Andorra "ajorna" la vacunació amb AstraZeneca

El ministre de Salut envia un missatge de tranquil·litat i assegura que aquells que ja han rebut el vaccí "no han de patir" perquè la vacuna "és absolutament segura"

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'aquest vespreSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha informat aquest vespre en una compareixença d'urgència que el comitè tècnic i científic ha decidit "ajornar", la vacunació amb AstraZeneca a l'espera que l'OMS o l'Agència Europea del Medicament es pronunciïn al respecte de manera contundent en referència al vaccí. El ministre ha començat la seva compareixença amb un missatge de tranquil·litat. "El primer que vull fer és enviar un missatge de tranquil·litat perquè la vacuna és absolutament segura. En una població de 17 milions de persones vacunades, s'han reportat 15 casos de trombosis, i uns 20 i escaig de trastorns de la coagulació", ha destacat el ministre. Així, l'administració d'uns 150 vaccins que quedaven pendents entre demà i dimecres ha estat ajornada a un altre dia, mentre que les 600 que els queda de Pfizer continuaran posant-se.

Benazet s'ha referit novament a la seguretat de la vacuna d'AstraZeneca. "És una vacuna que protegeix moltíssim, jo mateix m’he vacunat avui i no he tingut cap reacció adversa. Em trobo la mar de content per haver-ho fet perquè em sentiré protegit d’aquí a tres setmanes, ningú ha de patir perquè pugui tenir un problema derivat de la vacuna", ha assegurat el ministre, que continuat justificant la decisió d'ajornar temporalment, i "no suspendre". "El Comitè tècnic ha opinat com jo, que no hi ha motius clars per suspendre aquesta vacunació, però donada la cadena que s'ha produït a Europa, per prudència no la suspenem, però sí l'ajornem en espera que l'OMS ratifiqui el comunicat que acaba de fer o l'Agència Europea Medicament, que es reuneix dijous, es pronunciï", ha indicat el ministre. En relació a la decisió en cadena de molts els països d'Europa de suspendre la vacunació amb aquest vaccí, ha assenyalat que "crec que no tenen fonament des d’un punt de vista científic, però tampoc podem tirar pel dret. Preferim ser prudents i volem que hi hagi un pronunciament sòlid que garanteixi el que ja crec, que és la seguretat d’aquesta vacuna". Benazet, que s'ha mostrat convençut que tot es s'esclarirà en els propers dies, ha explicat que el comitè tècnic i científic s'ha reunit d'urgència aquesta tarda i ha comptat amb la presència el doctor especialista en vacunes i assessor de l'OMS, Federico Martinón.

França, Espanya, Alemanya i Itàlia

El president de la República de França i Copríncep francès, Emmanuel Macron, ha informat que s'ha optat per la suspensió temporal de la vacunació amb el vaccí d'AstraZeneca per "precacució" a l'espera del pronunciament de l'Agència Europea del Medicament (EMA) previst per aquest dimarts. Macron ha explicat que fins que es pronunciï l'organisme, el ministre de Salut gal, Oliver Véran, amb coordinació amb altres autoritats han determinat que el millor és suspendre per precaució l'ús d'aquest fàrmac a l'espera de reprendre la vacunació ràpidament si ho avala l'agència europea.

Durant la tarda, la ministra de Sanitat espanyola, Carolina Darias, ha anunciat la suspensió de manera "cautelar" i "temporal" de la vacuna amb AstraZeneca després de convocar d'urgència un consell interterritorial de salut. A més, Alemanya i Itàlia han fet el propi just avui, i s'han sumat a Països Baixos, Irlanda, Dinamarca, Noruega, Islàndia i Bulgària, que ja ho van fer amb anterioritat.

Espanya no vacunarà amb AstraZeneca majors de 55 anys

tracking