x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV
Reportatge de la setmana

Andorra atrau talent

En el darrer any el país està veient com arriben per instal·lar-se molts perfils diferents a qui l’estil de vida del Principat ha convençut per traslladar o crear els seus negocis i establir-se permanentment
Humbert Codina.

Andorra atrau talent

Humbert Codina. COO de Hockerty. El fet que la seva parella fos andorrana va ser el que va portar l'Humbert Codina a instal·lar-se al Principat i dur a terme des d'aquí la seva activitat empresarial i el projecte familiar.

Enric Fillat

Andorra atrau talent

Enric Fillat. Propietari Bestforbiker. La situació privilegiada del país, que li permet poder gaudir de dues de les seves passions, la bicicleta i la neu, van fer decidir l'Enric a canviar la residència i instal·lar-se a Andorra.

Gerard Montesinos.

Andorra atrau talent

Gerard Montesinos. Creador de Veveoapp. Un dels principals punts que va destacar d'Andorra el Gerard Montesinos és la proximitat que hi ha amb les administracions a l'hora de poder fer un tràmit o resoldre qualsevol problema.

Edu Martínez.

Andorra atrau talent

Edu Martínez. Màrqueting Digital. Provinent de Barcelona, l'Edu Martínez va valorar la seguretat, la manca de disturbis al carrer i la tranquil·litat com els factors essencials que el van portar a Andorra.

Edgar Pelayo

Andorra atrau talent

Edgar Pelayo. CEO de BIM Link. Havent passat per diversos països tant d'Amèrica com d'Europa, la qualitat de vida que ofereix Andorra van ser determinants per a l'Edgar per instal·lar-se aquí.

Actualitzada 01/03/2021 a les 14:40
En els darrers anys, l’arribada de professionals de tots els camps a Andorra és una realitat. A vegades, massa tapats per l’ombra d’una desena de youtubers, el país està rebent molt talent en camps tan diferents com el màrqueting digital, l’e-commerce, el disseny o negocis relacionats amb les noves tecnologies.

“En els darrers temps, estem rebent moltes consultes de persones que volen traslladar el seu negoci al Principat” explicava la Maria Mora, consultora de la Delegació d’Andorra de Torras & Partners International. Mora va apuntar també que, “habitualment, són perfils de negoci que ja tenen una activitat consolidada, però que pel tipus que és, poden traslladar-la amb facilitat”.

Una percepció, l’arribada de talent en els darrers anys, que confirmava també l’advocat especialista del bufet Emindset Law Oriol Giró, que va comentar que “estem gestionant un 15 o 20% més d’arribada de persones que tenen negocis de perfils digitals i que es volen instal·lar a Andorra”.

El ‘coworking’, porta d’entrada
Una part important d’aquest talent, que com ells mateixos expliquen, porta l’oficina sota el braç amb el seu ordinador portàtil, està triant els diferents espais de coworking que té el país per tal de fer el seu aterratge. “Estem veient com molt talent de fora del país, ens està contactant per instal·lar la seva proposta empresarial a Hive Five” explicava Martí Batalla, el project manager de l’espai de treball compartit creat per Bomosa.

El coworking, porta dentrada

Una situació similar és la que s’està produint a Ingeni Coworking, que va obrir les portes ara fa tot just un any. “El que hem vist, en els darrers mesos, és que hi ha molts perfils diferents que s’estan interessant per venir a viure a Andorra. Estem tenint moltes demandes d’informació” explicava la mànager d’Ingeni Coworking, Marina Royo, que va destacar també que “hem observat que cada cop més tenim perfils que no provenen d’Espanya; i ens demanen si tenim clients que siguin de parla anglesa” en clara referència al fet que la digitalització està provocant canvis en la mobilitat i el radi que pot absorbir Andorra va més enllà d’Espanya o França.
El coworking INGENI


Un clar exemple d’aquest canvi de tendència és l’Edgar Pelayo, CEO de BIM Link, que va explicar que “vaig triar Andorra perquè és un lloc preciós, on pots gaudir les quatre estacions de l’any d’una manera brutal. A més a més, aquí cal sumar-hi que és un país molt i molt segur”. Natural de Mèxic, l’Edgar va comentar que havia viscut en diferents països d’Europa com Espanya o Finlàndia, però que globalment Andorra el va convèncer per quedar-s’hi per instal·lar el seu negoci com a dissenyador de mobles i espais en tres dimensions.

