Benazet espera reprendre la vacunació amb AstraZeneca en pocs dies

El ministre de Salut subratlla que aturar l'administració del vaccí té efectes més greus que els que no s'ha demostrat que tingui el fàrmac

Vacuna Vacunes AstraZeneca Vaccí infermera sanitaria

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Joan Martínez Benazet ha manifestat aquesta tarda que confia que es pugui reprendre en pocs dies la vacunació amb AstraZeneca suspesa "per precaució" pels casos de trombosi detectats en persones vacunades amb aquest fàrmac. El ministre de Salut ha subratllat que no s'ha demostrat que el vaccí creat per la Universitat d'Oxford estigui relacionat amb els fenòmens trombopulmonars que han patit 30 persones de 17 milions de vacunats amb aquesta fòrmula i ha assegurat que hi ha molts altres medicaments, com els anticonceptius, que provoquen aquests problemes de coagulació. En concret ha afirmat que si es traslladen les xifres a 17 milions de persones que prenguin anticonceptius els afectats haurien estat 600 persones.

Martínez Benazet ha afirmat que la vacunació amb AstraZeneca s'ha aturat "molt pocs dies" i que s'està a l'espera de la decisió de l'Agència Europea del Medicament (EMA) i tan aviat com arribi un pronunciament es reprendrà el procés. El titular de Salut ha comentat que potser l'EMA dona criteris per "afinar" a qui se li pot administrar aquest vaccí però ha assegurat que no espera que es retiri aquesta vacuna "perquè cada dia que s'atura la vacunació al món augmenta la morbilitat pel virus".

Martínez Benazet ha recalcat que les persones que han estat vacunades con AstraZeneca "poden estar absolutament tranquil·les" reiterant que no està demostrada la causalitat que els vacunats que han patit trombosis sigui pel fàrmac i potser és el que correspon a la població mundial. I ha remarcat que l'OMS considera que "una casuística tan petita no justifica aturar la vacunació per les conseqüències que té la Covid" i ha argumentat que 17 milions de persones sense vacunar poden suposar 25.000 víctimes pel virus.

Quasi 8.900 dosis administrades

El ministeri de Salut ha vacunat 8.896 persones, de les quals 7.631 han rebut la primera dosi de la immunització contra la Covid. Martínez Benazet ha indicat que avui s'han posat unes 600 unitats del fàrmac de Pfizer, gairebé totes les que quedaven al país, i continuen guardades unes 150 d'AstraZeneca. La plataforma d'inscripció de vacunats supera els 31.000 inscrits i la població total que caldria vacunar són 58.000 persones.

El ministre ha assenyalat que les dosis d'AstraZeneca "es donaran totes de cop quan hi hagi pronunciament" i que l'aturada en el procés de vacunació per l'esgotament de fàrmacs "serà petita" fins que arribi la nova remesa de Pfizer des d'Espanya prevista per a les primeres setmanes d'abril. I a finals d'aquest mes es començarà a administrar la segona dosi de Pfizer a les persones que l'han estat rebent les últimes setmanes.

Les vacunes d'AstraZeneca a la porta de l'hospital

tracking