Pandèmia mundial

Les estacions seguiran tancades per als turistes

Govern justifica que segueix el criteri de la majoria d’Europa i que les restriccions de mobilitat dels països veïns no ‘conviden’ a l’obertura

Les estacions seguiran tancades per als turistesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La decisió ara per ara és mantenir les condicions amb les quals els camps de neu van encetar la temporada: només els residents al país poden adquirir un forfet i esquiar a les instal·lacions. Una altra cosa és l’evidència de la revenda de forfets i la presència d’esquiadors forans, que ja es va abordar la setmana passada en la reunió entre estacions i Govern i que el sector va indicar que és molt difícil de controlar.

El posicionament ha estat “consensuat” amb el sector, segons el Govern, i s’ha pres en línia amb la majoria de països europeus i avaluant un escenari complex per les restriccions de mobilitat dels principals clients, els països veïns. El cap de Govern va assenyalar en declaracions al Diari que s’havia conclòs que ara mateix l’obertura seria “una mica precipitada” per les condicions a tots dos costats de la frontera: els impediments que tenen el francesos per desplaçar-se i esquiar a l’estranger i les poques comunitats autònomes espanyoles que permeten als seus ciutadans sortir del territori per a viatges d’oci. Una reflexió a l’entorn del “cost-benefici”, va indicar Xavier Espot, que ha influït en l’ajornament d’una obertura per a clients espanyols que semblava a prop la setmana passada.

“No tanquem les portes a poder obrir-les”, va assegurar el cap de l’executiu, que va indicar que el que s’havia acordat amb el sector era treballar protocols específics de seguretat de cara a un canvi de criteri futur. Per exemple, amb vista a un desconfinament de més comunitats espanyoles si milloren les dades sanitàries. En paral·lel, Espot va indicar que el Govern treballarà sobre els ajuts específics sol·licitats per les estacions i que no suposen un cost per al Govern com ara espaiar les revisions dels ginys mecànics que sí que suposen una despesa important per a les empreses en una temporada amb una caiguda molt gran dels ingressos.

Espot va insistir, com ja havia fet dilluns, que la decisió era interna d’Andorra. A la reunió telemàtica amb el primer ministre francès, Jean Castex, sí que es va sol·licitar una assimilació a efectes de mobilitat amb l’Arieja i els Pirineus Orientals que evitaria el requisit actual de presentar una PCR o una TMA negativa per creuar la frontera. Una flexibilització per afavorir l’arribada de visitants dels territoris gals veïns i que va obtenir una resposta “relativament favorable” tot i que encara no és afirmativa.

Hi ha precedents que afavoririen el sí com el fet que França permet la circulació lliure (sense prova diagnòstica de Covid) entre Mònaco i el departament veí dels Alps Marítims per a viatges de menys de 24 hores, si bé el Principat monegasc considera que encara és una restricció severa.

Espot i Castex també van abordar una altra qüestió pendent, l’arribada de vacunes. Els vaccins procedents de França, va indicar l’executiu, han d’arribar “les pròximes setmanes i amb la mateixa proporció d’abastiment que el país gal”.

ENCAMP PAGARÀ LA MEITAT DE LA TMA ALS TURISTES FRANCESOS

El comú d’Encamp va anunciar ahir que assumirà 20 dels 40 euros que costa la TMA que els turistes francesos han de presentar per tornar al seu país després d’una estada al Principat. La corporació encampadana va fer pública la seva decisió després de la reunió que es va celebrar ahir al matí al Pas de la Casa, en què van prendre part els cònsols de la parròquia, la ministra de Turisme, Verònica Canals, el ministre de la Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, membres del teixit comercial i hoteler de la localitat i representants del Consell Econòmic i Social del Pas de la Casa. No obstant això, no tots els turistes en podran gaudir. Els que es podran beneficiar de la subvenció seran els visitants que passin més de dues nits a la parròquia, segons va dir la corporació després de la trobada. Per tal de rebre l’ajuda, els turistes gals caldrà que presentin el justificant d’haver-se fet la prova a l’stop lab de Prat de la Creu, de la reserva en un establiment hoteler d’Encamp i un document per acreditar la residència al país veí a les oficines de turisme de la parròquia. La cònsol major, Laura Mas, va dir que és “una mesura més que sumem a les que ja ha impulsat el comú per preservar les reserves hoteleres i en definitiva conservar llocs de treball a la parròquia”, segons un comunicat emès pel comú. Per la seva part, els ministres Gallardo i Canals van respondre als neguits dels empresaris sobre les accions que s’estan aplicant per ajudar el sector turístic i comercial per l’absència de visitants que provoquen les restriccions de mobilitat dels països veïns.

Les estacions seguiran tancades per als turistes

tracking