constitucional

Dues indemnitzacions per vulnerar el dret a un judici de durada raonable

L’Estat haurà de pagar una comunitat de propietaris i dos implicats en blanqueig

Dues indemnitzacions per vulnerar el dret a un judici de durada raonableFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Estat haurà d’indemnitzar una comunitat de propietaris i dos particulars i una societat vinculades a un cas de blanqueig de diners per haver vulnerat el seu dret fonamental a un judici de durada raonable. Ho haurà de fer després que el Tribunal Constitucional hagi resolt al seu favor dos recursos per vulneració d’aquest dret. L’Estat no haurà pagar cap indemnització per un tercer recurs que denunciava la mateixa vulneració, en aquest cas el d’una persona vinculada al cas Landstreet, ja que el Tribunal Constitucional no considera que s’hagi vist perjudicat per l’alentiment de la justícia.

En el primer cas, l’Alt Tribunal ha dictat que l’Estat haurà d’indemnitzar la comunitat de propietaris de l’edifici Cabanella. El 20 de desembre del 2010, la comunitat va presentar una demanda en reclamació de quantitat per vicis constructius, en què sol·licitava condemnar una empresa i un particular al pagament de la reparació dels defectes, desperfectes, danys, mancances i patologies detectats tant en elements privatius com comuns de l’edifici, de les despeses generades en assessorament tècnic i de les costes judicials. El 26 de novembre del 2020, la representació processal de la comunitat de propietaris va interposar un recurs d’empara contra la inactivitat de la jurisdicció ordinària.

El Constitucional també ha estimat el recurs de dos particulars i una societat guatemalteca als quals la Fiscalia va imputar el 13 de juliol del 2018 un presumpte delicte de blanqueig de capitals i valors. Aquell mateix dia, la Batllia va dictaminar l’embargament dels comptes bancaris de la societat de la qual eren apoderats els dos particulars. Van demanar l’aixecament d’aquesta mesura i en no rebre resposta de la Batllia van presentar el recurs. L’Alt Tribunal considera que la justícia ha dilatat la resposta a les seves demandes i per això considera que s’ha vulnerat el dreta a un judici de durada raonable.

D’altra banda, el Constitucional ha desestimat el recurs d’empara presentat per un particular afectat pel conegut com a cas Landstreet. El 17 de febrer del 2020, el TC va dictar una sentència en què estimava el recurs d’empara interposat per l’home, per la inacció de la Batllia, i la instava a fer una resolució enbreu. El 27 de novembre va presentar un recurs perquè la Batllia no havia fet allò manat per l’Alt Tribunal, que ara considera que la demora no afecta aquest dret.

tracking