afers exteriors

Occitània culpa Andorra de l'addicció al tabac i l'alcohol

És el tercer territori gal que més fuma i el primer que més pren begudes

Occitània culpa Andorra de l'addicció al tabac i l'alcohol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La regió d’Occitània, que entre altres engloba els departaments veïns de l’Arieja, Alts Pirineus i Pirineus Orientals, és la tercera de França amb un percentatge més elevat de fumadors i la primera quant als consumidors d’alcohol. També està per sobre de la mitjana nacional respecte a les persones que admeten ser addictes al cànnabis. Aquesta realitat l’ha posat en evidència el darrer Baròmetre de Sanitat Pública de França, que es va donar a conèixer a començament del 2021.

Un informe que indica que a Occitània el 30,3% dels habitants d’entre 18 i 75 anys fumen habitualment quan a la totalitat de França ho fan el 26,9%. És a dir, que a la regió hi ha uns 1,2 milions de fumadors. Respecte al consum de begudes alcohòliques, un 13% de ciutadans d’Occitània d’aquesta franja d’edat ho fan habitualment, quan la mitjana a França és del 10%. Quant a l’addició a les drogues, un 8,6% dels habitants de la regió consumeix habitualment. A la totalitat del país la mitjana és del 7,2%.

La situació ha alertat les autoritats d’Occitània i tant el prefecte de la regió, Etienne Guyot, i el director de l’Agència Regional de Salut, Pierre Ricordeau, han signat un full de ruta comú per combatre les addiccions. Per començar a bastir aquest full de ruta van intentar trobar els culpables de l’alt percentatge d’addictes i van trobar la resposta en la proximitat al Principat i els preus més reduits de tabac i alcohol, fet que estaria incrementant el contraban i el consum entre els seus ciutadans.

La regió es veu especialment afectada pel tràfic de diverses substàncies a causa de la seva proximitat a Andorra, i també a Espanya i el Marroc. Així ho consideren el prefecte i el director de l’Agència Regional de Salut, que afegeixen altres arguments per explicar l’alt índex d’accions a la regió. Un altre seria que a l’estar dins l’eix de l’autopista que uneix Perpinyà, Montpeller i Nimes que subministra la resta del país, Occitània és una zona d’emmagatzematge de productes, fet que provoca un augment del consum. I en el cas del consum de droga, recorden que el desenvolupament del cultiu de cànnabis a zones rurals com Lozère permet subministrar un mercat local.

A l’informe de Salut Pública Occitània apareix al tercer lloc de les regions amb més consum diari de tabac, al darrere d’Hauts-de-France i Provença-Alps-Costa Blava. Respecte a l’alcohol, tot i que el consum va caure bruscament entre el 2000 i el 2017 (del 29% al 12,6%), el percentatge de persones que beuen alcohol diàriament continua sent el més alt de França. Les xifres es disparen quan es tracta de vi: un 33% el beu cada setmana contra un 29% a França. D’altra banda, Occitània se situa en la mitjana de França en el consum de cervesa i alcohol d’alta graduació.

tracking