Reportatge de la setmana

Andorra atrau talent

En el darrer any el país està veient com arriben per instal·lar-se molts perfils diferents a qui l’estil de vida del Principat ha convençut per traslladar o crear els seus negocis i establir-se permanentment

Andorra atrau talent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En els darrers anys, l’arribada de professionals de tots els camps a Andorra és una realitat. A vegades, massa tapats per l’ombra d’una desena de youtubers, el país està rebent molt talent en camps tan diferents com el màrqueting digital, l’e-commerce, el disseny o negocis relacionats amb les noves tecnologies.

“En els darrers temps, estem rebent moltes consultes de persones que volen traslladar el seu negoci al Principat” explicava la Maria Mora, consultora de la Delegació d’Andorra de Torras & Partners International. Mora va apuntar també que, “habitualment, són perfils de negoci que ja tenen una activitat consolidada, però que pel tipus que és, poden traslladar-la amb facilitat”.

Una percepció, l’arribada de talent en els darrers anys, que confirmava també l’advocat especialista del bufet Emindset Law Oriol Giró, que va comentar que “estem gestionant un 15 o 20% més d’arribada de persones que tenen negocis de perfils digitals i que es volen instal·lar a Andorra”.

El ‘coworking’, porta d’entrada

Una part important d’aquest talent, que com ells mateixos expliquen, porta l’oficina sota el braç amb el seu ordinador portàtil, està triant els diferents espais de coworking que té el país per tal de fer el seu aterratge. “Estem veient com molt talent de fora del país, ens està contactant per instal·lar la seva proposta empresarial a Hive Five” explicava Martí Batalla, el project manager de l’espai de treball compartit creat per Bomosa.

Una situació similar és la que s’està produint a Ingeni Coworking, que va obrir les portes ara fa tot just un any. “El que hem vist, en els darrers mesos, és que hi ha molts perfils diferents que s’estan interessant per venir a viure a Andorra. Estem tenint moltes demandes d’informació” explicava la mànager d’Ingeni Coworking, Marina Royo, que va destacar també que “hem observat que cada cop més tenim perfils que no provenen d’Espanya; i ens demanen si tenim clients que siguin de parla anglesa” en clara referència al fet que la digitalització està provocant canvis en la mobilitat i el radi que pot absorbir Andorra va més enllà d’Espanya o França.

Un clar exemple d’aquest canvi de tendència és l’Edgar Pelayo, CEO de BIM Link, que va explicar que “vaig triar Andorra perquè és un lloc preciós, on pots gaudir les quatre estacions de l’any d’una manera brutal. A més a més, aquí cal sumar-hi que és un país molt i molt segur”. Natural de Mèxic, l’Edgar va comentar que havia viscut en diferents països d’Europa com Espanya o Finlàndia, però que globalment Andorra el va convèncer per quedar-s’hi per instal·lar el seu negoci com a dissenyador de mobles i espais en tres dimensions.

Provinent d’un activitat completament diferent, el Gerard Montesinos creador de Veveoapp, especialitzada en vehicles elèctrics, va destacar que “jo soc de Barcelona, i coneixia Andorra. I per una amiga que era d’aquí i tenia una gestoria, vaig conèixer els plans del país per implementar el vehicle elèctric el 2015, i vaig decidir fer el canvi”. El Gerard va explicar també que “jo el país ja el coneixia, perquè des de petit venia amb la família, però és vivint aquí que descobreixes realment tot el que pot oferir. “La proximitat amb l’administració o la seguretat ho valoro moltíssim i més ara, que tinc una filla de dos anys. Per mi això és molt més important que la part impositiva” va destacar. No obstant això, el Gerard sí que va dir que “la burocràcia per obrir un negoci o un compte és molt lenta, i això sí que s’hauria d’aconseguir digitalitzar i que sigui tot més fàcil”.

I és que el món és molt petit, i recentment al Hive Five, on està instal·lat el Gerard, va entrar un company que va tenir a la universitat, el Quim Giralt, que es dedica al sector del tèxtil i que compta amb una marca pròpia (joandquim.com). “Jo treballo molt amb Àsia, i pensava traslladar-me de Barcelona cap allà, però amb la pandèmia, vaig valorar altres opcions i Andorra m’oferia un estalvi impositiu important i qualitat de vida, i tot això estant a poc més de dues hores de casa” va destacar el Quim. Pel que fa a la ubicació del seu negoci, va indicar que “el coworking em servia per poder ubicar el comerç, i a més a més, jo he vingut sol, i és un lloc important per poder fer networking i conèixer gent. I en arribar em vaig trobar amb el Gerard aquí”.

