x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Circuit per als pacients amb Covid persistent

El sistema sanitari treballa en l’atenció pluridisciplinària de les seqüeles del coronavirus físiques i psicològiques
Proves diagnòstiques de coronavirus a l''stop lab' de Prat de la Creu.

Circuit per als pacients amb Covid persistent

Proves diagnòstiques de coronavirus a l''stop lab' de Prat de la Creu.

Fernando Galindo
Actualitzada 16/03/2021 a les 05:58
Per a alguns afectats de coronavirus els símptomes de la malaltia continuen durant temps. S’ha observat que inclús en quadres moderats o lleus poden continuar més enllà de la durada habitual de la malaltia. Una conseqüència del virus constatada durant aquests dotze mesos a la qual s’ha de donar resposta i que ja s’està abordant. “Al SAAS hem creat un grup de treball sobre la Covid persistent: quin és el circuit assistencial que han de realitzar aquestes persones a nivell de primària, d’especialitzada, qui fa què en cada moment i quin ha de ser el maneig clínic d’aquestes persones”, explica la doctora Eva Heras, cap del servei d’envelliment i salut del SAAS. Un abordatge que es planteja des del vessant físic però també des del psicològic, perquè la Covid persistent “pot ser que a nivell físic et deixi algun tipus de seqüela i també emocional”.

En aquest sentit, la metgessa indica que s’ha constatat l’impacte emocional de la malaltia en gent gran però també en joves, i que és una qüestió que estan tractant els ministeris de Salut i d’Afers Socials de manera conjunta. En el cas dels centres residencials, Heras exposa que el treball pretén que “el puguin desenvolupar els psicòlegs que hi ha a cada centre residencial amb uns criteris homogenis per detectar aquelles persones que tinguin alguna afectació a nivell emocional que hagi pogut estar causada per la situació que s’ha viscut aquest any, per donar-los resposta i oferir intervenció”. Però aquesta feina també s’ha de desenvolupar en l’àmbit “comunitari” i Heras va assenyalar que ja es va fer una aproximació a Canillo en l’arrencada del projecte Aptitude, una iniciativa transfronterera d’àmbit pirinenc que té com a objectiu impulsar accions de prevenció de la dependència en la gent gran. Canillo ha estat la parròquia escollida per a la prova pilot i al juliol va arrencar una avaluació cognitiva i funcional dels padrins participants. “Vam intentar veure també quin havia estat l’impacte de la Covid a nivell comunitari en persones majors de 65 anys”, va relatar la metgessa. I van comprovar que s’ha d’abordar aquest suport “a aquestes persones grans que estan a casa, que també han patit encara que no hagin tingut Covid, per l’impacte del confinament, i que han hagut de trencar les relacions familiars per protegir-se”.

Tanmateix, Heras va indicar que el tractament i l’atenció que requereix la Covid persistent fa part d’un treball molt més ampli que s’està duent a terme en un observatori Covid del qual fa part el SAAS i que “s’ha creat per valorar no només l’impacte a nivell de salut que ha generat aquesta pandèmia, sinó també impactes econòmics o socials”.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts