Finances

Els comuns amenacen d'anar a la Batllia per les transferències

Les set corporacions han demanat un informe jurídic per negociar amb l’executiu els set milions que consideren que se’ls deu

Els comuns amenacen d'anar a la Batllia per les transferènciesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els set comuns estan convençuts de portar el Govern a la Batllia per reclamar la part de les transferències del 2017 que consideren que se’ls deu si l’executiu no canvia d’opinió. En concret, les corporacions comunals entenen que l’executiu encara els ha de pagar set milions i per tenir la certesa legal que tenen la raó

–tot i que n’estan convençuts– han demanat a l’advocat Jordi Jornada que realitzi un informe jurídic que determini quina de les dues parts està fent una correcta interpretació de la llei abans de recórrer als tribunals.

Els comuns han reclamat el deute en més d’una ocasió, tant la legislatura anterior amb Jordi Cinca al capdavant de les Finances com aquesta amb Eric Jover. De fet, va ser arran de la darrera reunió de cònsols, en la qual el ministre va defensar que no se’ls deu res, que els cònsols van prendre la decisió de demanar un informe jurídic que recolzi el seu punt de vista.

Cal recordar que el Consell General va descongelar el 2017 les transferències, que feia tres anys que eren de 54,6 milions, la qual cosa implicava que la quantitat es calculés sobre la base del percentatge que marca la llei. I és aquí on apareix la discòrdia. Per al Govern, s’ha de pagar el 18% de l’import total cobrat durant l’exercici en qüestió, mentre que els comuns entenen que el percentatge s’ha de calcular partint de l’import liquidat. Uns i altres asseguren que la interpretació sempre ha estat la que ara defensen. Sobre la base dels arguments de Jover, Govern va pagar 7,5 milions el gener del 2019, i la xifra total de les transferències ascendia fins als 62,1 milions. Amb la interpretació de les corporacions comunals, però, resten encara per transferir set milions més, que elevaria la xifra a 69 milions.

L’informe jurídic

Els comuns, de tots els colors polítics, estan convençuts que els deuen set milions i tenen clar que cal defensar el seu posicionament fins al final. Les corporacions han de rebre l’informe jurídic elaborat per l’advocat Jordi Jordana els propers dies i volen fer servir el document per negociar amb l’executiu. Si això tampoc fa modificar el parer de Govern, les corporacions amenacen d’acabar a la Batllia. Els set comuns fan front comú davant de Govern, tant els demòcrates com els d’Escaldes i Sant Julià, liderats pel PS i Unió Laurediana. La cònsol escaldenca, Rosa Gili, i el lauredià, Josep Majoral, ja van defensar públicament en la darrera reunió de cònsols el seu posicionament. També la mandatària de la capital, Conxita Marsol, té clar que s’han de defensar els interessos dels comuns. Un posicionament compartit per la resta de comuns taronges sent el cònsol de Canillo, Francesc Camp, el més reticent a anar contra Govern.

tracking