bpa

El TC suspèn la represa del judici del 'cas Gao Ping' per resoldre un recurs

El Constitucional admet a tràmit amb caràcter suspensiu el presentat per tres dels processats

El TC suspèn la represa del judici del 'cas Gao Ping' per resoldre un recursFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El judici per la causa primera de Banca Privada d’Andorra (BPA), el conegut com a cas Gao Ping, no es reprendrà fins que el Tribunal Constitucional (TC) resolgui el recurs presentat a l’Alt Tribunal per tres dels acusats: Santiago de Rosselló, Juan Cejudo Peña i Anna Maria Bermejo. El recurs ha estat admès a tràmit pel TC i per estudiar i resoldre’l els magistrats han decidit que l’acceptació sigui amb caràcter suspensiu.

Cal recordar, però, que els magistrats del Tribunal de Corts encarregats de jutjar la causa primera de BPA van deixar molt clar quan es van tancar les jornades de qüestions prèvies del cas Gao Ping que la vista oral no es reprendria fins a la resolució de tots els possibles recursos presentats davant la justícia andorrana.

El recurs ha arribat al Constitucional després de ser refusat primer per Corts i després pel Tribunal Superior, el presentat prèviament contra la desestimació de les qüestions prèvies del cas Gao Ping.

‘Notitia criminis’ de BPA

Els tres processats van denunciar una presumpta vulneració dels drets al secret professional, a la intimitat i al secret de les comunicacions, així com una presumpta vulneració dels drets a un procés degut i a la defensa. Consideren, per exemple, que la notitia criminis que va donar lloc a la incoació de la causa, és a dir, la nota de la FinCEN que va desembocar en la intervenció de BPA, va ser provocada de manera artificial i maliciosa i producte d’amenaces, coaccions i xantatge.

També vulnera els seus drets el rebuig de la petició de nul·litat de la notitia criminis per la batlle instructora relatiu a les coaccions, amenaces i xantatge contra Banca Privada d’Andorra i la incorporació de la documentació interessada per la Fiscalia, així com les intervencions telefòniques provinents d’altres causes judicials i sense consentiment dels interessats.

El TC també ha admès a tràmit un altre recurs relatiu a la desestimació de les qüestions prèvies per part de Corts, però en aquest cas sense efectes suspensius. L’han presentat 18 dels processats, entre els quals hi ha Joan Pau Miquel i De Rosselló, per una presumpta vulneració del dret a la intimitat, dels drets al secret de les comunicacions i a la inviolabilitat del domicili, així com per una presumpta vulneració dels drets a un procés degut, a la defensa i a la presumpció d’innocència, a la llibertat i al procediment constitucional.

La vulneració dels drets fonamentals denunciada estaria relacionada amb la incorporació de proves d’altres causes nacionals i estrangeres, d’intervencions de comunicacions i registres domiciliaris d’altres causes i dels registres a BPA del 25 i 26 de setembre del 2015.

tracking