Pandèmia mundial

Andorra rebrà 108.000 vacunes d'aquí al juny

Els primers vaccins d’Oxford-AstraZeneca s’esperen per a principi del mes vinent i els 20.000 de Johnson & Johnson per a final de març

Sèptima dosi d'un vial de PfizerFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de temps d’incertesa i de neguit pel retard en el subministrament de les vacunes a Andorra, per fi es comença a tenir un respir gràcies a l’anunci de diversos contingents que estan a punt de travessar la frontera per seguir una vacunació que va començar de forma molt embrionària amb les primeres 1.950 dosis de Pfizer d’Espanya i que culminarà amb 108.400 a final de la primavera.

El ministeri de Salut té marcat un calendari que indica l’entrega immediata de milers de dosis fins al juny. Els primeres que haurien d’arribar des de França són els vaccins de Moderna, en una quantitat de 4.000 a final d’aquest mes –en el millor dels casos potser avui mateix– i 4.000 més durant el mes que ve. El pacte amb París precisa que la resta, fins a 30.000, estaran relacionats amb el percentatge de persones vacunades a França en comparació amb Andorra, ja que les autoritats del veí del nord volen evitar la circumstància que hi hagi més vacunacions a Andorra i confien a mantenir una igualtat que no sigui malinterpretada per la seva ciutadania.

Per part d’Espanya arribaran 5.800 vacunes de Pfizer. S’esperen a partir del 8 de març, tal com ja va anunciar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, davant la comissió legislativa de Salut de dimarts passat. La següent remesa està marcada per al 4 o 5 d’abril, i a partir d’aquí la previsió és que Madrid vagi fent enviaments cada 15 dies fins complementar les 30.000 dosis pactades. S’ha de dir que aquestes i les de França es paguen al mateix preu que les venen els laboratoris.

COVAX

La resta de vacunes, que sumen 26.400 (Oxford-AstraZeneca), corresponen l’OMS. La partida destinada a Andorra ja està en trànsit des de Corea del Sud i la primera remesa estarà composta per aproximadament 8.000 vacunes, que representaran entre un 30% i un 35% del total. L’arribada a territori andorrà està fixada per a final d’aquest mes, però tenint en compte que queden només quatre dies hàbils, el més probable és que sigui a principi de març. El ministeri especula amb dimarts vinent.

La resta de vacunes de Covax anirien arribant de manera esgraonada. I també dins d’aquesta iniciativa de l’OMS hi ha la del fabricant Johnson & Johnson, una de les darreres que han sortit al mercat. Salut confia poder disposar d’aquest vaccí a final de març, encara que posar una data aproximada per a aquestes vacunes és més complex.

Ghana va rebre dimecres el primer lliurament mundial de vacunes finançades pel dispositiu Covax, que té com a objectiu proporcionar vacunes anti-Covid a diversos països de manera equitativa. Covax planeja lliurar gairebé 2.000 milions de dosis de vacunes anti-Covid aquest any. Aquest és un esforç global sense precedents per garantir l’accés a les vacunes per a tots els ciutadans i té la possibilitat de comprar-ne 1.000 milions més.

LA INQUIETUD DELS GRUPS DE LA MAJORIA

El retard en l’arribada de les vacunes havia arribat a angoixar el Govern i els grups parlamentaris, fins al punt que fa dues setmanes una delegació de la coalició de la majoria (presidents de grups i membres de la comissió d’Exteriors) es van reunir amb la ministra d’Exteriors, Maria Ubach, per reclamar que fes alguna gestió a Brussel·les per exposar la preocupació per la falta de vaccins per a la població. Ja ho va dir dimecres el ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa: “El ritme de les vacunes no pot complaure el Govern i malauradament aquest procés no depèn de nosaltres.” Tot i això, l’executiu ha descartat vies alternatives com intermediaris o distribuïdors que no podien garantir el transport adequat de les vacunes i la seva arribada a Andorra en bones condicions. El Govern s’ha volgut cenyir a la línia marcada per l’Agència Europea del Medicament i mantenir els compromisos adquirits amb França i Espanya, encara que la pressió ha estat forta davant l’evident retard en el subministrament per part dels països veïns. Les noves remeses que estan a punt d’arribar permetran reprendre una vacunació que es va iniciar amb només 2.000 dosis.

tracking