pandèmia mundial

Govern defuig la compra directa de vacunes

Benazet afirma que ja s’han signat els protocols amb Covax i França per a l’arribada del vaccí

Govern defuig la compra directa de vacunesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va afirmar ahir durant la roda de premsa d’actualització sanitària que el Govern “defuig” la compra directa de vacunes a farmacèutiques. Benazet va explicar que l’executiu no es planteja adquirir el fàrmac a través de vies alternatives a les oficials “per la manca de seguretat d’aquestes”. “Vam intentar comprar vacunes directament als laboratoris, però la pressió internacional perquè tothom adquireixi de manera simultània el mateix nombre de dosis ens va derivar a seguir la via oficial, com el projecte Covax o amb els acords amb la Unió Europa”, va dir. A més, va indicar que la compra directa de vaccins “no és possible” si no es realitza a través d’intermediaris, però aquests “no ens donen prou garanties de la traçabilitat i la seguretat del fàrmac”.

Benazet va exposar que no descarta la utilització de la vacuna russa Sputnik quan aquesta sigui aprovada per l’Agència Europea del Medicament i s’hagi inclòs “al projecte Covax”. El ministre va destacar que “no tenim cap posició negativa amb la vacuna russa”, però va considerar que el procés de vacunació “no és un fet puntual, sinó que probablement s’haurà de repetir en el temps” i “el millor és estar en una estratègia global” per garantir-ne el subministrament a Andorra.

Quant a l’arribada dels fàrmacs d’AstraZeneca i de Moderna, el titular de la cartera de Salut va exposar que el Govern ja ha signat tots els acords bilaterals, els protocols administratius i fins i tot de transport per a la seva arribada al país, però “no sabem quan estaran aquí, ja que no depèn de nosaltres”. Benazet va assenyalar que tots els països de la UE assoliran el mateix índex de vacunació, però en aquests moments hi ha mancances per la falta de producció dels fàrmacs. Tanmateix, va puntualitzar que la previsió de cara al març i a l’abril és que “el procés de vacunació es desbloquegi i s’assoleixi un ritme intens”.

Benazet també va manifestar que Andorra seguirà el mateix procediment que el Regne Unit quant a la fórmula per injectar la vacuna d’AstraZeneca, que consisteix a “immunitzar amb una injecció la màxima quantitat de població possible”, ja que s’ha publicat que “si es repeteix al cap de tres mesos la protecció és més alta i eficaç”.

Quarantena de 14 dies

El ministre de Salut va informar que les persones provinents de Brasil o Sud-àfrica s’hauran de sotmetre a una quarantena de catorze dies per prendre mesures davant la proliferació de les soques del virus provinents d’aquests territoris. Benazet va apuntar que aquesta obligació serà vigent a partir “de la publicació del decret, que està a punt de sortir”. Pel que fa a la variant britànica, va assenyalar que en els països on predomini aquesta variant, com per exemple Portugal, no s’aplicarà perquè “ja la tenim entre nosaltres i veiem que s’està comportant bé”. I va afegir que amb l’estratègia de diagnòstic i de rastreig es té molt controlada la transmissió del virus.

Vaccins

El Govern no descarta la utilització de la vacuna russa Sputnik quan aquesta hagi estat aprovada per l’Agència Europea del Medicament i inclosa en el projecte Covax.

El procés de vacunació amb el fàrmac d’AstraZeneca serà el mateix que està utilitzant Anglaterra, que consisteix a immunitzar el màxim de població possible amb la injecció de la primera dosi i inocular la segona al cap de tres mesos.

tracking