El coworking, porta dentrada

Provinent d’un activitat completament diferent, el Gerard Montesinos creador de Veveoapp, especialitzada en vehicles elèctrics, va destacar que “jo soc de Barcelona, i coneixia Andorra. I per una amiga que era d’aquí i tenia una gestoria, vaig conèixer els plans del país per implementar el vehicle elèctric el 2015, i vaig decidir fer el canvi”. El Gerard va explicar també que “jo el país ja el coneixia, perquè des de petit venia amb la família, però és vivint aquí que descobreixes realment tot el que pot oferir. “La proximitat amb l’administració o la seguretat ho valoro moltíssim i més ara, que tinc una filla de dos anys. Per mi això és molt més important que la part impositiva” va destacar. No obstant això, el Gerard sí que va dir que “la burocràcia per obrir un negoci o un compte és molt lenta, i això sí que s’hauria d’aconseguir digitalitzar i que sigui tot més fàcil”.
Andorra atrau talent

I és que el món és molt petit, i recentment al Hive Five, on està instal·lat el Gerard, va entrar un company que va tenir a la universitat, el Quim Giralt, que es dedica al sector del tèxtil i que compta amb una marca pròpia (joandquim.com). “Jo treballo molt amb Àsia, i pensava traslladar-me de Barcelona cap allà, però amb la pandèmia, vaig valorar altres opcions i Andorra m’oferia un estalvi impositiu important i qualitat de vida, i tot això estant a poc més de dues hores de casa” va destacar el Quim. Pel que fa a la ubicació del seu negoci, va indicar que “el coworking em servia per poder ubicar el comerç, i a més a més, jo he vingut sol, i és un lloc important per poder fer networking i conèixer gent. I en arribar em vaig trobar amb el Gerard aquí”.

El comerç digital és un altre dels sectors que en els darrers temps està en ferma puixança. I aquesta és l’aposta que va fer el Zakaria Mounti. Provinent de Tolosa de Llenguadoc, va decidir traslladar-se a Andorra recentment per tal de poder crear la seva empresa que es basa en un e-commerce. “Vaig decidir instal·lar-me al país perquè crec que és un molt bon lloc per viure; és molt tranquil i vaig veure que hi havia un forat de mercat amb l’e-commerce” va destacar el Zakaria. Amb relació a la problemàtica que diversos sectors empresarials han denunciat sobre l’absència de poder treballar a través de la plataforma d’Amazon, va indicar que “sí, és cert que hi ha algun problema com el d’Amazon. Però al cap i a la fi, si vols tirar endavant el teu projecte de negoci, acabes trobant solucions encara que t’acabin portant una mica més de feina”.

La qualitat de vida
La qualitat de vida que ofereix el país acaba sent el fil conductor que porta molts empresaris que poden traslladar la seva oficina amb el portàtil sota el braç a triar el Principat. Aquest és el cas també de l’Enric Fillat, que es dedica a la personalització de material per al ciclisme amb la seva empresa Bestforbikers. “Jo fa molts anys que vinc a Andorra. Hi tenia una segona residència i m’encanta el país. I ara que ja tinc els fills grans i amb el que ofereix la tecnologia, vaig decidir fer el pas i traslladar-me a viure al país” va dir. Entre els motius que el van portar a venir, l’Enric va indicar que “a mi m’agrada molt la neu i la bicicleta. I aquí ho tinc tot. Poder baixar esquiant entre setmana i fer ciclisme quan fa bon temps, és valora més que qualsevol tipus impositiu més baix”.
Andorra atrau talent

Un cas similar és el de l’Edu Martínez que és dedica al màrqueting digital. “Jo vinc de Barcelona; estava molt cansat de l’incivisme i de la inseguretat que cada dia era més gran allà. En canvi aquí, és viu molt i molt tranquil”. L’Edu, que també ha triat el coworking Hive Five per aterrar al país, va destacar que “és un bon lloc per treballar tranquil i també per conèixer gent en els espais comuns.
Andorra atrau talent

La qualitat de vida i la proximitat de la família és el que va portar l’Humbert Codina, COO de Hockerty, a venir a Andorra. “La meva dona és andorrana, i la veritat que és un molt bon lloc per viure”. Sobre com van ser els tràmits l’Humbert va explicar que “són molt fàcils” i que no havia tingut cap tipus de problema en instal·lar-se al país. Actualment, està treballant des d’Ingeni Coworking.
Andorra atrau talent

Un país digital
L’arribada de talent, en gran part provinent dels sectors digitals emergents, no és una casualitat. “En el programa H23 ja vam exposar que poder avançar cap a la digitalització del país era una de les prioritats que teníem fixades des de l’executiu” va recordar el cap de Govern, Xavier Espot, que va afegir que “és una aposta de país que afecta diferents ministeris” i va recordar el treball que s’està fent tant per digitalitzar els tràmits burocràtics com els esforços que s’havien fet en el passat per gaudir d’una gran velocitat de navegació i cobertura a tots els punts del país.

