L'OMS recomana seguir vacunant amb AstraZeneca

L'Agència Europea del Medicament manté la confiança en els beneficis del vaccí i avaluarà els efectes del fàrmac abans de fer cap recomanació

Una infermera del SAAS amb una vacuna AstraZenecaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha recomanat continuar administrant la vacuna AstraZeneca després de la reunió que han mantingut a Ginebra després que diversos països anunciessin la suspensió del vaccí pels problemes de coagulació detectats en algunes persones vacunades. La cap de científics de l'entitat, Soumya Swaminathan, ha manifestat que "no volem que la gent entri en pànic i, de moment, recomanemque els països segueixen vacunant amb AstraZeneca" i ha destacat que "fins ara no hem trobat un vincle entre aquets fets [de coàguls sanguinis] i la vacuna".

L'Agència Europea del Medicament (EMA) tam´bé ha avaluat la situació generada per la suspensió de l'administració de la fòrmula d'AstraZeneca tot i que no ha pres una decisió definitiva. La directora executiva de l'entitat, Emer Cooke, ha manifestat que "continuem fermament convençuts que els beneficis de la vacuna d'AstraZeneca per prevenir el coronavirus amb el risc d'hospitalització i mort són majors que els seus possibles efectes secundaris" i ha insistit que no existeixen evidències científiques que mostrin que els problemes de trombosi estan lligats a la vacuna creada per la Universitat d'Oxford. Cooke ha explicat en roda de premsa que els experts de l'entitat es tornaran a reunir avui i dijous per "arribar a una conclusió" i aconsellar a l'EMA perquè faci una recomanació i ha remarcat que "necessitem els fets, no podem arribar a una conclusió fins que s'hagin fet totes les anàlisis científiques" i no ha volgut avançar en quin sentit es pronunciarà l'entitat per evitar especulacions.

El director de l'OMS, Tedros Adhanon Ghebreysus, ha assenyalat que "suspendre la vacunació amb AstraZeneca no significa que els coàguls estiguin relacionats amb la immunització. És una mesura de precaució que mostra que els sistemes de vigilància estan funcionant". L'OMS celebra avui una reunió del comitè sobre seguretat de vacunes per analitzar la situació.

Les dades reportades en Europa indiquen que s'han detectat 11 casos de trombosis en 17 milions de personas vacunadas i això va provocar que ahir França, Alemania, Itàlia, Espanya, els Països Baixos, Luxemburg, Eslovènia i Portugal deixessin d'administrar aquest fàrmac. La setmana passada havien aturat l'administració amb la fòrmula creada per la Universitat d'Oxford Irlanda, Dinamarca, Noruega, Islandia i Bulgària.

tracking