PANDÈMIA MUNDIAL

Cites falses a centres mèdics per tenir un justificant per viatjar

Turistes estrangers demanen hora per a una consulta i un justificant per viatjar a Andorra sense por a les restriccions i no s’hi presenten

Control de documentació a la frontera del riu Runer aquest matíFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les restriccions de mobilitat s’han demostrat com una eina eficaç per trencar amb la cadena de transmissió del virus, però això exigeix un esforç per part de la ciutadania que no tothom està disposat a assumir. Centres mèdics andorrans que han estat contactats per aquest diari han reconegut que darrerament s’han trobat amb diversos casos de picaresca per part de ciutadans espanyols que volen passar uns dies al Principat però amb la tranquil·litat de no haver de donar explicacions durant el desplaçament.

La tàctica –engany o invent, com es vulgui anomenar– es tracta a concertar cita amb un centre mèdic del país via online. En principi això no va desconcertar cap centre, ja que és habitual que els clients estrangers demanin hora els divendres al matí, se suposa que per comoditat o bé per aprofitar el cap de setmana. El que va sortir de la rutina i va aixecar sospites és quan es van encadenar diverses visites concertades a les quals el client no va acudir, sense avís previ, cosa que va comportar un perjudici al centre mèdic, que va tenir dues hores mortes sense ningú per atendre.

La fórmula sempre ha estat la mateixa. Primer s’omple un formulari a la web del centre especialista, es demana la visita per divendres i se sol·licita un justificant per poder viatjar sense ensurts i poder presentar-ho en cas de topar amb algun control policial.

En un dels casos, explica el treballador d’un dels centres afectats, una parella de València va contactar amb el centre per fer una primera visita i va reclamar “expressament” un justificant per no tenir problemes amb les restriccions de mobilitat. “Així ho vam fer però no van apareixer el dia de visita”, detalla. Al fet no se li va donar més importància i es va aribuir a un oblit. Això sí, se’ls va demanar explicacions per l’absència i al cap d’uns dies van respondre que un problema inesperat els havia impedit viatjar fins a Andorra.

Després va ser un noi de Madrid. La història és calcada. Va demanar una revisió de la visió via online, i una visita divendres per, òbviament, viatjar de tornada sense pressa. I també va requerir el certificat del centre per justificar el seu viatge de la capital espanyola al cor del Pirineu. Tampoc va haver-hi visita i els responsables del centre van començar a lligar caps. Un tercer cas va acabar de confirmar les sospites d’una picaresca que s’ha anat estenent a alguns altres centres, encara que el nombre de casos no és gaire gran.

Pagar abans

Això sí, s’han adoptat mesures per evitar aquests enganys i des de fa una setmana en demandes similars es demana el pagament de la visita per avançat abans de concretar el dia i l’hora de la consulta. “Quan se’ls comenta que han de pagar 90 euros si volen visita i justificant, alguns acaben penjant el telèfon directament; està clar que el que menys els interesava era la revisió mèdica”. Altres centres consultats van indicar que no tenen aquest problema perquè els seus pacients son del país o bé de l’Alt Urgell, comarca que no té restringida la mobilitat amb Andorra.

Reconeixen que els clients estrangers tendeixen a demanar els divendres com a dia preferent per desplaçar-se per fer la consulta, ja que els és més còmode que fer-ho enmig de setmana. També l’experiència de les persones que hi treballen permet detectar a vegades quan la demanda és realment de veritat o simplement hi ha la intenció d’aprofitar-se d’un problema de salut inexsitent.

tracking