PANDÈMIA MUNDIAL

Andorra espera turistes catalans per Pasqua

Tot dependrà de la decisió que adopti el govern de Catalunya mantenint l’assimilació a l’Alt Urgell dins d’un confinament perimetral

Andorra espera turistes catalans per PasquaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector turístic espera el miracle per Setmana Santa. No caldrà intermediació divina i sí un bon acord entre els governs d’Andorra i Catalunya perquè si el confinament és perimetral –com tot apunta– Andorra segueixi assimilada a l’Alt Urgell i, per tant, sigui possible que els catalans vinguin al Principat i que els andorrans es puguin moure per tot Catalunya.

Aquesta és la gran esperança, però ningú no vol mostrar de moment signes d’optimisme fins que no hi hagi confirmació. La decepció que es va patir el Nadal passat encara es recorda i per tant mentre les negociacions estiguin obertes tots els escenaris són possibles, fins i tot el pitjor, que Andorra quedi al marge i que el tancament es limiti només a la comunitat. Seria un pas enrere que no es pot descartar.

Fonts del Govern van comentar ahir que les converses es porten bàsicament a través del grup de treball, i també a més alt nivell entre ministres. Les dades epidemiològiques a Andorra no són més dolentes que les catalanes i aquest és un punt a favor, però les mateixes fonts es van mostrar molt prudents i van preferir esperar fins que se sàpiga la decisió definitiva.

L’arribada de turistes per Pasqua no salvarà la temporada ni els comptes dels negocis, però almenys insuflarà esperança en un sector turístic desesperat per culpa d’un any en blanc. L’inici massiu de la vacunació, a més a més, ha de provocar que la situació millori.

No obstant això, de moment es treballa amb hipòtesis. La primera seria la mobilitat per tot Catalunya, amb Andorra assimilada a l’Alt Urgell: la segona només mobilitat comarcal i els alturgellencs podrien venir a Andorra, i la pitjor de les tres és que l’executiu català adopti un confinament que sigui perimetral però suprimint l’assimilació.

Pessimisme al sector hoteler

Tot i les negociacions que hi ha obertes per tal d’aconseguir la mobilitat per Setmana Santa, el sector hoteler no es va mostrar excessivament optimista que es pugui aconseguir, ja que té la situació que es va viure abans de les vacances de Nadal molt present. “Durant la reunió, el Govern ens ha traslladat que el fet que hi hagi mobilitat per Setmana Santa s’estava treballant molt intensament, però que es pugui aconseguir no serà ni fàcil ni segur fins que estigui tot ben lligat”, va indicar el director de la Unió Hotelera d’Andorra, Jordi Pujol, qui va estar present a la reunió entre els hotelers i la ministra de Turisme, Verònica Canals, que es va celebrar ahir.

Pujol va recordar que “hem de ser molt prudents per tal de saber quan es podrà recuperar la mobilitat”, i va remarcar que “cal que es mantingui l’assimilació d’Andorra a l’Alt Urgell, perquè si s’aixeca el confinament comarcal i es deixa sense efecte aquesta situació ens tornarem a trobar igual que per Nadal”.

“És molt important poder començar a treballar d’una vegada, perquè en el darrer any pràcticament només hem treballat dos mesos”, va lamentar el director de la Unió Hotelera, que va recordar que “actualment, entre la dotzena d’hotels que es troben oberts, entre setmana estem fent ocupacions que estan entre el 5% i el 10%; al cap de setmana, amb sort, aquests establiments estan arribant al 50%. Són xifres baixíssimes”.

Amb relació a la procedència dels clients que estan atenent, Pujol va indicar que “estem tenint turisme francès de certa qualitat, i que s’estan quedant a dormir entre tres i quatre nits”. Pel que fa als turistes espanyols que estan arribant, va indicar que “la majoria són provinents de Madrid i en menor grau de les illes Canàries. També ens arriba algun visitant català”.

LA MINISTRA CANALS ES REUNEIX AMB EL SECTOR HOTELER PER COMPARTIR LA SITUACIÓ

La ministra de Turisme, Verònica Canals, i el director del ministeri, Sergi Nadal, es van reunir ahir amb el sector turístic i hoteler del país, representat per l’Associació d’Apartaments Turístics, la Unió Hotelera d’Andorra i Autèntics Hotels, en el marc de les trobades que fan setmanalment, tot i que la d’ahir va ser presencial. Durant la reunió, la ministra i presidenta d’Andorra Turisme va exposar que des del ministeri eren conscients que la decisió del govern espanyol i del català sobre la mobilitat, i a la pràctica de qui podrà viatjar per Setmana Santa, tindrà una afectació directa en el tancament de la temporada d’hivern. La ministra també va explicar la reunió que havia mantingut recentment amb la secretària d’Estat de Turisme de Portugal, Rita Marques, en què van parlar de les diferents experiències que han tingut els dos països en aquest camp, i van poder analitzar el futur a mitjà i llarg termini del turisme amb caràcter internacional i les diferents opcions per garantir una mobilitat segura. Cal recordar que la setmana del 17 de març s’espera que hi hagi una reunió en el si de la Unió Europea per tal d’abordar la situació del passaport sanitari i la seva possible aplicació per recuperar la mobilitat sense restriccions.

tracking