Sobre la polèmica de les darreres setmanes, Espot va deixar clar que “la gran majoria de les persones que decideixen triar Andorra per venir a viure i instal·lar-s’hi no ho fan per un tema de fiscalitat” i va recordar que “tenim, segons la revista The Lancet, el millor sistema sanitari del món, comptem amb un gran sistema educatiu que ofereix tres opcions per estudiar, també som un dels països amb una millor seguretat ciutadana... i tot això sumat amb un paisatge natural m’atreviria a dir que únic, que ofereix moltes possibilitats als residents”.

El repte que té davant el país el va resumir molt bé Giró, que va dir que “cal aconseguir que tot aquest talent que ha arribat, es quedi”. Sobre aquesta possibilitat Batalla va refermar que “ens hem de consolidar com aquest pol d’atracció i poder crear un hub al mig dels Pirineus”. Si ho aconseguim, tindrem un salt econòmic molt important que pot durar anys”. Una percepció que va compartir Royo “hem de crear aquestes sinergies, i que les empreses que neixen aquí i creixen als coworkings es quedin al Principat”.
Etiquetes
 • #10 Pere Forque
  (02/03/21 10:05)

  Andorra es el parais del emprenedor: 3 messos de burocracia per crear una empresa. Problemes per tenir un TPV virtual. Paypal no funciona, American Express no va, Amazon no vá, no pots tenir altres mitjans de pagament.  Nomes atrauen NOMADES DIGITALS". Nanos amb negocis fora del principat que no aporten valor.

  Respondre
 • #9 Guineu
  (01/03/21 20:44)

  Youtubers, instagramers, etc... Caram, quin nivell de talent atraiem al País!

  Respondre
 • #8 Si no assegurem un habitatge no vindran
  (01/03/21 18:59)

  Toni va dir..
  Tornem-hi, es el peix que menja la cua, els joves que dius i no tan joves, sino tenen dret al habitatge no vindran, es un tema per tindre damunt la taula abans de moure cap pesa

  Respondre
 • #7 Toni
  (01/03/21 18:01)

  Com més talent aglutinem al país, més capacitat d'èxit tindrem en un futur. Que els nostres joves puguin tornar dels seus anys de formació i trobin espais d'innovació i d'emprenedoria és una gran notícia per Andorra. D'Andorra al món!

  Respondre
 • #6 Si si
  (01/03/21 13:09)

 • #5 Ernest
  (01/03/21 11:43)

  Cada dia paguem més i més impostos, aquesta és la realitat.

  Respondre
 • #4 BIENVENIDO MISTER MARXALL
  (01/03/21 10:30)

  Cansat de tantes benvingudes, tenim una escletja social per arreglar, primer arreglem lo nostre(pensions molt baixes, salaris minims.. lloguers cars)clar aixo els demes paissos s arregla amb que paga el qui mes guanya, aqui volem fer la cuadratura del circle....el qui va fer els estudis de cou ho sabem...la gimnasia i PAGAR eren assignatures que quedaven per setembre

  Respondre
 • #3 Talent Andorra primer!!!!
  (01/03/21 09:00)

  Andorra te molt talent en diferents àmbits, però és clar els d'aquí no podem ser tan bons com els de fora, oi??? Primer hauríem de conèixer el que tenim aquí i "atraure" el que no tenim. Desgraciadament, per L'ignorancia provinciana, s'acostuma a "atraure" "cosetes" amb molt maquillatge que, sovint, fan competència deslleial al que ha tenim i de vegades molt millor!!! Ho hé Vist amb primera persona.

  Respondre
 • #2 Pepe
  (01/03/21 08:49)

  Vicenç, vas equivocat. No sempre es tracta d'una sola persona darrera de la seva pantalla (com en la foto. Sovint, hi ha un parell més de persones al voltant o fons i tot més. El que està clar, es que no vindrà la Seat de Martorell a Andorra! Ara bé, si factura molt, pagarà molt (segurament més que tu i jo), per lo tant, benvinguts siguin...

  Respondre
 • #1 Vicenç
  (01/03/21 07:33)

  Negocis pantalla, sense empleats.

  Respondre
10
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2021 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts