gener per minimitzar els efectes de la crisi causada per la pandèmia i preveia que es poguessin donar ajudes concretes als sectors més afectats per la pandèmia. Entre d’altres mesures, permetia als locals de lloguer destinats a usos comercials demanar al propietari una reducció en la renda del 50% fins al març. La modificació que proposa el Govern estableix que l’ajuda s’amplia fins a l’abril però amb una rebaixa del lloguer d’un màxim del 40% per a empreses que justifiquin una davallada en la xifra de negoci en comparació amb el mateix mes del 2019. De la mateixa manera, també s’hi inclou la possibilitat de demanar una carència sobre l’import total de la renda del mes d’abril del 2021, que s’haurà d’ajornar mitjançant el fraccionament del seu import durant els nou mesos següents. En aquest sentit, la part arrendatària no podrà ser objecte de cap tipus de penalització i els imports ajornats hauran de ser satisfets a la part arrendadora sense interessos.

CRONOLOGIA

Gener

1. El Consell General aprova la llei

A conseqüència de l’emergència sanitària internacional provocada per l’epidèmia del coronavirus, el Govern va aprovar al desembre una Llei òmnibus de mesures excepcionals i urgents per pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia.

Gener

2. La llei pretén sostenir el teixit empresarial

La nova Llei òmnibus inclou, com a mesures principals, l’allargament dels ERTO fins al juny, rebaixes en el lloguer dels locals comercials i la possibilitat de marcar per decret ajudes específiques per als sectors més afectats per la Covid-19.

Març

3. S’acaba el termini de la reducció del lloguer

Un dels apartats d’aquesta nova llei permetia als locals de lloguer destinats a usos comercials demanar al propietari una reducció en la renda del 50%. Aquesta mesura excepcional havia de finalitzar el 31 de març.

Març-Abril

4. Govern anuncia una pròrroga de la rebaixa

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va anunciar ahir que degut al fet que continuaran les restriccions de mobilitat, les mesures de reducció de la renda s’ampliaven fins al 30 d’abril amb una rebaixa del 40%.

Març-Abril

5. La reducció s’amplia als apartaments turístics

La modificació de Govern, que ha de ser ratificada pel Consell General, inclou els apartaments turístics, de manera que les empreses d’aquest àmbit podran sol·licitar també una rebaixa del lloguer del 40%.

tracking