El comerç digital és un altre dels sectors que en els darrers temps està en ferma puixança. I aquesta és l’aposta que va fer el Zakaria Mounti. Provinent de Tolosa de Llenguadoc, va decidir traslladar-se a Andorra recentment per tal de poder crear la seva empresa que es basa en un e-commerce. “Vaig decidir instal·lar-me al país perquè crec que és un molt bon lloc per viure; és molt tranquil i vaig veure que hi havia un forat de mercat amb l’e-commerce” va destacar el Zakaria. Amb relació a la problemàtica que diversos sectors empresarials han denunciat sobre l’absència de poder treballar a través de la plataforma d’Amazon, va indicar que “sí, és cert que hi ha algun problema com el d’Amazon. Però al cap i a la fi, si vols tirar endavant el teu projecte de negoci, acabes trobant solucions encara que t’acabin portant una mica més de feina”.

La qualitat de vida

La qualitat de vida que ofereix el país acaba sent el fil conductor que porta molts empresaris que poden traslladar la seva oficina amb el portàtil sota el braç a triar el Principat. Aquest és el cas també de l’Enric Fillat, que es dedica a la personalització de material per al ciclisme amb la seva empresa Bestforbikers. “Jo fa molts anys que vinc a Andorra. Hi tenia una segona residència i m’encanta el país. I ara que ja tinc els fills grans i amb el que ofereix la tecnologia, vaig decidir fer el pas i traslladar-me a viure al país” va dir. Entre els motius que el van portar a venir, l’Enric va indicar que “a mi m’agrada molt la neu i la bicicleta. I aquí ho tinc tot. Poder baixar esquiant entre setmana i fer ciclisme quan fa bon temps, és valora més que qualsevol tipus impositiu més baix”.

Un cas similar és el de l’Edu Martínez que és dedica al màrqueting digital. “Jo vinc de Barcelona; estava molt cansat de l’incivisme i de la inseguretat que cada dia era més gran allà. En canvi aquí, és viu molt i molt tranquil”. L’Edu, que també ha triat el coworking Hive Five per aterrar al país, va destacar que “és un bon lloc per treballar tranquil i també per conèixer gent en els espais comuns.

La qualitat de vida i la proximitat de la família és el que va portar l’Humbert Codina, COO de Hockerty, a venir a Andorra. “La meva dona és andorrana, i la veritat que és un molt bon lloc per viure”. Sobre com van ser els tràmits l’Humbert va explicar que “són molt fàcils” i que no havia tingut cap tipus de problema en instal·lar-se al país. Actualment, està treballant des d’Ingeni Coworking.

Un país digital

L’arribada de talent, en gran part provinent dels sectors digitals emergents, no és una casualitat. “En el programa H23 ja vam exposar que poder avançar cap a la digitalització del país era una de les prioritats que teníem fixades des de l’executiu” va recordar el cap de Govern, Xavier Espot, que va afegir que “és una aposta de país que afecta diferents ministeris” i va recordar el treball que s’està fent tant per digitalitzar els tràmits burocràtics com els esforços que s’havien fet en el passat per gaudir d’una gran velocitat de navegació i cobertura a tots els punts del país.

Sobre la polèmica de les darreres setmanes, Espot va deixar clar que “la gran majoria de les persones que decideixen triar Andorra per venir a viure i instal·lar-s’hi no ho fan per un tema de fiscalitat” i va recordar que “tenim, segons la revista The Lancet, el millor sistema sanitari del món, comptem amb un gran sistema educatiu que ofereix tres opcions per estudiar, també som un dels països amb una millor seguretat ciutadana... i tot això sumat amb un paisatge natural m’atreviria a dir que únic, que ofereix moltes possibilitats als residents”.

El repte que té davant el país el va resumir molt bé Giró, que va dir que “cal aconseguir que tot aquest talent que ha arribat, es quedi”. Sobre aquesta possibilitat Batalla va refermar que “ens hem de consolidar com aquest pol d’atracció i poder crear un hub al mig dels Pirineus”. Si ho aconseguim, tindrem un salt econòmic molt important que pot durar anys”. Una percepció que va compartir Royo “hem de crear aquestes sinergies, i que les empreses que neixen aquí i creixen als coworkings es quedin al Principat”.

Andorra atrau talent

Andorra atrau talent

Andorra atrau talent

Andorra atrau talent

tracking