x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Fiscalitat

La majoria avala la discreció davant la via “unilateral” del PS a Espanya

Enseñat acusa López d’anar a Madrid a defensar “l’equiparació fiscal” d’Andorra i el socialdemòcrata nega la “barbaritat”
El president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, en roda de premsa

La majoria critica la via “unilateral” del PS a Madrid

El president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, en roda de premsa

DA
Actualitzada 02/03/2021 a les 11:00
“Ho hem volgut treballar de forma amistosa fent l’andorrà, és a dir, fent les coses sense fer soroll perquè creiem que és el que aconsegueix millors resultats més enllà de fotos que serveixen per crear polèmiques.” Amb aquesta declaració de principis, el president del grup parlamentari de CC, Carles Naudi, va iniciar la compareixença en la qual els tres grups que donen suport a la majoria van donar explicacions sobre la discrecionalitat dels contactes mantinguts amb els seus homòlegs espanyols. Primer, per posar nom i cognoms a la via diplomàtica cultivada a l’ombra i, després, per desmentir el PS, tibar-lo de les orelles i infondre una sospita.

En la cronologia d’aquesta cursa política de pedagogia fiscal, el president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, va explicar que l’ambaixada andorrana a Espanya va elaborar un informe a l’octubre que feia referència a una esmena d’ERC dins del projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, però en la qual es desprenia “que no afectava Andorra pel conveni de doble imposició i per ser un país cooperant”. No va ser llavors fins al 2 de febrer, en un context que Enseñat va definir de “tensió política” al país del sud “pel decret d’enviament de 30.000 vacunes a Andorra” i “el canvi de residència d’un youtuber molt famós”, quan el portaveu d’Unides Podem al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique, va demanar “per una pressió molt forta” transaccionar l’esmena d’ERC per incloure explícitament Andorra a la llista de paradisos fiscals. Aleshores, tres dies després, Govern va engegar la maquinària per apagar un incendi que, per la seva magnitud, també va requerir, segons el Partit Socialdemòcrata, la col·laboració del principal partit a l’oposició, a petició de Xavier Espot.

Les reunions i la valoració
Per una banda, el dirigent demòcrata va exposar que el Govern es va moure a través de tres vies: la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i el ministre de Finances, Eric Jover, mantenint sengles reunions amb els respectius homòlegs, i el ministre de Presidència, Jordi Gallardo, amb el diputat Rafael Simancas (PSOE), per fer “un transvasament d’informació” sobre el projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal. Paral·lelament, l’executiu es va coordinar amb les forces presents al Consell General per “explicar la realitat andorrana” al parlament espanyol i, segons Naudi, el PS es va desmarcar per “actuar de forma solitària i unilateral”, quelcom que va negar el president del grup parlamentari del PS, Pere López, adduint que no es va estendre la mà des de la majoria.


A partir d’aquí, i a diferència del comunicat de dijous passat, Enseñat va enumerar la llista de reunions efectuades per DA, L’A i CC amb diputats del país del sud: Sergi Miquel (PDeCat), Míriam Noguera (Junts per Catalunya), Aitor Esteban i Idoia Sagastizabal (PNB), Maria Ángeles Esteller, Eloy Suárez y Mario Garcés (PP), Edmundo Val (Ciutadans), José María Mazón (Partit Regionalista de Cantàbria), Patricia Blanquer (PSOE), Joan Maragall, Joan Capdevila i Gabriel Rufián (ERC). Així mateix, Enseñat va explicar que ens els propers dies està previst que també es reuneixin amb Unides Podem.


Per tot plegat, el president del grup parlamentari de L’A, Ferran Costa, va congratular-se de la tasca diplomàtica i va mostrar-se optimista respecte a l’esdevenir de l’esmena. “Els inputs que tenim certifiquen que podem estar tranquils”, va afirmar Costa, que, no obstant això, va matisar que el resultat final pot trigar a desencallar-se tenint en compte que la coalició espanyola “no va en la mateixa sintonia i té les seves friccions”. En la mateixa línia, i “sense cridar al mal temps”, Enseñat va explicar que els equips tècnics d’ERC “estan analitzant la realitat fiscal d’Andorra per acotar l’esmena i no deixar-la a l’arbitrarietat de la interpretació”. En qualsevol cas, el dirigent demòcrata va sostenir que els redactors de l’esmena, en al·lusió a ERC, “no la transaccionaran i si fos així no tindrien el suport majoritari per poder votar-se” a l’hemicicle espanyol.


Enseñat acusa i el PS ho nega

“A mi m’agradaria que Lopéz hagués anat a Madrid per explicar el grau d’homologació fiscal d’Andorra, però em fa la sensació que el que ha anat a fer és una foto per defensar l’equiparació de la fiscalitat espanyola amb l’andorrana”. Passant de la defensa al contraatac, Enseñat va declarar que la seva sospita es basa en el fet que el PS “no s’ha reunit cap vegada” amb el ministeri d’Afers Exteriors i el ministeri de Finances, “i només ens ha avisat cinc minuts abans” de les seves trobades. “Necessita informació i ell ha anat a prometre una equiparació fiscal si és cap de Govern”, va sentenciar.

Per la seva banda, el dirigent socialdemòcrata va qualificar de “barbaritat” les acusacions d’Enseñat. “No hem parlat mai d’això. Amb aquestes declaracions mostren nerviosisme i demostren que com que no han sabut fer la feina la seva única arma és desacreditar els altres”, va replicar López. A més, amb relació a l’estratègia política del PS, va assegurar que “l’única cosa que hem fet és cor­regir els relats inconsistents i les corredisses de la majoria”. Sobre aquesta qüestió, López va asse­nyalar que DA, L’A i CC “tenen els conceptes molt poc clars perquè confonen paradisos fiscal amb jurisdiccions no cooperatives”, i va defensar el paper del PS perquè “sempre hem cuidat les relacions internacionals”. Finalment, va expressar que precisament ahir es va reunir amb el cap de Govern en un acte de “transparència” per retre comptes sobre la ronda de reunions mantingudes pels socialdemòcrates durant la darrera setmana.
Etiquetes
Veure’n més
11
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts