pandèmia mundial

Salut preveu vacunar entre 560 i 1.120 persones per dia

El vaccí d'AstraZeneca s'administrarà a totes les edats

Les vacunes d'AstraZeneca a la porta de l'hospitalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, han detallat aquest migdia en roda de premsa l'operatiu de vacunació per a tota la població, que es farà íntegrament a la plaça de Braus d'Andorra la Vella. La previsió inicial es poder vacunar unes 560 persones per dia, i es podran arribar fins a les 1.120. Mas ha informat que des d'avui mateix les persones que formen part de la segona fase de vacunació (majors de 70 anys i col·lectius vulnerables) i que ja s'han preinscrit podran rebre un SMS o una trucada per obtenir la cita per vacunar-se. En aquest sentit, destaca que 23.366 persones ja s'han preinscrit per vacunar-se, de les quals 3.853 són majors de 70 anys.

Per a la vacunació cal omplir un formulari que permetrà avaluar la viabilitat de l'administració de la dosi per cada cas. Aquest document es pot trobar a la pàgina web del Govern, dels comuns i als centres d'atenció primària per omplir-los prèviament, o a la mateixa plaça de Braus el dia de la vacunació. Tant Mas com Benazet han remarcat la importància de no demanar un ajornament de la cita prèvia, cosa que només es podrà fer per un motiu "molt justificat", donada la dificultat de l'operatiu.

Es calcula que tot el procés de vacunació trigarà uns 25 minuts, dels quals 15 seran per fer un control posterior i que no hi hagi efectes secundaris de seguida. Benazet, que novament ha remarcat que "l'evidència científica constata que totes les vacunes són segures", ha aconsellat prendre's un compromit d'un gram de Paracetamol abans de vacunar-se, o també es pot fer després, per evitar els efectes secundaris o per tal que siguin més lleus en cas que apareguin. "La vacuna pot produir efectes com febre o malestar", ha recordat el ministre.

AstraZeneca, per a tothom

Martínez Benazet ha informat també que la vacuna d'AstraZeneca s'administrarà a tothom sense tenir en compte l'edat. "S'han publicat recentment els resultats de l'experiència a Escòcia amb més d’1,1 milió de vacunats i constaten una protecció i una seguretat molt bona a qualsevol edat", ha assegurat el titular de Salut, que ha explicat que amb la primera dosi ja es redueixen un 94% les hospitalitzacions.

Per tant, les persones que formen de la segona fase de vacunació i que ja s'ha preinscrit a la plataforma de Govern rebran el vaccí d'Oxford-AstraZeneca, que requereix dues dosis separades en tres mesos. Per aquest motiu, Benazet ha assenyalat que les 3.000 dosis que van arribar ahir s'administraran totes de cop, ja que la previsió és que arribin més vacunes des de França a principis d'abril. A més, ha confirmat que dilluns arribaran 5.800 dosis de Pfizer des d'Espanya, i que s'aniran a buscar en dos transports especialitzats per un motiu de prudència. Primer, s'esgotaran les 3.000 vacunes d'Oxford que van arribar ahir i posteriorment es vacunarà a la gent amb la meitat de les dosis de Pfizer que han d'arribar dilluns. A més, quan es doni la cita per administrar el vaccí s'especificarà quina de les dues dosis s'aplicarà.

tracking