treball

Joves i dones són els grups més afectats per l'atur

El fet que hi hagi més dones treballant en sectors precaritzats durant la pandèmia com el turisme, el comerç o la restauració ha afectat greument el col·lectiu

Joves i dones són els grups més afectats per l'aturFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Estadística feia públiques ahir les dades d’aturats del quart trimestre del 2020. Unes dades que, a part d’evidenciar un augment significatiu de població activa aturada –exactament un 3,2%–, assenyalaven que havia afectat uns col·lectius molt específics, concretament les dones i els joves d’entre 14 i 25 anys. En aquest sentit, les xifres mostraven que a final del 2020 hi havia 1.558 aturats, entre els quals 445 joves i 859 dones.

“Crec que les dones som més nombroses en sectors com l’hostaleria, comerços i turisme, rams que, malauradament, s’han vist molt perjudicats darrerament. És un fet que siguem més presents en aquests sectors més precaritzats durant la pandèmia. I llavors, quan es dona una situació com aquesta, és normal que siguem les primeres afectades”, va comentar Antònia Escoda, presidenta d’Acció Feminista. I va afegir que sempre són les que se’n ressenten més directament. Les dades de l’estadística, indiquen exactament que durant el quart trimestre del 2020 s’han trobat sense feina 859 dones, que suposen 1,9 punts més que a final del 2019.

Pel que fa a l’afectació entre els joves, l’altre col·lectiu que apareix especialment castigat per l’atur, concretament amb 445 casos, Toni Puig, president dels Joves Liberals d’Andorra, considera que la situació està afectant doblement aquest sector, ja que molts joves, durant el moment que va esclatar la pandèmia, es trobaven treballant en sectors com serveis, turisme o pistes, activitats molt afectades per les restriccions. “Molts estaven estudiant i tenien feines petites de cap de setmana, per exemple, al món de la restauració, que aquests dies està sota mínims”. A més, Puig explica que la majoria de gent es troba afectada pels ERTO i és una situació molt complicada.

“Els nostres membres, per sort, segueixen treballant. Jo personalment no conec cap afectat però sé que alguns que es trobaven contractats en feines de poques hores setmanals com, per exemple, de cap de setmana s’han trobat que no els han contractat. De fet, ja sabem com està la cosa amb les restriccions sanitàries. La restauració segueix funcionant i està oberta a diferència de Catalunya, però està sota mínims.” En aquest sentit, va afegir que sobretot el sector serveis, pistes d’esquí o botigues de lloguer de material, establiments que acostumaven a contractar joves a temps parcial, ara no estan contractant quasi ningú. “La veritat és que nosaltres hem estat debatent aquesta situació en les nostres trobades telemàtiques i és un tema molt preocupant i que ens afecta molt directament.”

D’altra banda, Adrià Espineta, president de l’Associació de Joves Demòcrates, també en fa una valoració preocupant i comenta que “és un dels sectors que s’han vist més afectats pel que fa a mesures sanitàries, sobretot perquè es tracta d’una franja d’edat que treballa amb contractes temporals”. En aquest sentit, afegeix que “actualment molts joves encara s’estan formant, i treballen i estudien a la vegada. Aquesta pràctica, sumat al fet que els joves no tenen la sort de gaudir de contractes a llarg termini, els acaba situant en una posició d’inferioritat i vulnerabilitat respecte a treballadors adults”. Amb tot, però, Espineta espera que quan es torni a la normalitat es pugui acabar recuperant també la situació laboral habitual i els joves es puguin reincorporar a les empreses de nou, ja que, com diu Espineta, certament necessiten integrar-se al món laboral per obtenir experiència. “Les empreses hauran de deprendre dels ERTO i esperem que puguin tornar a contractar-los de nou”, comenta.

Quant a l’estadística, Espineta també considera que aquestes dades s’haurien de poder detallar amb més profunditat per poder analitzar i veure realment quins són els sectors en què hi ha hagut una pèrdua més significativa de treball.

Pel que fa a la resta de dades, publicades ahir pel departament d’Estadística, es concreta que el total de població activa aturada arriba exactament a 1.538 persones d’entre 15 i 74 anys. Un total, de fet, que representa un augment de 0,7 punts respecte al 2019 i una mínima variació del 0,1 punts en comparació amb el tercer trimestre de l’any passat.

Pel que fa a altres col·lectius, com el cas dels homes, hi ha hagut un descens de 0,3 punts amb 680 aturats. I pel que fa a la comparativa amb els països veïns, Estadística va destacar que “la taxa d’atur ha presentat un empitjorament generalitzat en termes anuals i un comportament estable en termes trimestrals”, amb un 8,9% d’atur a França, un 16,1% a Espanya i un 7,5% de mitjana en la Unió Europea. Dades molt representatives de l’actualitat.

tracking