pandèmia mundial

El personal del SAAS rebrà demà la vacuna d'Oxford

Les 3.000 dosis d'AstraZeneca, procedents de França, han arribat a l'hospital aquesta tarda

Les vacunes d'AstraZeneca a la porta de l'hospitalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vacunació amb les dosis d'AstraZeneca-Oxford començarà demà i s'administrarà al personal del SAAS que encara no ha rebut cap vaccí, segons ha fet saber el Govern aquesta tarda. Les 3.000 dosis, que permetran administrar 1.500 vacunes, han arribat avui pels volts de les 17.30 hores en una furgoneta francesa i han estat entregades a la dra. Elvira Gea, cap de farmàcia de l’HospitalNostra Senyora de Meritxell, a les portes del centre. Aquestes vacunes també es destinaran als col·lectius que formen part de la segona fase de vacunació com persones amb malalties cròniques o greus i a la població en general, tot i que encara queda per saber si ho faran a totes les franges d'edat o només als menors de 65 anys, i a partir de demà es començarà a enviar les citacions mitjançant un SMS o trucada telefònica. Així mateix, el ministre de Salut també oferirà demà els detalls sobre elprocésde vacunació amb AstraZeneca.

Anunci de l'arribada de les vacunes

Martínez Benazet va evitar ahir donar detalls sobre l’arribada de vacunes en la compareixença de la tarda malgrat que les dosis que havien de venir via França havien de fer-ho de manera imminent. Així que l’anunci de la nova remesa de vaccins, 3.000 i d’Oxford AstraZeneca, va arribar al vespre i en format comunicat.

Joan Martínez Benazet havia optat abans per la prudència, tenint en compte l’històric de dates que s’han acabat incomplint com la de la primera remesa de vaccins d’Oxford AstraZeneca del projecte Covax que havia d’arribar al país entre mitjan i final de febrer i no ho ha fet. “Al món hi ha molta dificultat i ho entenem”, va assenyalar el titular de Salut. Finalment, els primers vaccins d’Oxford fan part de l’acord de subministrament rubricat amb França –sense cap lucre econòmic, com l’espa­nyol– malgrat que, en principi, del país veí del nord havien d’ar­ribar els de Moderna. En aquest sentit, el ministre sí que va mantenir que “el gruix” de les vacunes que arribin via França seran de Moderna.

I sobre la vacuna d’Oxford, el ministre també va avançar un possible replantejament dels col·lectius que la rebran, quan en diferents països ja estan variant el criteri inicial de no administrar-la a les persones de més edat per la falta d’evidència científica sobre la seva efectivitat en aquest col·lectiu. A Andorra, i seguint aquest mateix criteri de prudència, la decisió vigent és que no s’administrarà als majors de 65 anys. Però el posicionament podria canviar. El ministre va anunciar que avui se celebra una reunió del comitè tècnic de vacunació “i no excloem que la vacuna d’Oxford es pugui administrar a qualsevol edat”.

“L’experiència britànica és la que ens hauria de donar llum”, va indicar el ministre, tenint en compte que allà el vaccí s’està administrant també a gent gran. De fet, canvis de criteri com el d’Alemanya arriben després de l’estudi de l’agència de salut pública escocesa que constata que els fàrmacs d’Oxford són eficaços com els de Pfizer en qualsevol edat després de l’estudi realitzat a més d’1,1 milions de persones vacunades al país, i que ha evidenciat que en la població major de 80 anys el risc d’hospitalització es redueix en un 95%.

Quant als efectes secundaris provocats pel vaccí, com ara episodis de febre o sensació de grip, més habituals que no pas amb les de Pfizer o Moderna, el ministre va indicar que també es recomanarà als que se l’hagin de posar que prenguin paracetamol per prevenir-los. Va assenyalar que no és pas quelcom inhabitual i “amb la del meningococ B també es recomana paracetamol”.

Benazet també va actualitzar les dades sobre els inscrits per vacunar-se, unes xifres que segueixen creixent. Ahir eren 21.830 persones, de les quals 3.634 eren majors de 70 anys, que són, va recordar Martínez Benazet, la població prioritària a vaccinar en un primer estadi. En aquest sentit, va agrair el suport dels comuns perquè els padrins s’inscriguin per vacunar-se i que possibles situacions d’aïllament no impedeixin l’accessibilitat a la inoculació. Les noves dosis arriben avui però no s’ha aclarit quan arrencarà l’administració. Podria ser demà.

UNA APP PER CREUAR FRONTERES

El titular de Salut va indicar que hi ha contactes amb la Unió Europea per no quedar al marge del passaport immunitari que preparen. Però Joan Martínez Benazet va explicar que Andorra ja està avançant feina en aquest sentit amb una aplicació que recollirà les dades sobre la malaltia de l’usuari: des del resultat negatiu d’una prova diagnòstica recent fins a si ha passat la Covid o si està vacunat. El ministre va indicar que és quelcom que ja s’estava treballant en el marc de la història clínica compartida, crear la carpeta personal del pacient, i “s’ha decidit que en aquesta carpeta personal el que quedarà registrat en aquesta primera fase seran les dades Covid”. L’objectiu, va afegir el responsable de Salut, és que l’aplicació segueixi tots els requeriments que marquin des d’Europa perquè la informació estigui acreditada per poder creuar fronteres.

tracking