x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Música

Record a les víctimes de la Covid en el concert de la Constitució

Albert Gumí s'estrena com a director d'orquestra amb cançons i melodies pròpies d'una plaça de poble adaptades a una versió clàssica
El concert de la Constitució celebrat aquest migdia a l'Auditori Nacional d'Andorra.

El concert de la Constitució celebrat aquest migdia a l'Auditori Nacional d'Andorra.

El concert de la Constitució celebrat aquest migdia a l'Auditori Nacional d'Andorra.

ANA / E. C.
Actualitzada 14/03/2021 a les 17:14
La Fundació ONCA, impulsada pel Govern i la Fundació Crèdit Andorrà, ha omplert aquets migdia l'Auditori Nacional d'Andorra de música popular andorrana per al concert de la Constitució. Per primera vegada s'han pogut escoltar cançons i melodies pròpies d'una plaça de poble, en una versió clàssica adaptada pel comissari artístic de la Fundació, Albert Gumí, que s'ha estrenat com a director d'orquestra. El concert ha començat amb una peça solemne -l'Ària de la Suite per a orquestra número 3 en re major, BWV 1068 de Johann Sebastian Bach-, per recordar les víctimes de la Covid-19. Amb tot, la resta del repertori ha estat marcat per l'alegria i el costumbrisme de les setze peces interpretades. Gumí ha recalcat que "el nostre patrimoni musical tradicional és extremadament ric" i la seva combinació amb l'ONCA fa que esdevingui "una música nova a partir de l'essència de la música popular".

El recinte, amb un 40% de la seva capacitat per complir les mesures sanitàries, ha exhaurit les 152 que tenia a la venda. El concert, que no es va poder celebrar l'any passat a causa de la pandèmia, ha estat "un cúmul de sensacions espcials" per "sentir que podem tornar a fer música plegats". Alguns dels compositors interpretats han estat el lauredià Daniel Areny, amb el ball de gegantons de Sant Julià de Lòria, o bé el músic Lluís Cartes amb 'Encamp de Gresca', tot i que la majoria de cançons populars són anònimes.


L'actuació ha comptat amb un total de 22 artistes en escena, 18 músics de corda, el duo tradicional format per Ivan Caro i Pilar Planavila i la soprano solista Jonaina Salvador, convidada a participar en la suite de cançons. Els espectadors han pogut gaudir de sis danses i cinc cançons tradicionals, pensades per orquestra de corda i per Salvador, que per primera vegada ha actuat a l'Auditori.

Paper destacat de Canillo
Durant el concert de la Constitució, s'ha estrenat la peça Dansa de Canillo, creada per Gumí, ja que, "quan vaig dissenyar el repertori vaig adonar-me que era l'única que parròquia sense una dansa pròpia, així que els hi hem fet aquest regal". La cançó ha estat tocada en la seva versió tradicional, i posteriorment, per la formació de cordes en la versió orquestral. Just després, el director ha entregat les partitures al cònsol major de Canillo, Francesc Camp.

Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts